Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 17 noiembrie în lume – Nancy Pelosi și-a declarat retragerea din funcția de lider al democraților din Camera Reprezentanților, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu este responsabilă pentru racheta care s-a prăbușit în estul Poloniei, Iranul a acuzat Israelul de plănuirea începerii unui război civil pe teritoriul său
Sursă foto: Carolyn Kaster | AP

A fost 17 noiembrie în lume – Nancy Pelosi și-a declarat retragerea din funcția de lider al democraților din Camera Reprezentanților, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu este responsabilă pentru racheta care s-a prăbușit în estul Poloniei, Iranul a acuzat Israelul de plănuirea începerii unui război civil pe teritoriul său

Material realizat de Maria Truşcă și Gabriela Bujenița

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu este  responsabilă pentru racheta care s-a prăbușit în estul Poloniei, relatează BBC. Volodimir Zelenski a comunicat primirea unor confirmări din partea comandanților forțelor armate care relatau faptul că „nu a fost racheta noastră”. Totodată, acesta a cerut ca oficialii ucraineni să poată face parte din ancheta derulată în acest sens și să li se permită accesul la locul faptei. Declarațiile președintelui au venit după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a comunicat în prealabil că rachetele de apărare aeriană a Kievului sunt „cel mai probabil” de vină. De asemenea, și liderul Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că „este foarte probabil” ca racheta să fi fost lansată de apărarea ucraineană antiaeriană. Prăbușirea proiectilului a avut loc într-o fermă din Przewodow, la șase kilometri de granița Poloniei cu Ucraina, și a provocat moartea a doi cetățeni polonezi.

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică și a amenințat Statele Unite ale Americii cu un răspuns militar mai puternic, scrie The Guardian. Conform declarațiilor armatei sud-coreene, o rachetă balistică de acțiune scurtă a fost lansată la ora locală 10:48 de către Coreea de Nord de pe coasta de est a statului. Acesta a reprezentat primul test cu lansare de proiectil din ultimele opt zile și a venit ca răspuns la summitul trilateral dintre președintele american, Joe Biden, și omologii săi din Coreea de Sud și Japonia, desfășurat în Cambodgia în această duminică. Cei trei lideri au condamnat ferm recentele teste cu rachete ale Coreei de Nord și au convenit să lucreze împreună pentru a descuraja acțiunile de acest fel. Ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hue, a avertizat că recentul acord dintre SUA, Coreea de Sud și Japonia va face tensiunile din Peninsula Coreeană „mai imprevizibile”. Totodată, a afirmat faptul că testele derulate au reprezentat răspunsuri militare legitime în contextul colaborării forțelor americane și a celor sud-coreene.

Iranul a acuzat Israelul și serviciile de informații occidentale că plănuiesc începerea unui război civil pe teritoriul său, informează Reuters. Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian Hon, a acuzat Israelul și serviciile de informații occidentale că doresc scindarea Iranului în două tabere și începerea unui război civil. Declarațiile vin la puțin timp după ce șapte persoane și-au pierdut viața în orașul Izeh, din sud-vestul țării, în ceea ce a fost prezentat de presă ca fiind un atac terorist. Grupul activist 1500tasvir a comunicat un punct de vedere diferit, conform căruia atacul a fost descris ca fiind condus chiar de forțele de ordine pentru a dispersa mulțimea aflată la protestul împotriva guvernului.

Un tribunal olandez a condamnat la închisoare trei bărbați pentru prăbușirea avionului MH17, în urma căreia 298 de persoane și-au pierdut viața în 2014, informează BBC. Cei trei au fost găsiți vinovați pentru crimă, după ce, în 2014, au doborât un avion cu pasageri deasupra estului Ucrainei. Judecătorii au hotarât că fapta lor a fost una deliberată, deși vinovații au declarat că au intenționat să doboare o aeronavă militară. Bărbații, doi ruși și un ucrainean, au fost găsiți vinovați în lipsă și condamnați la închisoare pe viață. Un al treilea rus a fost achitat, deși au fost informații conform cărora și acesta știa de existența rachetei care urma să doboare avionul.

Ministrul spaniol al egalității, Irene Montero, a acuzat judecătorii din Spania de nerespectarea legii „doar da înseamnă da”, relatează The Guardian. Legea cunoscută popular ca „doar da înseamna da”, intrată în vigoare luna trecută, a făcut consimțământul sexual, sau lipsa acestuia, un factor cheie în cazurile de agresiune sexuală, schimbând totodată și gama de pedepse minime și maxime în aceste cazuri. Montero a fost revoltată după ce, în cadrul săptămânii în curs, în cel puțin 15 cazuri corelate cu agresiunea sexuală, pedepsele au fost reduse. Astfel, ministrul a acuzat unii judecători de nerespectarea legii. „Problema este că avem judecători care nu respecta legea”, a spus ea. Partidele de opoziție și magistrații au fost înfuriați de declarațiile făcute și au blamat guvernul de stânga pentru adoptarea unei legi slab elaborate. Totodată, ei cer și demisia ministrului egalității, Irene Montero.

Președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, Nancy Pelosi, și-a declarat retragerea din funcția de lider al democraților din Camera Reprezentantilor, conform Al Jazeera. Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, care în 2007 a devenit prima femeie ce a servit în calitate de purtător de cuvânt, este de aproape 20 de ani deputat în Camera Reprezentanților din partea Partidului Democrat. Joi, după ce Partidul Republican a recâștigat controlul Camerei, ea a declarat că va continua să activeze în Congres pentru a-și reprezenta alegătorii din California, dar este pregătită să transmită funcția de conducere tinerei generații. Democrații își vor alege liderii pentru noul Congres, care se va întruni la începutul anului 2023. Președintele Grupului Deputaților Democrați ai Camerei , Hakeem Jeffries, un reprezentant în vârstă de 52 de ani din New York, este considerat pe scară largă liderul ce o va succede pe Nancy Pelosi.

Liderul unui cult din Turcia, Adnan Oktar, a fost condamnat la 8.658 de ani de închisoare, relatează BBC. Cunoscut și sub pseudonimul Harun Yahya, a fost închis anul trecut pentru o serie de infracțiuni, inclusiv abuz sexual asupra minorilor, fraudă, constituirea unui grup infracțional organizat și spionaj politic și militar. Inițial el a primit o pedeapsă de 1.075 de ani de închisoare, dar instanța de apel a dispus rejudecarea cazurilor cauzei a 215 inculpați printre care și Adnan Oktar. În timpul arestării sale, Oktar le-a spus jurnaliștilor că acuzațiile sunt ,,minciuni” și reprezintă ,,un joc al statului paralel britanic”.

Violențele au continuat să escaladeze în Iran, fiind înregistrate încă 15 morți în orașul Izeh, raportează El Mundo. Au fost înregistrate alte 15 decese, majoritatea fiind protestatari, dar și membri ai forțelor de ordine iraniene. Printre aceștia se numără și doi minori: Sepehr Maghsoudi în vârstă de 14 ani și Kian Pirfalak în vârstă de nouă ani. Kian Pirfalak a fost împușcat în condiții suspecte împreună cu tatăl său în orașul Izeh din sud-vestul Iranului. Potrivit presei locale, doi indivizi aflați la bordul a două motociclete au deschis focul într-o piață din orașul Izeh, provincia Khuzestan. În urma acestei acțiuni au murit cinci civili și doi agenți ai forțelor paramilitare iraniene Basij. Guvernul iranian a emis un mesaj de condoleanțe familiilor victimelor acestui ,,act terorist” și a ordonat o anchetă cu privire la ceea ce s-a întâmplat. De cealaltă parte, rudele victimelor acuză forțele paramilitare Basij pentru comiterea masacrului împotriva celor ce protestează contra guvernării iraniene.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …