Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 14 februarie în lume – Naftali Bennett a plecat într-o călătorie de ultim moment în Bahrain, Antony Blinken a anunțat că SUA își mută ambasada din Ucraina la Liov, Oficialii din Bulgaria au eliberat așa-numite „pașapoarte de aur”

A fost 14 februarie în lume – Naftali Bennett a plecat într-o călătorie de ultim moment în Bahrain, Antony Blinken a anunțat că SUA își mută ambasada din Ucraina la Liov, Oficialii din Bulgaria au eliberat așa-numite „pașapoarte de aur”

Material realizat de Delia Afilipoaie și Lara Popescu

Premierul din Israel, Naftali Bennett, a plecat într-o călătorie de ultim moment în Bahrain, cu scopul de a cimenta legăturile dintre cele două state într-un mesaj clar, de cooperare, care vizează marele rival regional, Iran, anunță Euronews. Aceasta reprezintă prima vizită publică a unui prim-ministru israelian în Bahrain și vine la mai puțin de două săptămâni după ce țările au semnat un acord de apărare pe baza tensiunilor crescânde din Golf. De asemenea, vizita a avut loc în timp ce discuțiile nucleare de la Viena dintre puterile mondiale și Iran se prelungesc. Israel și Bahrain au convenit să normalizeze relațiile în 2020, ca parte a „Acordurilor Abraham” mediat de Statele Unite ale Americii, care a permis ca Israelul să stabilească relații cu Emiratele Arabe Unite, Maroc și Sudan. Adresându-se reporterilor înainte de decolare, Bennett a declarat că se va întâlni cu regele Bahrainului, prințul moștenitor și alte persoane „pentru a umple cu energie și a consolida acordurile de pace dintre cele două națiuni”.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a anunțat că SUA își mută ambasada din Ucraina la Liov (Lviv), relatează Reuters. Oficialii Statelor Unite ale Americii au decis să își relocheze ambasada din Ucraina, mutând-o din capitala statului, Kiev, în cel mai mare oraș din vestul țării, Liov. Decizia a fost luată ca urmare a „accelerarării dramatice în acumularea forțelor rusești,” a declarat Blinken. Secretarul de stat american a adăugat că relocarea ambasadei este o măsură de precauție pentru siguranța angajaților americani rămași în ambasadă, majoritatea personalului fiind deja evacuat din Ucraina. Chiar dacă operațiunile ambasadei americane au fost mutate în Liov, aceasta o să continue să interacționeze cu guvernul ucrainean de la Kiev, a garantat Blinken. 

Oficialii din Bulgaria au eliberat așa-numite „pașapoarte de aur” celor mai importanți bancheri ai Rusiei, relatează Euractiv. Strategia Bulgariei de acordare a cetățeniei și a unui pașaport valabil în Uniunea Europeană (UE) cetățenilor bogați din țări a fost supusă unui control sporit, atât la nivel local cât și la nivelul UE, din cauza temerilor de spălare a banilor. Printre cetățenii care au primit dreptul la liberă circulație de la statul bulgar se numără directorul biroului Credit Suisse din Moscova, Dmitri Kushaev, fostul director de servicii bancare de investiții la banca rusă VTB Capital, Roman Nagaev și fostul director al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, Igor Finogenov. Unul dintre criteriile pentru a primi cetățenie bulgară în cadrul acestei scheme reprezintă investirea în economie prin proprietăți, afaceri sau depozite bancare. Kushaev, Nagaev și Finogenov nu dețin proprietăți în Bulgaria și nu dețin sau administrează companii. Noua coaliție de guvernare a Bulgariei, ajunsă la putere în decembrie, promite să pună capăt oportunităților de a obține „pașapoarte de aur” în următoarele câteva săptămâni. Un total de 97 de străini dețin „pașapoarte de aur” bulgare, dintre care 40% sunt cetățeni ai Rusiei, conform datelor EURACTIV Bulgaria.

Talibanii au apelat la președintele Joe Biden pentru a inversa decizia de a le înmâna doar jumătate din fondurile afgane investite pe teritoriu american, conform Reuters. Guvernul taliban a atenționat Statele Unite ale Americii de faptul că aceștia o să își reconsidere politicile față de SUA dacă președintele Biden nu își anulează decizia „nejustificată” de a returna numai jumătate din cele șapte miliarde de dolari pe care Afganistanul i-a depozitat pe sol american. Oficialii Statelor Unite ale Americii au anunțat că o să elibereze jumătate din cele șapte miliarde de dolari în active înghețate ale băncii centrale afgane pe teritoriul american pentru a ajuta afganii care se luptă cu crize umanitare. Restul fondurilor o să fie reținute pentru a finanța posibile procese legate de terorism împotriva talibanilor, au anunțat oficialii americani. 

Fostul prim-ministru al Cehiei, Andrej Babiš, a fost reales ca președinte al partidului Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți (ANO), în ciuda înfrângerii sale la alegerile din octombrie, relatează Euractiv. La congresul partidului, Babiš a reafirmat că ANO, afiliat grupului Renew Europe, va rămâne un partid politic „atotcuprinzător” și a vorbit despre o posibilă candidatură la președinție. Babiš a fost singurul candidat pentru postul de președinte al partidului și a primit 76 din 95 de voturi. În timpul discursului său, acesta a criticat atât actuala coaliție de la guvernare, formată din cinci partide, cât și mass-media. De asemenea, el a menționat și viitoarele alegeri prezidențiale, însă nu și-a confirmat candidatura. Totuși, acesta a declarat că partidul ANO trebuie să prezinte un candidat, pentru a uni societatea și a reprezenta, așa cum se cuvine, Republica Cehă peste hotare.

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au declarat că încă există speranță pentru un acord diplomatic în criza din Ucraina, conform BBC. În cadrul unui apel de 40 de minute, liderii Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii au căzut de acord că speranța de a ajunge la o soluție diplomatică pentru criza din Ucraina nu este total pierdută, dar au avertizat că situația rămâne fragilă. O declarație a biroului premierului din Marea Britanie a dezvăluit că „cei doi lideri au subliniat că orice incursiune în Ucraina va duce la o criză prelungită pentru Rusia, cu pagube profunde atât pentru Moscova, cât și pentru restul lumii.” „O fereastră crucială pentru diplomație” rămâne deschisă alături de posibilitatea ca Rusia să își retragă amenințările față de Ucraina.

Coaliția condusă de Arabia Saudită a atacat Sana’a, declarând că a distrus un sistem de telecomunicații folosit pentru a controla dronele din capitală, informează Al Jazeera. Rezidenții au declarat că atentatul a vizat o stație terestră pentru sateliți, aflată în vecinătatea ministerului de telecomunicații din capitala Yemenului. Liderii coaliției au declarat că raidurile au reprezentat un răspuns la atacul de pe aeroportul Abha din Arabia Saudită, care s-a soldat cu 12 răniți. Aceștia au avertizat că vor lovi pozițiile de pe care rebelii Houthi lansează drone în capitală și le-a cerut civililor să părăsească zonele publice folosite în scopuri militare. Conflictul din Yemen a izbucnit în 2014, când rebeliii au capturat capitala Sana’a, ceea ce a determinat intervenția coaliției conduse de Arabia Saudită, cu scopul de a susține guvernul recunoscut internațional.

Poliția franceză a ucis un bărbat înarmat cu un cuțit, care a atacat doi ofițeri ai forțelor de ordine în Gara de Nord din Paris, informează BBC. Bărbatul a atacat doi ofițeri de poliție francezi care patrulau în stație cu un cuțit de 30 de centimetri, înainte ca acesta să fie împușcat mortal de poliție. O inscripție anti-poliție a fost găsită pe cuțitul bărbatului, conform rapoartelor autorităților. Niciun polițist nu a fost rănit în incidentul care a avut loc luni, în jurul orei 07:00. Autoritățile consideră că evenimentul nu a fost un atac terorist. În urma acestuia, un perimetru de securitate a fost creat la nivelul de plecare al trenurilor principale. Mai multe trenuri au fost întârziate ca urmare, inclusiv trenuri internaționale Eurostar, raportează BFMTV. O investigație pentru tentativă de omucidere a fost deschisă, conform Le Parisien.

Cel puțin un protestatar a fost ucis în manifestațiile împotriva guvernării militare din Sudan, anunță Al Jazeera. Forțele de securitate au lansat gaze lacrimogene în timp ce protestatarii s-au adunat împotriva preluării puterii de către armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan. Manifestanții din Khartoum și din orașul său geamăn Omdurman au cerut, de asemenea, eliberarea mai multor personalități politice și activiști pro-democrație arestați pe fondul represiunii împotriva grupurilor de opoziție. Cel mai recent deces crește numărul de civili uciși în represiune la cel puțin 80. Armata și poliția au declarat că au permis protestul pașnic, precum și că membrii forțelor de securitate au fost nevoiți să se apere, susținând că decesele civililor vor fi investigate. Cauzate de lovitura de stat, protestele frecvente au zguduit țara din nord-estul Africii. Preluarea puterii a deraiat acordul fragil de împărțire a influenței dintre armată și civili, negociat după înlăturarea liderului Omar al-Bashir și, în ciuda presiunii internaționale, autoritățile au arătat puține înclinații spre compromis.

Un polițist de rang înalt din Nigeria a fost arestat într-un caz de contrabandă cu cocaină, informează CNN. Abba Kyari, un ofițer de poliție nigerian decorat și respectat în comunitatea sa, a fost supus unei serii de de acuzații ale FBI și ale autorităților anti-narcotice din Nigeria. Acesta a fost arestat luni pentru „conspirație penală, comportament discreditabil, lipsit de etică și neprofesional, corupție oficială și manipulare frauduloasă a exponatelor în cazul traficului ilicit de droguri care implică un cartel transnațional perpetuu al drogurilor,” potrivit unui comunicat al poliției nigeriene. Kyari a fost suspendat în luna august a anului trecut în urma unei acuzații din partea FBI care îl leagă de spălătorul de bani Ramon Abbas, cunoscut sub numele de Hushpuppi, care așteaptă sentința unui tribunal american pentru rolul său în infracțiuni cibernetice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 10 aprilie în lume – CEDO a decis că guvernul elvețian violează drepturile omului prin lipsa de combatere a schimbărilor climatice, Joe Biden a declarat că se opune atacului din Rafah al armatei israeliene, iar 38 de migranți au murit într-un naufragiu pe coasta din Djibouti

Material realizat de Robert Olteanu  Un tribunal european a decis că guvernul elvețian violează drepturile …