Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 12 februarie în lume – SUA reia discuția privind posibila închidere a închisorii Guantanamo, Coca-Cola anunță testarea unui recipient din hârtie pentru îmbutelierea băuturilor, iar ministrul rus de externe anunță că Moscova ”e pregătită” să rupă relațiile cu UE

A fost 12 februarie în lume – SUA reia discuția privind posibila închidere a închisorii Guantanamo, Coca-Cola anunță testarea unui recipient din hârtie pentru îmbutelierea băuturilor, iar ministrul rus de externe anunță că Moscova ”e pregătită” să rupă relațiile cu UE

Material realizat de Mihai Boș și Adrian Călugăru

Administrația președintelui Joe Biden a efectuat o revizie formală asupra viitorului închisorii militare a Statelor Unite ale Americii din Golful Guantanamo, Cuba, reluând proiectul din vremea fostului președinte Barack Obama de stopare a tratamentelor controversate aplicate deținuților, a anunțat un oficial al Casei Albe pentru Reuters.  Asistenții implicați în discuțiile interne iau în considerare semnarea de către Președintele Joe Biden a unei acțiuni în următoarele săptămâni sau luni, au declarat pentru Reuters două persoane implicate, semnalând un nou efort de ștergere a ceea ce avocații pentru drepturile omului consideră a fi o pată a imaginii globale despre America. O asemenea inițiativă este, însă, puțin probabil să echivaleze cu închiderea penitenciarului de înaltă securitate din Portul Naval Guantanamo din cauza obstacolelor politice și juridice cu care noua administrație se confruntă.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat un sistem de ajutorare pentru tinerii din medii dezavantajate care vor să studieze la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din țară, Școala Națională de Administrație (SNA), anunță The Guardian. În cadrul noului program de „talente”, șase locuri la școala din Strasbourg vor fi rezervate studenților care provin din familii cu oportunități reduse. Macron a susținut că scopul programului este de a mări diversitatea de la SNA și de la alte patru instituții educaționale participante. Noul program presupune înființarea unui număr de 1000 de locuri la cursurile de pregătire pentru admiterea în universitățile de top din Franța, la care vor lua parte studenții ce provin din medii sociale sau geografice dezavantajate.

Compania Coca-Cola a anunțat că dorește să testeze un recipient fabricat din hârtie ca parte a unei campanii pe termen lung de a elimina în totalitate plasticul din procesul de ambalare, conform BBC. Prototipul a fost creat de o companie daneză dintr-o hârtie groasă, cu densitate mare, ce conține, totuși, o subțire căptușeală din plastic. Scopul, însă, este acela de a crea  un recipient reciclabil, care să nu conțină plastic și sa poată preveni scurgerea de gaze din băuturile carbogazoase. Recipientul trebuie, totodată, să fie creat astfel încât să nu se desprindă bucăți de fibră în lichid. Acest lucru ar putea altera gustul băuturii sau ar putea afecta controalele de control și sănătate. Dar giganții din industrie susțin planul. Coca-Cola, de exemplu, și-a stabilit obiectivul de a produce zero deșeuri până în 2030.

Fostul sportiv Klete Keller, dublu medaliat olimpic la înot, a fost acuzat de noi infracțiuni după participarea la revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, informează BBC. Fostul sportiv a fost identificat în pozele din timpul revoltelor datorită staturii sale, acesta având o înălțime de 1,90 m, dar și a faptului că purta o geacă cu însemnele lotului olimpic al Statelor Unite ale Americii. Inițial, sportivului i s-au adus trei acuzații, însă judecătorii au mărit numărul la șapte la începutul săptămânii.  Klete Keller nu a făcut declarații cu privire la acuzațiile care i se aduc. Campionul olimpic în vârstă de 38 de ani a fost întâi acuzat la o săptămână după revoltele din Capitoliu pentru intrarea cu bună știință într-o clădire în care accesul era interzis.

Europa Centrală a devenit cel mai recent focar de coronavirus, Austria încercând să facă față infectărilor cu noua tulpină descoperită în Africa de Sud în timp ce Republica Cehă se confruntă cu lipsa locurilor în spitale, pe lângă o criză politică provocată de măsurile de carantinare, relatează CNN. Situația din ce în ce mai gravă din provincia austriacă Tirol și din Cehia a forțat Germania să anunțe noi controale vamale la granițele ambelor țări pentru a limita răspândirea bolii. Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a declarat că noile reguli, care se vor aplica începând de duminică, erau „inevitabile”. „Pentru a proteja populația de mutațiile virusului – de asta a decis ieri guvernul să declare Cehia, Tirolul și Slovacia drept zone de risc pentru noua tulpină de coronavirus”, a declarat Jens Spahn la o conferință de presă de vineri.

Agenția spațială chineză a distribuit primele imagini video ale vehiculului spațial care orbitează în jurul planetei Marte, la două zile după ce acesta a intrat cu succes pe orbita planetei, marcând astfel ultimul succes major al explorării Cosmosului de către Beijing, informează Al Jazeera. În cadrul imaginilor video transmise de postul public CCTV, poate fi văzută suprafața planetei care apare după un cer închis la culoare. Cratere albe au putut fi zărite pe suprafața planetei, care oscilează de la alb spre negru pe parcursul filmării realizată de sonda spațială Tianwen-1. Misiunea spațială chineză, care cuprinde o sondă orbitală, un ”lander” care să atingă suprafața planetei, precum și un rover alimentat cu energie solară, a fost lansată de China în luna iulie a anului trecut. 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să suspende orice legătură cu blocul Uniunii Europene dacă acesta va hotărî impunerea unui nou val de sancțiuni economice, informează BBC. Oficialii UE au sugerat opțiunea impunerii de noi sancțiuni pe fondul amplificării tensiunilor cu Rusia în contextul acuzelor aduse de liderii de stat europeni privind nerespectarea drepturilor omului, care au culminat cu arestarea opozantului Alexei Navalnîi. ”Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești pentru război”, a afirmat Lavrov, după ce a subliniat că Rusia este pregătită să întrerupă relațiile cu blocul comunitar european. Ministrul rus de externe a sugerat că o astfel de măsură ar putea avea loc dacă UE hotărăște să impună un nou set de sancțiuni economice. ”Nu vrem să ne izolăm în raport cu afacerile internaționale, dar suntem pregătiți dacă acest lucru se va întâmpla”, a mai adăugat Lavrov.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …