Home / A fost azi în lume / A fost 16 septembrie în lume – Merkel afirmă că situația UE este ”critică”, o treime din raidurile aeriene ale Arabiei Saudite în Yemen au lovit civilii, iar General Motors anunță că va funcționa doar din energii regenerabile până în 2050

A fost 16 septembrie în lume – Merkel afirmă că situația UE este ”critică”, o treime din raidurile aeriene ale Arabiei Saudite în Yemen au lovit civilii, iar General Motors anunță că va funcționa doar din energii regenerabile până în 2050

Material realizat de Valeria Bortă și Adrian Călugăru

1. Cancelarul german Angela Merkel susține că situația Uniunii Europene este ”critică” și nu poate fi aplanată în urma unui singur summit, cel desfășurat în această săptămână în capitala Slovaciei, Bratislava, informează Reuters. Oficialul german a adăugat că ”ideea nu constă în a ne crea așteptări că problemele Uniunii Europene vor fi rezolvate în urma unui singur summit, ci mai curând e în a arăta prin acțiuni concrete că noi putem fi mai buni.” Liderii UE s-au întâlnit la Bratislava pentru a discuta viitoarele strategii pentru depășirea problemelor uniunii. Marea Britanie nu este prezentă la acest summit, respectiv problema negocierilor post-Brexit nu este abordată la această conferință, conform BBC.

2. O treime din raidurile aeriane conduse de Arabia Saudită asupra Yemenului a fost îndreptat spre civili, relatează The Guardian. Mai mult de o treime din numărul total de raiduri aeriene conduse de Arabia Saudită asupra Yemenului au lovit structuri populate de civili, precum școli, spitale, piețe, moschei și infrastructuri economice, conform unui studiu publicat vineri de The Guardian. Rezultatele acestui studiu contravin declarațiilor guvernului Arabiei Saudite, susținute atât de SUA, cât și de Marea Britanie, potrivit cărora Riadul tinde să evite cât mai mult pierderile colaterale din rândul civililor. Studiul realizat de Proiectul de Date din Yemen, un grup de academicieni și activiști pentru drepturile omului, adaugă presiune asupra coaliției Arabiei Saudite cu SUA și Marea Britanie, aceasta fiind acuzată de grave încălcări ale legii internaționale pentru ajutor umanitar. Portalul de știri The Big Story informează că populația resimte efectele conflictului din zonă într-un mod devastator, întrucât aceasta este malnutrită și lipsită de condițiile minime de igienă.

3. Kremlinul susține că a depus presiune asupra guvernului sirian să permită trecerea liberă a ajutoarelor umanitare în Aleppo, informează The Guardian. Cu toate că de curând a fost semnat un armistițiu pentru a înceta violențele din Siria, restricțiile impuse de guvernul sirian ajutoarelor umanitare ce ar fi trebuit să ajungă în orașul sirian Aleppo au pun în pericol pacea temporară din regiune. Astfel, pentru a nu periclita existența armistițiului, Moscova pretinde că a depus presiune asupra guvernului sirian pentru a permite ajutoarelor umanitare ONU să ajungă în Aleppo, unde mii de oameni sunt lipsiți de mâncare și condiții de igienă. Cu toate aceste, Kremlinul cere asigurări din partea SUA că aceasta depune presiune asupra opoziției guvernului sirian pentru a se retrage din focarele de conflict, precum Aleppo. Aceste presiuni au survenit după ce un convoi de ajutoare umanitare a rămas blocat lângă hotarul cu Turcia, fiind împiedicat de guvernul sirian să intre în Aleppo.

4. Banca germană de investiții, Deutsche Bank, a declarat că se va opune cerințelor autorităților americane de a returna 14 miliarde dolari, relatează Reuters. Deutsche Bank a fost acuzată de Departamentul de Justiție SUA că ar fi vândut necorespunzător obligațiuni ipotecare, astfel autoritățile americane i-au cerut băncii germane să returneze banii ce i-au fost oferiți pentru aceste obligațiuni, adică 14 miliarde $. Returnarea acestei sume ar putea pune în pericol viitorul băncii și poziția acesteia de cel mai mare creditor, astfel banca a declarat că se va opune cerințelor Departamentului de Justiție SUA. Chiar și înainte de izbucnirea acestui conflict de interese, Deutsche Bank era într-o situație precară după ce veniturile acesteia au scăzut substanțial din cauza provocărilor de pe piață și a ratelor scăzute de dobândă.

5. China s-a arătat iritată de testele nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord, conform Reuters. China a fost mereu un aliat al Coreei de Nord, cu toate acestea, în urma ultimelor acțiuni ale țării asiatice, aceasta nu i-a mai acordat Coreei întreaga sa susținere. Astfel, în urma testelor nucleare și cu rachete efectuate de Phenian, China s-a întâlnit cu ceilalți membri ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre noi sancțiuni ce îi pot fi aduse Coreei de Nord. China și Coreea împart un vast hotar, astfel este considerat că Beijingul e singurul care poate influența într-un mod substanțial situația din controversata țară asiatică. Cu toate acestea, poziția Chinei e că în cazul impunerii unor sancțiuni drastice, Coreea de Nord ar putea intra în colaps. De asemenea, Beijingul acuză SUA și Coreea de Sud de provocarea tensiunilor din zonă.

6. Nadia Murad, o tânără yazidi care a supraviețuit traficului de persoane și abuzurilor sexuale repetate din partea militanților Statului Islamic, a fost numită ambasador ONU, anunță BBC. Nominalizată și pentru Premiul Nobel pentru Pace, Nadia Murad, în vârstă de 23 de ani, a fost numită Ambasador al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Persoane al UNODC. În 2014, Nadia Murad a fost caputrată de militanții ISIS în Irak, iar șase dintre frații săi au fost uciși. Aceasta a afirmat că a fost vândută de mai multe ori între membri ai grupării militante și a fost supusă violului în grup, însă într-un final a reușit să scape

7. Gigantul auto General Motors a promis că va funcționa integral bazat pe energie regenrabilă până la jumătatea acestui secol, potrivit The Independent. Cu toate acestea, chiar dacă cele 350 de fabrici pe care le deține vor fi alimentate cu electricitate produsă din surse regenerabile, este incert în ce măsură cele 9,8 milioane de automobile produse anual de GM vor fi propulsate de surse de energie sustenabilă. Anul trecut, GM a consumat 9 terawați-oră (adică 9 milioane de kilowați-oră) pentru construcția vehiculelor și alimentarea propriilor clădiri. În ciuda faptului că a anunțat că va investi pentru a crește eficiența energetică, Greenpeace a criticat inițiativa GM, despre care a afirmat că este ”profund inadecvată”, atâta vreme cât nu se adresează direct producției de autoturisme bazate pe energii regenerabile, care sunt o sursă de poluare majoră a planetei.

8. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că cea mai importantă reșită a mandatului său o reprezintă acordul de la Paris din 2015, privind schimbările climatice, exprimându-și totodată frustrarea că Partidul Republican din SUA continuă să saboteze inițiativele președintelui Obama și să politizeze subiectul, scrie Washington Times. ”Dezbaterea științifică și cea politică din punct de vedere al schimbărilor climatice este încheiată”, a declarat Ban în cadrul unui interviu pentru publicația americană. ”Cu toate acestea, Partidul Republican nu este convins de situație. Nu ar trebui să existe considerații politice pe marginea acestui subiect”, a mai afirmat secretarul general al ONU. În cadrul interviului, Ban Ki-moon, care are 72 de ani și se îndreaptă spre încheierea mandatului său la conducerea ONU, a făcut referire la mai multe subiecte de pe scena internațională, referindu-se în mod special cu îngrijorare la testele nucleare ale Coreei de Nord.

9. Numărul refugiaților din Sudanul de Sud, cel mai recent stat creat al planetei, a ajuns la 1 milion de persoane, în urma unui nou val de violențe izbucnit în luna iulie, provocând unul dintre cele mai grave dezastre umanitare, potrivit Organizației Națiunilor Unite, anunță Al Jazeera. ”Majoritatea celor care părăsesc Sudanul de Sud sunt femei și copii. Printre aceștia se află supraviețuitori ai atacurilor violente, abuzurilor sexuale, sau copii care sunt separați de părinți și călătoresc singuri, persoane cu dizabilități, bătrâni sau persoane care au nevoie de îngrijiri medicale urgente”, a declarat Leo Dobbs, purtător de cuvânt al agenției pentru refugiați UNHCR. Actualmente, Siria, Afganistan, Somalia și Sudanul de Sud se numără printre țările care au depășit 1 milion de refugiați.

10. Aproape 1 milion de litri de motorină s-au scurs în urma deversărilor produse de o conductă avariată în centrul statului american Alabama, în acest stat și în Georgia fiind decretată starea de urgență din cauza unei posibile crize de combustibil, scrie Russia Today. Scurgerea care este echivalentă cu circa 6.000 de barili a avut loc într-o zonă rurală și a afectat o suprafață de circa 8.000 de metri pătrați. Echipele de intervenție au fost trimise la fața locului pentru a repara conducta, însă există șanse reduse pentru ca motorina deversată să mai poată fi recuperată din cauza pericolului generat de vaporii toxici, autoritățile urmând să aștepte ca aceasta să se evapore sau să fie absorbită în sol.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …