Home / Slideshow / A fost 16 iunie în lume- Israelul a lansat atacuri aeriene în Gaza, Ungaria este investigată de Comisia Euroepană cu privire la noua sa lege împotriva minorităților sexuale, iar Curtea Penală Internațională are un nou procuror

A fost 16 iunie în lume- Israelul a lansat atacuri aeriene în Gaza, Ungaria este investigată de Comisia Euroepană cu privire la noua sa lege împotriva minorităților sexuale, iar Curtea Penală Internațională are un nou procuror

Material realizat de Ana Miruna Toma și Anca-Maria Barbu

Israelul a lansat atacuri aeriene asupra unor tințe din Gaza, afirmând că acestea reprezintă o simplă retaliere față de ,,baloanele incendiare” care au lovit sudul Israelului dinspre Gaza, conform Deutsche Welle. Vestea atacurilor aeriene care au țintit o bază militară din Gaza a venit de la presa palestiniană afiliată organizației teroriste Hamas, care a mai raportat că nu au existat victime. Forțele Armate Israeliene (IDF) au confirmat atacurile într-o declarație, afirmând că au fost vizate baze militare ale Hamas, drept răspuns la baloanele incendiare care au zburat în sudul Israelului, provocând 20 de incendii în comunitățile afectate. Mai mult, Forțele Armate Israeliene au declarat că ,,sunt pregătite pentru orice scenariu, inclusiv cel al reluării ostilităților, pe fondul activităților teroriste din Gaza”. Episodul atacurilor aeriene a reprezentat prima escaladare semnificativă a tensiunilor în urma încheierii armistițiului din 21 mai.

Ungaria este investigată de către Comisia Europeană în legătură cu noua lege care interzice partajarea conținutului referitor la homosexualitate și identitatea de gen persoanelor cu vârsta sub 18 ani, relatează Euronews. Legea care a fost introdusă de partidul politic Fidesz va viza materiale educaționale din școli și din cadrul emisiunilor TV care se adresează minorilor. Acest demers legislativ a fost catalogat drept un atac grav la adresa comunității LGBT din țară. Adoptarea legii va presupune, totodată, un registru de căutare a pedofililor condamnați și o creștere semnificativă a pedepselor pentru cei acuzați de săvârșirea infracțiunilor sexuale asupra copiilor. “Nimeni nu poate scăpa de atrocități cu pedepse ușoare și condiționate”, a declarat Csaba Domotor, secretar de stat Fidesz. Totuși, deși legea a fost prezentată ca fiind în primul rând orientată spre pedepsirea pedofiliei, aceasta a inclus amendamente care vor interzice profesorilor să includă discuții despre homosexualitate și aspecte de fluiditate a genului. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat miercuri că proiectul de lege va fi investigat de Uniunea Europeană. Este ultimul dintr-o serie de atacuri pe care partidul Fidesz la guvernare și Orban le-au făcut asupra comunității LGBT în ultimele luni.

Avocatul britanic Karim Khan a preluat funcția de procuror șef a Curții Penale Internaționale cu promisiunea de a avansa către proces cele mai importante cazuri, conform Reuters. Khan, a treia persoană care va deține această funcție, se află într-o situație dificilă, în contextul presiunii politice pe singurul tribunal  permanent ce investighează crime de război. Curtea Penală Internațională se ocupă de mai multe cazuri sensibile, precum teritoriile palestiniene și Afganistanul. În timpul mandatului lui Donald Trump, guvernul de la Washington s-a opus inițiativelor predecesoarei lui Khan, Fatou Bensouda, de a investiga acuzațiile de crime de război în Afganistan, inclusiv împotriva trupelor americane, precum și atrocitățile comise de trupele israeliene în teritoriile palestiniene.  Karim Khan, în vârstă de 51 de ani, a depus jurământul într-o ceremonie la Haga, promițând că, în timpul mandatului său de 9 ani, va îmbunătăți performanța Curții. 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova și Washington-ul au fost de acord să se angajeze într-o serie de noi discuții privind controlul armelor nucleare, cu scopul de consolida tratatul ,,Noul START” (New START Treaty), un demers foarte important în direcția controlului global al armelor, conform publicației Reuters. Acordând răspunsuri reporterilor după întâlnirea sa de la Geneva cu omologul său american Joe Biden, Putin a declarat că cele două părți sunt conștiente de responsabilitatea lor deosebită în stabilitatea globală și de rolul important al acestui tratat. Cele două părți au adoptat, de asemenea, o declarație comună, reafirmându-și angajamentul față de principiul conform căruia nu poate exista un singur câștigător într-un război nuclear și că un astfel de război nu trebuie să aibă loc niciodată. Semnat în 2010, tratatul Noul START limitează numărul de rachete nucleare și proiectile pe care Rusia și Statele Unite le pot lansa. Acordul a fost prelungit de Moscova și Washington în ianuarie și, respectiv, februarie, pentru încă cinci ani. 

Guvernul Indiei a apărat miercuri decizia sa de a dubla intervalul de timp dintre prima doză de vaccin și rapel pentru serul AstraZeneca, de la 8 săptămâni la 16 săptămâni, după ce trei consilieri științifici au declarat că nu există un acord cu privire la interzicerea măririi intervalului dintre cele doua doze, informează Reuters. Guvernul a decis să mărească timpul de așteptare dintre cele două doze administrate fără aprobarea grupului științific care ar fi recomandat demersul, citând trei membri ai grupului consultativ al Grupului Național Consultativ Tehnic pentru Imunizare (NTAGI). În mai multe declarații de miercuri, guvernul a declarat că intervalul a fost crescut pe baza dovezilor științifice, după o serie de discuții amănunțite între membrii NTAGI. Dozele de ser AstraZeneca, realizate local și etichetate sub brandul Covishield, reprezintă aproape 90% din cele 259 de milioane de doze administrate în India, unde unele state au restrâns programele de vaccinare din cauza constrângerilor ce vizează aprovizionarea. Guvernul a declarat că un grup de lucru NTAGI din 10 mai a recomandat inițial creșterea intervalului de dozare la 12-16 săptămâni, propunere care a fost ulterior preluată de un comitet mai mare al NTAGI, pe 13 mai. Potrivit procesului verbal al unei reuniuni NTAGI care a avut loc pe 28 mai, intervalul a fost mărit pe baza datelor din lumea reală din Marea Britanie, care au arătat 65% până la 88% protecție după prima doză, dacă decalajul a fost de până la 12 săptămâni. 

Ursula von der Leyen a semnat miercuri primele planuri al statelor membre ale Uniunii Europene orientate către gestionarea fondurilor de recuperare acordate pentru criza generată de Covid-19. Planul semnat la la Bruxelles acoperă o valoare de 800 miliarde de euro, bazându-se pe investigațiile financiare întreprinse în timpul unei vizite în Portugalia și Spania, conform The Guardian. În cadrul unei declarații publice la Lisabona, președinta Comisiei Europene a afirmat că noile fonduri alocate de Uniunea Europeană, gândite pentru a prioritiza proiectele digitale și ecologice, vor aduce un real succes la nivelul întregii uniuni. Comisia a strâns marți o primă tranșă în valoare de 20 miliarde de euro prin vânzarea de obligațiuni pentru un termen de 10 ani. Primul program național care a primit aprobarea Comisiei a fost cel al Portugaliei în valoare de 16,6 miliarde EUR, dintre care 14 miliarde de euro subvenții și 2,6 miliarde de euro împrumuturi. Von der Leyen a călătorit în Spania mai târziu în acea zi pentru a se întâlni cu premierul, Pedro Sánchez. Președinta Comisiei Europene intenționează, de asemenea, să viziteze Grecia, Danemarca și Luxemburg la sfârșitul acestei săptămâni pentru a le susține planurile. Spania, statul membru a cărui economie a fost cel mai puternic afectată de pandemie, este a doua țară care a primit aviz pentru strategia sa de gestionare a fondurilor europene de recuperare.

Departamentul de Educație al Statelor Unite ale Americii a afirmat că legile federale care protejează elevii și studenții împotriva discriminării pe baza de sex se aplică și pentru comunitatea LGBTQ+, într-un efort al administrației Biden de a anula legislația din timpul mandatului lui Donald Trump care punea în pericol studenții transgender, conform the Washington Post. Departamentul a declarat faptul că noua sa poziție vine în urma interpretării deciziei Curții Supreme în cazul Bostock v Ținutul Clayton, când s-a stabilit faptul că protecția conferită de Legea Drepturilor Civile se extinde și pentru americanii gay și transgender la locul de muncă. ,,Astăzi, Departamentul clarifică faptul ca toți studenții și elevii, inclusiv cei din comunitatea LGBTQ+, merită să învețe și să prospere în școli unde nu există discriminare”, a declarat Secretarul pentru Educație Miguel Cordona. 

Ministra de comerț a Marii Britanii solicită Uniunii Europene să fie responsabilă și rezonabilă în implementarea protocolului cu privire la Irlanda de Nord și a acordului post-Brexit, conform Reuters.  ,,Avem nevoie ca Uniunea Europeană să fie pragmatică cu privire la verificările care sunt implementate, acesta fiind mereu modul în care a fost redactat protocolul”, a declarat Lizz Truss, ministrul pentru comerț internațional, pentru Sky News. Mai mult de atât, Truss a reitarat faptul că gestionarea situației sensibile cu Irlanda de Nord ,,necesită compromis între părțile implicate, iar UE trebuie să fie rezonabilă.

O nouă politică a guvernului canadian ce are ca scop eliminarea abuzurile istorice va permite indigenilor din Canada să își restabilească adevăratele nume, după ce aceștia au fost obligați să folosească nume de proveniență europeană în documentele oficiale, informează The Guardian. Anunțul a fost făcut în timp ce statul canadian se luptă cu descoperirea a sute de morminte nemarcate pe locul unei foste școli rezidențiale, eveniment care a readus în centrul atenției trecutul colonial al țării. Începând cu anii 1800, mai mult de 150.000 de copii indigeni au fost luați din casele lor și plasați în școli rău famate, operate de instituțiile religioase și de guvernul federal ca mijloace de asimilare forțată. Copiii au fost obligați să poarte uniforme și să învețe engleza, băieților li s-au tuns părul și mulți au primit nume creștine, fiindu-le ignorate originile și propria cultură. De exemplu, în 2010, Peter Nakogee a declarat Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere din Canada că a fost biciuit pentru că și-a folosit numele tradițional.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …