Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 15 iulie în lume – Prim-ministrul din Sri Lanka a depus jurământul ca președinte interimar, oficialii francezi au anunțat că vor sprijini investigarea crimelor de război comise în Ucraina, iar Macedonia de Nord se pregătește să soluționeze disputele cu Bulgaria în vederea procesului de aderare la Uniunea Europeană
Sursa: Sada El Balad
Sursa: Sada El Balad

A fost 15 iulie în lume – Prim-ministrul din Sri Lanka a depus jurământul ca președinte interimar, oficialii francezi au anunțat că vor sprijini investigarea crimelor de război comise în Ucraina, iar Macedonia de Nord se pregătește să soluționeze disputele cu Bulgaria în vederea procesului de aderare la Uniunea Europeană

Material realizat de Maria Pițigoi 

Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a depus jurământul ca președinte interimar al țării, după ce Gotabaya Rajapaksa a demisionat oficial, anunță The Guardian. Demisia lui Rajapaksa a venit după o săptămână de proteste din partea cetățenilor, mulți dintre ei considerându-l responsabil de cea mai gravă criză economică traversată de Sri Lanka de la obținerea independenței în 1948. Alături de câțiva membri ai influentei sale familii care dețineau posturi politice, acesta este acuzat de o administrare economică defectuoasă și acte grave de corupție pe scară largă. Conform constituției, Wickremesinghe devine președinte interimar până când parlamentul poate alege un membru al parlamentului care să-i succeadă lui Rajapaksa pentru restul mandatului său. Protestatarii au cerut, de asemenea, demisia lui Wickremesinghe, acuzându-l că protejează și sprijină familia Rajapaksa.

Oficialii francezi au anunțat că vor trimite un laborator mobil de ADN la Kiev pentru a susține investigația crimelor de război comise de forțele ruse în Ucraina, informează Euronews. Dispozitivul, a cărui donație a fost anunțată pentru prima dată de președintele Emmanuel Macron în timpul vizitei sale în Ucraina în iunie, permite analiza genetică rapidă a unei cantități mari de probe biologice. Reprezentanți ai Ucrainei, ai ONU și ai mai multor ONG-uri pentru drepturile omului au denunțat posibile crime de război în Ucraina, în special în regiunea din jurul Kievului, care a fost ocupată de forțele ruse în martie, și în jurul Mariupolului, în sud-estul Ucrainei.

Un oficial al corpului parlamentar din Macedonia de Nord a anunțat că legiuitorii au în vedere votarea unui acord menit să soluționeze disputele cu Bulgaria şi să deschidă drumul către negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit Euractiv. Acordul, care va fi intermediat de Franța, propune modificarea constituției Macedoniei de Nord pentru a recunoaște minoritatea bulgară, în timp ce chestiunile rămase vor fi discutate între Skopie și Sofia. Propunerea nu cere Bulgariei să recunoască limba macedoneană. În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă discuțiile de aderare cu UE. Principala opoziție, blocul naționalist VMRE-DPMNE, a susținut organizarea unor proteste zilnice, încă de la începutul lunii iulie, împotriva acordului despre care se consideră că va pune în pericol limba și identitatea macedoneană. Macedonia de Nord, o fostă republică iugoslavă, este candidată la aderarea la UE de 17 ani, dar aprobarea discuțiilor a fost mai întâi blocată de Grecia și apoi de Bulgaria.

Principalul terminal petrolier din Haiti și-a reluat activitatea după ce o serie de confruntări sângeroase între bandele rivale din capitala Port-au-Prince a forțat închiderea acestuia săptămâna trecută, conform BBC. Terminalul Varreux este situat în zona Cité Soleil, scena conflictelor dintre două bande rivale, iar închiderea lui a provocat un deficit major de combustibil, împiedicând livrarea alimentelor și a apei potabile. Potrivit primarului Cité Soleil, Joël Janéus, două alianțe criminale, cunoscute sub numele de G9 și G-Pèp, luptă pentru controlul cartierului. Încă de săptămâna trecută, 89 de persoane au fost ucise în Cité Soleil, la periferia capitalei Port-au-Prince. Violența bandelor a crescut semnifcativ după asasinarea președintelui Jovenel Moïse de către mercenari în urmă cu un an.

Poliția din Papua Noua Guinee a împușcat mortal o tânără mamă în timp ce aceasta se afla la una din secțiile de votare din capitală, în timpul celor mai recente confruntări violente care au survenit pe parcursul alegerilor electorale naționale, anunță Al Jazeera. Încă de când procesul de votare a început pe 4 iulie, numeroase conflicte au izbucnit între mai multe grupuri rivale din cauza acuzațiilor de falsificare a voturilor. După o îndelungată așteptare pentru a-și putea exercita dreptul la vot, mulțimea a devenit agitată, adunându-se în jurul mașinilor de poliție. Polițiștii au cerut întăriri, apoi au deschis focul fără avertismente. Annaisha Max, în vârstă de 22 de ani, își ținea în brațe fiul de un an când a fost împușcată.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …