Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 11 mai în lume – Shireen Abu Aqla a fost ucisă în timpul unui reportaj din orașul Jenin, Liderii finlandezi confirmă aderarea statului nordic la NATO, A fost programată în instanță prima judecată a unui soldat rus în Ucraina

A fost 11 mai în lume – Shireen Abu Aqla a fost ucisă în timpul unui reportaj din orașul Jenin, Liderii finlandezi confirmă aderarea statului nordic la NATO, A fost programată în instanță prima judecată a unui soldat rus în Ucraina

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu

Procurorul general al Kievului, generalul Iryna Venediktova, a declarat că a fost programată în instanță prima judecată a unui soldat rus, de la începutul conflictului din Ucraina, relatează Al Jazeera. Vadim Shyshimarin, un soldat rus în vârstă de 21 de ani, este acuzat de uciderea unui civil de 62. Victima, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, era neînarmată și mergea pe bicicletă. Shyshimarin furase o mașină alături de alți trei soldați ruși și a deschis focul de armă din teamă de a nu fi raportați autorităților. Venediktova încă nu a confirmat public data exactă a procesului și nici modalitățile prin care tânărul soldat a ajuns în custodia autorităților ucrainene. Volodymyr Yavorskyy, activist pentru drepturile omului în cadrul Centrului pentru Libertăți Civile, a declarat că membrii ai ONG-ului vor urmării îndeaproape procesul pentru a-i asigura soldatului de 21 de ani un tratament corect.

Jurnalista palestiniană Shireen Abu Aqla a fost ucisă în timpul unui reportaj din orașul Jenin, localizat în nordul Cisiordaniei, conform BBC. Evenimentul tragic a provocat reacții puternice la nivelul întregii scene internaționale. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și secretarul general al Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, Michelle Bechelet, au cerut demararea unei investigații, declarându-se „îngroziți” de această situație. Atât reprezentanții Al Jazeera, cât și liderul Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas, acuză forțele israeliene de asasinarea lui Abu Aqla, însă primul-ministru de la Ierusalim, Naftali Bennett, a infirmat aceste acuzații.  

Reprezentanții Agenției Europene de Siguranță a Aviației (AESA) au confirmat faptul că începând de luni, 16 mai, este eliminată obligativitatea purtării măștii în timpul zborurilor de pe aeroporturile de pe teritoriul Uniunii Europene, informează BBC. Decizia a fost adoptată odată cu relaxarea măsurilor la nivelul transportului public în UE. Directorul executiv AESA, Patrick Ky, a declarat: „începând cu săptămâna următoare, purtarea măștilor de protecție nu va mai fi obligatorie pentru toate zborurile, aliniindu-ne în larg cu dorințele autorităților naționale din UE”. Acesta a mai adăugat că exista posibilitatea ca strictețea utilizării măștilor de protecție să varieze de la o linie aeriană la alta.

Liderii Uniunii Europene au declarat dorința organizației internaționale de a juca un rol mai important în politica asiatică, catalogând regiunea drept un „teatru al tensiunilor”, conform Reuters. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au participat la o conferință de presă alături de prim-ministrul japonez, Fumio Kishida. Cei trei lideri au discutat despre modalități de „maximizare” a înțelegerilor formale dintre cei doi actori pe care îi reprezintă pentru a combate invazia Rusă din Ucraina. Reprezentanții europeni au mai punctat, de asemenea, importanța cooperării statelor din Asia și evitarea monopolizării structurilor de putere asiatice de către China: „Cooperarea noastră pentru Ucraina este de o importanță majoră, dar este foarte importantă și pentru zona Indo-Pacifică. […] Suntem de părere că statul chinez ar trebui să susțină și să protejeze sistemul multilateral care le-a adus beneficii”.

Președintele finlandez, Sauli Niinisto, și prim-ministrul, Sanna Marin, au confirmat demararea „fără întârziere” a procesului de aderare al Finlandei la NATO, conform Reuters. În același timp, este de așteptat ca Suedia să apeleze la aceleași măsuri. Criza de securitate provocată de invazie Rusiei asupra Ucrainei continuă să genereze schimbări importante atât cu privire la securitatea europeană, cât și la structura și importanța Tratatului Nord-Atlantic. Finlanda împarte o graniță de 1.300 de km cu Federația Rusă. Această decizie pune capăt unei perioade de neutralitate a statului cu capitala la Helsinki, liderul rus, Vladimir Putin, amenințând aderarea Finlandei la NATO cu „consecințe politice și militare serioase”. Niinisto a mai adăugat că „[Putin] a cauzat asta, îi propun să se privească în oglindă”.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …