Home / A fost azi în lume / A fost 15 iunie în lume – Turcia și UE nu se înțeleg cu privire la acordul privind stoparea valului de migranți, Rusia este acuzată de încălcarea „permanentă” a acordului de pace din Ucraina, iar Belgia este din nou în alertă din cauza terorismului

A fost 15 iunie în lume – Turcia și UE nu se înțeleg cu privire la acordul privind stoparea valului de migranți, Rusia este acuzată de încălcarea „permanentă” a acordului de pace din Ucraina, iar Belgia este din nou în alertă din cauza terorismului

Material realizat de Cristina-Florentina Dincă, Oana Hroștea și Ionuț Grozavu

Comisia Europeană a declarat că Turcia nu a îndeplinit condițiile necesare pentru semnarea unui acord privind eliminarea vizelor de călătorie a cetățeni turci, informează The Guardian. Liderii UE au promis guvernului turc faptul că 79 de milioane de turci ar putea avea acces la călătorii în 26 de state europene ca urmare a unei înțelegeri aprig disputate în materie de migrație. Acest lucru a fost însă condiționat de îndeplinirea de către Turcia a unui număr de 72 de condiții privind drepturile omului și securitatea frontierelor. Comisia Europeană a anunțat miercuri că Turcia nu a reușit să îndeplinească unele condiții, inclusiv modificările aduse legislației în materie de combatere a terorismului.

Statele Unite au declarat miercuri că își vor reexamina planurile de reducere a numărului de trupe din Afganistan, relatează Reuters. În acest context, Marea Britanie a declarat la rândul său că alte forțe NATO ar trebui să se angajeze în susținerea demersurilor Alinței de a lupta cu talibanii. Președintele Barack Obama a planificat să reducă numărul trupelor SUA de la circa 9.800 al 5.500, înainte ca acesta să părăsească Biroul Oval, în 2017. Aliații europeni sunt de acord să finanțeze forțele afgane până în 2020. În ciuda poziției militare dominante și a miliardelor de dolari investiți, SUA și aliații săi se confruntă cu ascensiunea talibanilor în detrimentul forțelor de securitate afgane. În cadrul întrunirii de miercuri a miniștrilor NATO, Secretarul General, Jens Staltenberg, a declarat că este nevoie ca mai multe națiuni să sprijine eforturile din Afganistan ale Alianței, care va cantinua să ofere consultanță, să formeze și să asiste forțele naționale afgane.

În contextul în care se confruntă cu critice constante din partea organizațiilor internaționale pentru arestarea activiștilor și închiderea unui partid de opoziție, guvernul din Bahrain urmează să susțină cea mai mare parte din cheltuielile financiare ale unei noi baze militare navale, informează The Guardian. Proiectul de construire a unei baze navale centrale face parte din noua strategie a guvernului britanic „East of Suez”. Contractul a fost semnat în 2014. Proiectul este în curs de construcție, iar la final va deservi toate navele marinei regale din regiune. Valoarea exactă a contribuției Bahrainului este ținută sub secret în conformitate cu regulile guvernamentale ale Marii Britanii. Aceasta manifestă un interes sporit în regiunea Golfului Suez, a Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, iar construirea acestei noi baze navale face parte din strategia ei de a-și spori rolul în regiune. Un raport al Institutului din Bahrain pentru Drepturile Omului și Democrație a subliniat faptul că Marea Britanie a devenit un „aliat necondiționat” al conducerii sunnite a Bahrainului. Tot în acel raport se menționează și faptul că, de la semnarea acordului pentru construirea bazei navale, interesul guvernului britanic pentru susținerea drepturilor omului în Bahrain și promovarea dialogului politic a scăzut vertiginos.

siria aleppo ajutoareÎncă de când a început războiul civil sirian, ajutorul umanitar din zonele controlate de rebeli, în orașul Aleppo, a fost tăiat, ca urmare a unei escaladări din timpul atacurilor aeriene și a bombardamentelor care a dus la creșterea prețurilor alimentelor și la împiedicarea eforturilor de susținnere a rezidenților, informează Reuters. Aleppo este cel mai mare oraș al Siriei, înainte de război numărând o populație de peste 2 milioane de locuitori. Odată cu escaladarea conflictelor, orașul a fost împărțit în zone de ocupație ale forțelor guvernamentale și ale opozanților rebeli. Capturarea orașului Aleppo reprezintă unul dintre obiectivele strategice majore ale președintelui Bashar-al-Assad. În sectorul ocupat de rebeli trăiesc între circa 200-300 de mii de oameni. Observatorul sirian a declarat că situația s-a agravat ca urmare a celei mai recente încercări de asediu prin tăierea accesului la drumul Castelloo, denumit astfel după un vechi castel din Aleppo. Traseul a fost numit „drumul morții”, fiind mult timp sub atacurile forțelor aeriene și ale artileriei. Speranța comunității internaționale că războiul civil din Siria ar putea fi încheiat s-a prăbușit în contextul în care Aleppo a devenit un potențial câmp de luptă pentru toți actori implicați în conflict.

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe Jean-Maurice Ripert, ambasadorul Franței la Moscova, la scurt timp după discursul ministrului Serghei Lavrov din camera inferioară a parlamentului rus, în care acesta a formulat critici dure la adresa poliției franceze pentru acțiunile de la turneul Euro 2016, informează Reuters. Ministrul ru de Externe rus a mustrat poliția franceză pentru luarea în custodie a 43 de fani ruși, după ciocnirile din Marsilia, și a declarat că situația aceasta ar putea provoca agravarea semnificativă a relațiilor ruso-franceze. UEFA, forul europan de conducere al fotbalului, a amendat la rândul lui federația de fotbal din Rusia, ca urmare a violențelor declanșate de suporterii ruși pe stadionul din Marsilia, unde naționala Rusiei a jucat cu Anglia, sâmbătă.

Un agent de securitate din Belgia a declarat miercuri că poliţia este în alertă în urma unui avertisment conform căruia un grup de militanţi islamişti care a părăsit recent Siria este pe cale să provoace atacuri teroriste în Franţa şi Belgia, relatează Reuters. Centrul consular de crize din Belgia care se ocupă cu coordonarea răspunsurilor ce ţin de securitate susţine că o alertă circulă în rândul forţelor de securitate, însă în momentul de faţă nivelul de securitate nu a ajuns la cotele maxime care ar indica prezenţa unei ameninţări teroriste.

franta proteste cgt sindicatLiderii francezi le-au declarat miercuri membrilor uniunii CGT a forţei de muncă faptul că viitoarele cereri pentru manifestaţiile stradale nu vor fi aprobate dacă manifestanţii care provoacă cele mai multe probleme nu vor fi înlăturați, informează Reuters. Această declaraţie a avut loc la o zi după confruntările violente dintre mai mulţi tineri protestatari mascaţi şi poliţişti în timpul unei manifestaţii din Paris. Manuel Valls, primul-ministru francez, acuză CGT pentru că nu a făcut nimic pentru a stopa manifestanţii violenţi care au provocat atâtea pagube în timpul protestului de marţi. Poliţia a reacţionat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, iar zeci de protestatari şi poliţişti au fost răniţi.

Şeful NATO a declarat miercuri că Rusia încalcă “permanent” un acord internaţional privind încetarea temporară a conflictelor din Ucraina, susţinând că Moscova continuă să sprijine separatiştii în conflictul ce are loc în Ucraina, inştiinţează Reuters. Unele guverne europene sunt dornice să ridice sancţiunile economice ce ţin de rolului asupra crizei din Ucraina pe care Occidentul le-a dat Rusiei. “Acordul este încălcat iar şi iar, şi acest lucru este îngrijorător” declară Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, într-o conferinţă de presă. “Rusia sprijină separatiştii…cu echipamente, cu arme. De asemenea trimit şi trupe de masă de-a lungul frontierei cu Ucraina”, mai susţine acesta.

Noor Salman, soţia lui Omar Mateen, bărbatul care a omorât 49 de oameni într-un club de noapte dedicat homosexualilor din Orlando ar putea fi acuzată că a avut legături cu atacul, potrivit anchetatorilor, relatează BBC. Procurorii au convocat un juriu numeros pentru investigarea acesteia, declară surse citate de Fox News şi Reuters. Partenera lui Omar Mateen le-a declarat poliţiştilor că a încercat sa-şi convingă soţul să nu atace clubul de noapte Pulse. Atacul din Florida a reprezentat unul dintre cele mai grave atacuri armate din istoria recentă a Statelor Unite ale Americii.

Guvernul sirian a declarat miercuri că forţele germane au fost alături de militarii francezi si americani din nordul Siriei, acuzaţie pe care Germania o respinge, informează Routers. Mass-media de stat din Siria a declarat că guvernul a condamnat cu fermitate prezenţa forţelor germane şi fraceze în Ain al-Arab, de asemenea, cunoscut sub numele de Kobani și Manbij. Agenția de știri de stat SANA l-a citat pe ministrul de externe al Siriei spunând că ţara sa consideră nejustificată această agresiune faţă de suveranitatea si independenţa ei, relatează aceeaşi sursă.

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a declarat miercuri, în urma asasinării din această săptămână a unui polițist și a soției sale de către un francez care a promis supunere față de Statul Islamic, că Franța face tot posibilul pentru a preveni atacurile teroriste, însă vor avea loc mai multe de acest fel, înştiinţează Reuters. Acesta a susţinut la postul de radio France Inter că “trebuie să fim stricţi și să oferim poliției și serviciilor secrete toate mijloacele de care au nevoie, dar vom asista la noi atacuri” şi că “mai mulţi inocenți își vor pierde viața”, informează aceeaşi sursă.

Consiliul de securitate olandez a declarat miercuri că va examina pregătirea țării pentru un eventual accident transfrontalier ce ar implica materiale radioactive, relatează Reuters. Agenția responsabilă cu protejarea siguranței publice a susţinut într-o declaraţie că ar arăta, în special, modul în care autoritățile olandeze și belgiene pot să colaboreze la supravegherea centralelor lor nucleare. Ancheta se va concentra în primul rând pe fabricele comerciale olandeze din Borssele și pe două fabrici comerciale din Belgia în Doel și Tihange, care au fost închise temporar în 2012, din motive de siguranță.

Un purtător de cuvânt al guvernului japonez a declarat că o navă chinezească de recunoaştere a intrat în apele teritoriale ale Japoniei miercuri dimineaţa, în sud-vestul prefecturii Kagoshima, informează Reuters. Hiroshige Seko, secretar adjunct al premierului a declarat că nava a fost reperată de un avion japonez de patrulare în jurul orei de 03:30 și că a părăsit zona în jurul orei de 5 dimineața. Acesta a susţinut că guvernul va lua toate măsurile posibile ce ţin de activitatea de avertizare şi supraveghere în ceea ce priveşte apele şi spaţiul aerian japonez, relatează aceeaşi sursă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …