Home / A fost azi în lume / 2020 / A fost 14 decembrie în lume – Joe Biden este validat oficial în funcția de președinte al SUA, Emmanuel Macron propune un referendum pentru protejarea biodiversității, iar Rusia anunță dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus pentru animalele domestice
Credit foto: AP Photo/Susan Walsh

A fost 14 decembrie în lume – Joe Biden este validat oficial în funcția de președinte al SUA, Emmanuel Macron propune un referendum pentru protejarea biodiversității, iar Rusia anunță dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus pentru animalele domestice

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Miruna Toma

Joe Biden a devenit în mod oficial al 46-lea președinte american, după confirmarea sa în funcție prin votul Colegiului Electoral de luni, conform The New York Times. Procedura de vot a Colegiului Electoral, considerată doar o formalitate în condiții normale ale transferului de putere, a fost una tensionată în contextul în care atât președintele Donald Trump cât și o mare parte a politicienilor republicani contestă legitimitatea procesului electoral care s-a soldat cu victoria lui Biden. Astfel, în state cheie precum Wisconsin și Michigan, decise în favoarea democraților, dar care prezintă un electorat republican numeros, autoritățile au decis fie să nu permită accesul publicului în Capitoliu sau să instaleze un număr ridicat de forțe de ordine în apropierea locului unde voturile erau depuse. În ciuda temerilor în privința unor proteste, procesul s-a desfășurat fără impedimente, iar după ce grupul de 55 de electori din California și-a înregistrat voturile pentru Joe Biden, acesta a  depășit pragul necesar de 270, devenind președintele Statelor Unite ale Americii.

Președintele francez Emmanuel Macron promite cetățenilor un referendum pentru amendarea constituției astfel încât să conțină referințe la protejarea biodiversității, combaterea încălzirii globale și a schimbărilor climatice, relatează Reuters. Declarația lui Macron vine în contextul în care facțiunea care înclină spre stânga din partidul său centrist La République En Marche! pune presiune pe acesta să își respecte obligațiile asumate la începutul mandatului, atunci când a promis învestirea a miliarde de euro în tranziția către o economie verde. Mai mult, Macron și reprezentanții partidului En Marche! își propun să capitalizeze o parte din electoratul Partidului Verde, care a obținut rezultate foarte bune la ultimele alegeri locale, câștigând aproape toate orașele mari. Astfel, verzii, care beneficiază de un momentum încă din 2018, ar putea diviza electoratul de stânga la alegerile prezidențiale din 2022, lucru care l-ar dezavantaja pe Macron, care candidează pentru a fi reales.

Rusia se află în faza testelor clinice a unui vaccin împotriva Covid-19 pentru animale domestice, inclusiv nurci, relatează Reuters. Rusia este prima țară care își concentrează resursele către descoperirea unui vaccin care poate imuniza animalele domestice, precum pisici, iepuri, nurci și alte animale, după ce Organizația Mondială a Sănătății a descoperit că virusul poate fi transmis de la oameni la anumite animale. Rusia este prima țară care a aprobat un vaccin anti-Covid pentru uz uman în luna august, Sputnik V, și care se află acum în cursul distribuirii acestuia la nivel național. Până acum, aproximativ 150.000 de persoane au primit vaccinul rusesc Sputnik V. Inițiativa Rusiei de a descoperi un vaccin pentru imunizarea animalelor vine în contextul în care Danemarca, cel mai mare exportator de blană de nurcă, a hotărât, luna trecută, sacrificarea a 17 milioane de nurci crescute pentru blană, pe motiv că acestea au fost infectate cu noul coronavirus și au suferit mutații ale bolii. Decizia guvernului danez a declanșat o creștere de 30% a prețului blănii de nurcă în Asia, conform Federației Internaționale pentru Blănuri. Este estimat că testele clinice ale vaccinului pentru animale se vor încheia în luna ianuarie, urmând să se inițieze procesul de aprobare în luna februarie.

Oficialii din sistemul de sănătate publică al Marii Britanii susțin că a fost identificată o nouă tulpină a virusului Sars-Cov-2 în Regatul Unit, conform Al Jazeera. Descoperirea noii tulpini ar putea reprezenta una dintre cauzele creșterii rapide a numărului de persoane infectate din ultima perioadă. Deși nu există în prezent nicio dovadă care să ateste că noua tulpină a virusului ar putea provoca o simptomatologie mai gravă, că s-ar răspândi cu o ușurință mai mare sau că nu va răspunde la vaccinurile dezvoltate până acum, această tulpină ar putea contribui la rate mai mari de infectare. Până în prezent au fost depistate peste 1000 de infecții cu noua tulpină de Sars-Cov-2. Acest tip de evoluție și mutații sunt destul de frecvente pe măsură ce se răspândesc între oameni, iar oamenii de știință spun că majoritatea mutațiilor au un efect redus asupra bolilor umane. Cercetătorii vor continua să studieze noua tulpină pentru a vedea dacă există vreo diferență în modul în care aceasta determină răspunsul imun. 

O eclipsă de soare a cufundat sudul statului Chile precum și Argentina în întuneric pentru o durată de aproximativ două minute, relatează Al Jazeera. Ploaia abundentă risca să împiedice mii de privitori din Chile să vadă eclipsa, dar, în ultimul moment, norii s-au rarefiat suficient pentru ca fenomenul să fie parțial vizibil. În Patagonia Argentinei, mai multe familii și cetățeni străini și-au instalat tabăra între orașele Villa El Chocon și Piedra del Aguila în speranța că vor putea admira evenimentul special. În ciuda restricțiilor de circulație impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului Sars-Cov-2, aproape 300.000 de turiști au sosit în regiunea Araucania, la aproximativ 800 de kilometri de capitala Santiago. Zeci de oameni pasionați de știință, atât amatori, cât și profesioniști, au instalat telescoape pe versanții vulcanului Villarrica – unul dintre cei mai activi din Chile – pentru a surprinde exact momentul în care Luna trece între Soare și Pământ. 

Credit foto: Juan Ignacio Roncoroni/EPA

Angajații sistemului public sanitar al SUA au început să beneficieze de astăzi de administrarea vaccinului anti-coronavirus. O asistentă medicală a unității de terapie intensivă devine prima persoană din SUA care primește vaccinul creat de companiile Pfizer și BioNTech, relatează Al Jazeera. Luni a început cea mai mare campanie de vaccinare din istoria SUA, astfel că mai mulți angajați ai sistemului medical american au început să primească dozele de vaccin. Numărul deceselor cauzate de coronavirus din SUA a depășit, luni, pragul de 300.000. „Cifrele sunt uimitoare – cea mai impactantă pandemie respiratorie pe care am experimentat-o ​​în peste 102 ani, de la gripa spaniolă din 1918”, a declarat Dr. Anthony Fauci. De asemenea, Londra a anunțat că va impune un nivel dur al restricțiilor, iar Coreea de Sud a ordonat închiderea școlilor începând de marți în capitală și în zonele limitrofe, întrucât statul luptă în prezent cu cel mai grav focar de coronavirus de la începutul pandemiei. 

Compania Pinterest a încheiat un proces în care au fost acuzați de discriminare de gen prin achitarea a 22.5 milioane de dolari către fosta lor angajată, Françoise Brougher, care a inițiat procedura de judecată în fața instanței, potrivit publicației New York Times. Ambele părți au căzut de acord ca o sumă de 2.5 milioane de dolari sa fie donată unor cauze caritabile ce luptă atât pentru drepturile femeilor, cât și pentru cele ale altor minorități slab reprezentate. Acest caz poate arăta o schimbare în modul în care firmele din Silicon Valley tratează astfel de subiecte, având în vedere că alte procese asemănătoare din anii anteriori au fost disputate intens și totodată câștigate de firmele inculpate. Françoise Brougher a fost angajată de Pinterest în vara anului 2018, ocupând o poziție de conducere. Aceasta a relatat că deși avea în subordine aproximativ 2000 de persoane era, totuși, exclusă din ședințe, primea un feedback sexist și era plătită mai puțin față de colegii ei de sex opus. În săptămâna în care femeia a anunțat că a intentat un proces împotriva companiei, peste 200 de colegi au participat la o grevă virtuală în semn de solidaritate.

Atât departamentul pentru Securitate Internă al SUA, cât și alte mii de companii americane s-au confruntat luni cu o campanie masivă de hacking despre care oficialii statului suspectează că ar fi fost dirijată de guvernul rus, după relatarea celor de la Reuters. E-mailurile trimise de oficialii de la DHS (,,Department of Homeland Security”) au fost interceptate de hackeri ca rezultat al unor lacune existente în sistemul de apărare împotriva atacurilor cibernetice. Atacurile, dezvăluite prima dată duminică, au vizat și departamentele de Trezorerie și Comerț din SUA. Compania de tehnologie SolarWinds, care a reprezentat punctul cheie de pornire utilizat de hackeri, a declarat că un număr de până la 18.000 de clienți au descărcat o actualizare de software compromisă care le-a permis hackerilor să spioneze neobservați companiile și agențiile timp de aproape nouă luni. Statele Unite au emis duminică un avertisment de urgență, ordonând utilizatorilor guvernamentali să deconecteze software-ul SolarWinds, declarat compromis. Avertismentul a reprezentat un efect al raportului Reuters, conform căruia hackerii ruși au folosit actualizări de software SolarWinds deturnate pentru a accesa mai multe agenții guvernamentale americane. În ciuda acestui fapt, Moscova a negat vehement orice legătură cu aceste atacuri.

Partidul egiptean Mostaqbal Watan (Viitorul Națiunii) care îl susține pe președintele Abdel Fattah al-Sisi a obținut 55% dintre locurile din parlament, în urma unui scrutin care a durat mai multe săptămâni, relatează Reuters. Deși parlamentul era deja controlat de susținătorii lui Sisi, partidul Mostaqbal Watan și-a crescut numărul de mandate de la 57 la 315 într-o cameră cu 596 de membri. Câțiva membri ai opoziției au acuzat formațiunea că ar fi mituit electoratul, oferindu-le mâncare sau bani, aceste acuzații fiind negate în mod repetat de reprezentanții partidului. De asemenea, reprezentanții opoziției au depus plângeri către comisia electorală pe baza acuzației de fraudă, însă acestea au fost respinse. Mai mulți indivizi au ales să ducă plângerile mai departe în instanță. Prezența la vot a fost de 29%, în timp ce președintele al-Sisi a stabilit un regim de represiune a opoziției, în urma mișcării prin care l-a eliminat pe fostul președinte Mohamed Morsi în 2013. 

Statele Unite ale Americii au sancționat Turcia pe fondul achiziției sistemului de apărare aeriană rusesc S-400, reprezentând primul caz în care administrația americană aplică sancțiuni împotriva unui membru NATO, raportează Reuters. Sancțiunile impuse de administrația Trump în ultimele zile ale mandatului afectează serviciul de procurare de armament al Turciei numit Președinția Industriilor de Apărare (SSB), președintele acesteia Ismail Demir, precum și alți trei angajați. Aceste măsuri vor bloca transferul de tehnologie și proiectele comune între firmele americane și cele asociate cu SSB, în timp ce președintele SSB și cei trei angajați vor fi supuși înghețării activelor și restricțiilor privind vizele. Mai mult, aceste sancțiuni interzic împrumuturile oferite de instituții financiare americane către SSB care depășesc 10 milioane de dolari, iar analiștii consideră că aceste măsuri vor avea un impact negativ asupra economiei Turciei, aflată într-o situație sensibilă pe baza inflației induse de efectele economice ale pandemiei de coronavirus. Turcia a răspuns, catalogând sancțiunile impuse de SUA drept o ,,greșeală gravă’’.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …