Home / A fost azi în lume / A fost 14 iulie în lume – Noul Executiv de la Londra prinde contur, iar SUA încearcă să tempereze diplomatic statele din Asia de Sud-Est după verdictul favorabil privind apele teritoriale din regiune

A fost 14 iulie în lume – Noul Executiv de la Londra prinde contur, iar SUA încearcă să tempereze diplomatic statele din Asia de Sud-Est după verdictul favorabil privind apele teritoriale din regiune

Material realizat de Marina Ghiță și Oana Hroștea

TITLURILE ZILEI

Noul prim-ministru britanic, Theresa May, a început, joi, să formeze un cabinet pentru a conduce ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în timp ce ministrul său de finanțe a declarat că va face tot ce este necesar pentru a restabili încrederea în economie, informează Reuters. La o zi după înlocuirea lui David Cameron, May a început să-și impună autoritatea alături de un cabinet format din miniștrii importanți, inclusiv secretarul Justiției, Michael Gove, un important militant “Brexit”. Cea mai controversată numire în cabinetul May este cea pentru funcția de ministru al afacerilor externe, a lui Boris Johnson, care a comparat obiectivele UE cu cele ale lui Hitler și Napoleon în timpul campaniei Brexit. Această numire a fost criticată de către ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, care l-a descris pe fostul primar din Londra ca fiind mincinos. Noul ministru de finanțe, Philip Hammond, a semnalat că va avea o abordare mai puțin agresivă pentru reducerea deficitului bugetar decât predecesorul său, George Osborne, care a demisionat miercuri. “Piețele nu au nevoie de semnale de asigurare, britanicii trebuie să știe că vom face tot ce este necesar pentru a menține economia pe drumul cel bun”, a declarat Hammond. May trebuie să decidă acum când și cum să înceapă procedurile oficiale de ieșire din UE, iar în primele ei cuvinte adresate, miercuri, națiunii, aceasta a promis în fața avocatului justiției sociale că îi va sprijini pe britanici în lupta lor pentru a pune capăt incertitudinilor. “Guvernul pe care îl conduc nu va ține cont de interesele celor puțini privilegiați, ci de ale voastre. Vom face tot ceea ce ne este în putință pentru a vă oferi mai mult control asupra vieților voastre”, a declarat May.

Coaliția internațională pentru lupta împotriva Statului Islamic este “pe drumul cel bun”, în ceea ce privește eradicarea organizației în Irak și Siria, din moment ce influența acestei grupări este în scădere, a declarat, joi, ministrul francez al apărării, informează Le Figaro. “Suntem pe drumul cel bun, dar misiunea noastră nu s-a terminat, există încă două probleme majore și anume Rakka și Mosul, care sunt problemele asupra cărora ne axăm în acest moment”, a declarat pentru RTL Jean-Yves Le Drian. Forțele aeriane franceze „lovesc permanent” asupra „centrelor de comandă, centrelor de aprovizionare, resurselor de petrol, fapt ce provoacă Daechului o mulțime de dificultăți financiare și o scădere a resurselor umane și a armamentului mult mai puțin importante decât înainte”, a declarat ministrul. „Daechul se retrage în spațiul califatului pe care au dorit să-l amplaseze în Levant. (…) Această grupare a pierdut între 30-40% din teritoriu în Siria și Irak “, a precizat ministrul. „Daechul își pierde influența, puterea, resursele, mijloacele și consider că acțiunea coaliției forțelor irakiene și kurde este acum într-o evoluție bună”, a declarat Jean-Yves Le Drian. „Cred că destul de repede vom ajunge să eradicăm complet această ocupație teritorială. Misiunea noastră nu s-a sfârșit încă”, a adăugat acesta, refuzând să dea “un interval precis” pentru operațiunile din Mosul și Rakka, operațiuni care ar permite „ eradicarea totală a Daechului “.

Statele Unite ale Americii folosesc o diplomație ”tăcută” pentru a convinge state ca Filipine, Indonezia, Vietnam și alte națiuni din Asia să nu valorifice în mod agresiv o hotărâre judecătorească internațională, care a negat pretențiile Chinei la Marea Chinei de Sud, au declarat miercuri mai mulți oficiali ai administrației SUA, informează Reuters. “Ceea ce vrem este să se liniștească lucrurile, astfel încât aceste probleme să poată fi abordate în mod rațional, nu din punct de punct de vedere emoțional”, a declarat un oficial pentru a motiva mesajele diplomatice private. Majoritatea acestor mesaje au fost trimise prin intermediul ambasadelor SUA din străinătate și a misiunilor străine de la Washington, în timp ce altele au fost transportate direct către înalți oficiali de către secretarul apărării Ash Carter, secretarul de stat John Kerry și alți oficiali de rang înalt, au afirmat anumite surse. “Acesta este un apel pentru cooperare, nu o încercare de a mobiliza regiunea împotriva Chinei, care provocat o percepție falsă potrivit căreia SUA conduce o coaliție care cuprinde China”, a adăugat un oficial american. Oficialii americani au declarat ca speră ca inițiativa diplomatică a SUA să aibă mai mult succes atât în Indonezia, care vrea să trimită sute de pescari în Insulele Natuna pentru a-și afirma suveranitatea asupra zonelor din Marea Chinei de Sud, la care China spune că are, de asemenea, pretenții, cât și în Filipine, stat ai cărui pescari au fost hărțuiți de garda chineză de coastă și de navele militare.

Autoritățile din Camerun au arestat în mod arbitrar mai mult de 1.000 de oameni, ca parte a luptei lor împotriva grupului islamist militant Boko Haram, iar alți zeci au murit de boală sau au fost torturați până la moarte, a declarat, joi, Amnesty International, informează Reuters. Aproximativ opt persoane mor în fiecare lună în închisoarea din Maroua, în capitala regiunii Nordului Îndepărtat, iar deținuții sunt ținuți în condiții inumane, supraaglomerate și insalubre, a declarat Amnesty într-un raport. “Camerunul urmărește îndeplinirea unui obiectiv drept, dar în mod arbitrar arestează, torturează și supune oamenii la dispariții forțate, iar autoritățile folosesc mijloace greșite”, a declarat Alioune Tine, directorul regional al grupului pentru drepturile omului. Amnesty a cerut guvernului să pună în aplicare măsuri de prevenire a abuzurilor, prin încetarea arestărilor și torturilor arbitrare și a declarat că guvernul ar trebui să asigure că deținuții au acces atât la familiile lor, cât și la avocați. Mai mult de 15.000 de persoane au fost ucise și alte 2 milioane strămutate în Nigeria și în țările vecine Ciad, Niger și Camerun în timpul campaniei de șapte ani a grupului Boko Haram, pentru a distruge un califat islamic din nord-estul Nigeriei. În urma unei ofensive regionale conduse, anul trecut, de către insurgenții din majoritatea fortărețelor, Boko Haram a purtat o campanie de tip gherilă împotriva civililor. Boko Haram a promis loialitate față de statul islamic anul trecut, deși importanța concretă a legăturilor sale cu grupul ultra-radical din Syria și Irak nu este cunoscută.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi într-un comunicat de presă că a invitat-o în Berlin pe Theresa May, noul prim-ministru al Marii Britanii, pentru a purta discuții și că este nerăbdătoare să lucreze cu ea, informează Reuters. “Este datoria noastră să lucrăm îndeaproape cu guvernele țărilor aliate”, a declarat Merkel după discuțiile din Bishkek și Kyrgyzstan susținând că problemele nenumărate din lume au făcut ca cooperarile îndeaproape dintre țări să fie necesare. Cancelarul nu a dorit să-și spună părerea cu privire la decizia surpriză a lui May de a-l numi secretar de externe pe Boris Johnson, un militant pro-Brexit care până de curând a fost considerat principalul ei rival pentru postul de prim-ministru.

umar narai pakistanUmar Narai, cunoscut și sub numele de Khalifa Umar Mansoor, cel care se presupune că a condus atacul din Pakistan din 2014 unde mai mult de 150 de oameni au fost omorăți, cei mai mulți dintre ei fiind copii, a fost ucis de către o dronă de atac americană în Afghanistan, conform spuselor armatei pakistaneze și a surselor din talibanul pakistanez, relatează Reuters. Asim Bajwa, directorul general al diviziei media a armatei pakistaneze, a anunțat moartea lui Umar Nari printr-un mesaj pe o rețea de socializare. Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Departamentului American de Apărare, a confirmat faptul că forțele americane au efectuat un atac aerian în provincia Nangarhar din estul Afganistanului la data de 9 iulie unde Khalifa și alți patru militanți au fost uciși.

Omar al-Shishani, un comandant de top al Statului Islamic din Irak și Levant (ISIL), a fost ucis în Irak, conform surselor ce provin de pe un site afiliat cu gruparea, înștiințează Al Jazeera. Citând o “sursă militară”, site-ul ISIL a anunțat miercuri că Shishani a fost ucis “în orașul Sharkat în timp ce lua parte la alungarea campaniei militare în orașul Mosul”. ISIL nu a publicat și data la care Omar a fost ucis iar pierderea acestuia este destul de puternică pentru grupare care a suferit mai multe eșecuri în cursul acestui an. Mosul este ultimul oraș din Irak aflat sub conducerea ISIL.

Barack Obama, Președintele Statelor Unite ale Americii, a declarat într-un discurs susținut în Washington că SUA nu este “nici măcar pe aproape” să reducă decalajul dintre poliție și comunitățile pe care le servesc, relatează BBC. El susține că este cale lungă până când cetâțenii de culoare și cei hispanici vor avea încredere că violența poliției va fi investigată corespunzător. Acest discurs a fost ținut la puțin timp după ce oameni de culoare au fost uciși de polițiști în orașele americane Louisiana și Minnesota. Crimele au fost urmate de un act de răzbunare venit din partea unui veteran de armată de culoare care a impușcat mortal săptămâna trecută cinci polițiști în Dallas.

Su Bin, un om de afaceri chinez care a confirmat în fața judecătorilor ca a sustras informații secrete ale armatei militare americane a fost condamnat la aproape cinci ani de închisoare, susțin procurorii, informează Al Jazeera. Chinezul în vârstă de 51 de ani a fost acuzat miercuri că a luat parte la o operațiune efectuată de ofițerii armatei chineze ce are loc de câțiva ani și permitea pătrunderea în rețelele de calculatoare ale producătorului de aeronave Boeing și a altor contractori ai serviciilor majore de apărare americane. Pentru a evita pedeapsa cu închisoarea, un judecător al curții de justiție americane District din Los Angeles i-a permis lui Su să plăteasca o cauțiune în valoare de 10.000 de dolari.

ue ombudsman emiliy o reillyOmbudsmanul European a solicitat, joi, o mai mare transparență în negocierile asupra propunerilor legislative de la Bruxelles, ca modalitate de creștere a încrederii în Uniunea Europeană în urma deciziei Marii Britanii de a ieși din UE, informează Reuters. Percepția cetățenilor europeni, potrivit căreia Bruxellesul este nedemocratic și în afara contactului cu preocupările lor, a condus la apariția și răspandirea euroscepticismului, unul dintre factorii din spatele victoriei Brexitului. Negocierile sunt cunoscute în jargonul UE ca “triloguri”. “Este dificil să aflăm când au loc aceste triloguri, ce se discută în cadrul acestora și de către cine, fără o mare parte din timp și efort”, a declarat ombusdmanul Emily O’Reilly. “Concluzia anchetei mele intervine într-o perioadă marcată de incertitudine pentru UE. Această incertitudine ne cere să reflectăm asupra modului în care putem să cooperăm mai bine cu cetățenii din întreaga Uniune”, a adăugat aceasta. O ‘Reilly a declarat că instituțiile UE trebuie să o informeze până la 15 decembrie cu privire la măsurile luate în vederea îmbunătățirii transparenței în cadrul „trilogurilor” . Ombudsmanul este cel investighează plângerile privind administrarea defectuoasă în instituțiile UE și poate inspecta documente și cheamă funcționarii să depună mărturie și să deschidă anchete din proprie inițiativă.

Înfrângerea Chinei în bătălia juridică dusă împotriva Filipine asupra pretenților teritoriale în Marea Chinei de Sud ar putea încuraja alte state să intenteze procese, în cazul în care Beijingul refuză să facă un compromis privind accesul în regiunea bogată în resurse, informează Reuters. Există mai multe căi de soluționare a litigiilor pe care țările le-ar putea urmări, decât să riște orice acțiune pe mare care ar putea agrava tensiunile militare, au declarat experții legali și de securitate. Curtea Permanentă de Arbitraj (APC) de la Haga a concluzionat că China a încălcat drepturile economice și suverane ale statului filipinez. Brunei, Indonezia, Malaezia, Taiwan și Vietnam au, de asemenea, pretenții nerezolvate care se suprapun pe părțile din Marea Chinei de Sud. Deși China a respins decizia instanței de la Haga, care nu are competențe de executare, Gregory Poling, șeful Inițiativei pentru transparență maritimă în Asia, a declarat că marea majoritate a hotărârilor internaționale de arbitraj din ultimul secol au fost în cele din urmă respectate. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Lu Kang, a declarat că gruparea ASEAN din țările din Asia de Sud-Est a înaintat o propunere pe două direcții.”Acest lucru relevă faptul că litigiile relevante din Marea Chinei de Sud ar trebui să fie rezolvate de către părțile implicate în mod direct, prin discuții și consultări directe,” a declarat acesta reporterilor. “Pacea și stabilitatea din Marea Chinei de Sud sunt importante pentru China și pentru cei 10 membri ai ASEAN , iar aceste state trebuie să se dedice menținerii celor două. Cred că această gândire, acest spirit de bază este încă dorința comună a Chinei și a majoritații țărilor din regiune.”

Autoritățile de reglementare din domeniul politicii de concurență din UE au acordat o a treia taxă antitrust împotriva Alfabet Inc Google, joi, acuzându-l de blocarea rivalilor de pe piața profitabilă de publicitate on-line, informează Reuters. Comisia Europeană a susținut ferm taxa existentă împotriva celui mai popular motor de căutare pe Internet din lume, afirmând că rezultatele căutării sale favorizează serviciul propriu de cumpărături al Google în pofida celui al rivalilor. „Google a venit cu mai multe produse inovatoare, care au făcut o diferență în viața noastră. Dar asta nu îi dă dreptul să conteste altor companii șansa de a concura și de a inova”, a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles . Comisia a declarat că a trimis două “formulări de obiecțiuni” în cazul Google. “Ne-am îngrijorat, de asemenea, că Google a împiedicat concurența prin limitarea capacității concurenților săi de a plasa anunțuri de căutare pe site-urile unor terțe părți, fapt care ar putea restrânge alegerea consumatorului și inovarea”, a declarat Vestager. Google s- ar putea confrunta cu amenzi de până la 10% din cifra sa de afaceri de la nivel mondial pentru fiecare dintre cele trei acuzații, dacă va fi găsit vinovat de încălcarea normelor antitrust ale blocului european.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat dur, joi, componența guvernului britanic, condus de noul prim-ministru Theresa May, care, potrivit acestuia, „vizează să satisfacă, în principal, coeziunea internă a Partidului Conservator și se concentrează mai puțin pe viitorul țării”, informează Le Figaro. „ Regatul Unit trebuie să rupă acest cerc vicios periculos care are impacturi directe asupra restului Europei”, a afirmat Schulz într-o declarație. Noul prim-ministru britanic,Theresa May, l-a numit în funcția de Ministru al Afacerilor Externe pe Boris Johnson, liderul controversat al Brexit, creând astfel un minister dedicat în totalitate ieșirii Marii Britanii din UE.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …