Home / A fost azi în lume / A fost 10 ianuarie în lume – Președintele din Taiwan a cerut Germaniei sprijinul pentru a menține ordinea regională, liderii Statelor Unite ale Americii, Canadei și Mexicului s-au întâlnit în cadrul unui summit în Mexico City, iar Autoritățile din Pakistan au început deportarea a sute de refugiați afgani
Sursă foto: AP News

A fost 10 ianuarie în lume – Președintele din Taiwan a cerut Germaniei sprijinul pentru a menține ordinea regională, liderii Statelor Unite ale Americii, Canadei și Mexicului s-au întâlnit în cadrul unui summit în Mexico City, iar Autoritățile din Pakistan au început deportarea a sute de refugiați afgani

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Autoritățile din Armenia au refuzat să găzduiască exercițiile militare ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianță a fostelor țări din blocul sovietic, condusă de Rusia, conform Al Jazeera. Oficialii de la Moscova au anunțat la începutul anului că Armenia va găzdui exercițiile anuale ale grupului care cuprinde șase state – Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Însă, pe fondul tensiunilor ridicate dintre Erevan și Moscova, autoritățile armene au refuzat găzduirea exercițiilor militare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fiind întrebat despre exercițiul militar anulat, a declarat faptul că Moscova va cere Erevanului să își clarifice poziția. Acesta a adăugat că „Armenia este aliatul nostru apropiat și vom continua dialogul, incluzând cele mai complexe probleme”.

Autoritățile din Beijing au suspendat emiterea de vize de călătorie pentru cetățenii din Coreea de Sud și Japonia, relatează Al Jazeera. Autoritățile chineze au apelat la suspendarea temporară a emiterii vizelor de călătorie ca reacție la măsurile impuse de mai multe state călătorilor din China. În contextul creșterii numărului de infectări cu virusul COVID-19, mai multe state au adoptat măsuri de testare obligatorii pentru călătorii din China, printre ele numărându-se și Coreea de Sud și Japonia. Măsurile adoptate au fost considerate de către autoritățile chineze ca fiind neîntemeiate și discriminatorii față de cetățenii chinezi. Reprezentanții ambasadei Chinei din Seul au declarat că ambasadele și consulatele de pe teritoriul Coreei vor înceta să mai emită vize de călătorie pentru cetățenii coreeni, adăugând că această măsură va fi „ajustată în conformitate cu eliminarea de către Coreea de Sud a restricțiilor discriminatorii impuse Chinei”. Ambasada Chinei din Tokyo a făcut același anunț, fără a specifica durata sau motivul deciziei.

Președintele din Taiwan, Tsai Ing-wen, a cerut Germaniei sprijinul pentru a menține ordinea regională, informează Reuters. Într-un discurs adresat unor oficiali germani la cabinetul prezidențial, liderul din Taiwan a cerut sprijinul pentru a menține ordinea regională, declarând că în fața expansiunii autoritarianismului, democrațiile trebuie să fie unite. Aceasta a mai făcut referire la extinderea termenului de serviciu militar obligatoriu din Taiwan, declarând că acest lucru va consolida capacitatea de apărare și va demonstra hotărârea de apărare a patriei și de protejare a democrației. Oficialii germani s-au aflat într-o vizită în Taiwan, aspru condamnată de autoritățile din China. În ciuda faptului că Germania și Taiwan nu au o relații diplomatice formale, șefa comisiei parlamentare de apărare a Germaniei, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a declarat că între cele două state există o relație de prietenie. 

Postul rusesc independent de televiziune, TV Rain, a primit licența pentru a putea difuza din Țările de Jos, relatează Politico. Autoritățile olandeze au anunțat că postul de televiziune rusesc a primit o licență pentru 5 ani pentru a difuza în Țările de Jos. TV Rain a primit permisiunea de a furniza servicii de difuzare de televiziune, în urma deschiderii unui studio TV în Amsterdam. Fiind unul dintre puținele posturi de televiziune independente din Rusia, TV Rain și-a suspendat activitatea la puțin timp după ce au început atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Postul TV a funcționat apoi în exil, în Letonia, din iulie anul trecut, până când autorizația de difuzare a fost revocată de organul de control al mass-media din Letonia la începutul lunii decembrie, pe fondul îngrijorărilor legate de reportajele  postului de televiziune despre de războiul din Ucraina.

Liderii Statelor Unite ale Americii, Canadei și Mexicului s-au întâlnit în cadrul unui summit în Mexico City, conform Associated Press. Președintele SUA, Joe Biden, omologul său din Mexic, Andrés Manuel López Obrador și prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, s-au întâlnit pentru a dezbate teme precum migrația, comerțul și schimbările climatice, cu speranța de a media tensiunile apărute. Întâlnirea are loc în majoritatea anilor, pentru a reafirma legăturile diplomatice și economice. Cu toate acestea, liderii s-au aflat acum în dezacord, mai ales cu privire la gestionarea fluxului mare de migranți. Principalele concluzii ale summit-ului s-au învârtit în jurul unor conexiuni mai bune între cele trei state și setarea unor obiective comune ce privesc reducerea emisiilor de metan, gestionarea valurilor mari de imigranți care vin în regiune și crearea unei strategii  pentru abordarea viitoarelor amenințări pentru sănătate legate de pandemie.

Fiica fostului președinte iranian, Faezeh Hashemi Rafsanjani, a fost condamnată la cinci ani de închisoare, conform CNN. Autoritățile din Iran au reținut o serie de activiști importanți în ultimele luni, inclusiv scriitoarea Mona Borzouei, cântărețul Shervin Hajipour și fotbalistul Hossein Mahini, în timp ce protestele antiguvernamentale au afectat țara. În ultimul deceniu, Hashemi a fost închisă de mai multe ori pentru declarații antiguvernamentale și participare la proteste. Tatăl ei a fost un revoluționar care a luptat împotriva regimului șahului și a politicilor sale sociale și economice de orientare occidentală. Akbar Hashemi Rafsanjani a optat pentru programe de liberalizare și privatizare când a devenit președinte la un an după încheierea războiului dintre țara sa și Irak. Alți 41 de protestatari au primit condamnări la moarte în ultimele luni, în timp ce oficialii încearcă să reprime sentimentul negativ al publicului iranian, însă numărul real ar putea fi mult mai mare. Execuțiile de săptămâna trecută a doi tineri, unul campion la karate, celălalt antrenor voluntar pentru copii, au cauzat indignare în întreaga lume.

Ambasadorul Chinei în Australia a declarat în cadrul unei conferințe de presă că liderii de la Canberra ar trebui să fie prudenți în privința relațiilor cu Japonia, relatează CNN. Acesta le-a amintit oficialilor australieni că trupele japoneze le-au atacat țara în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ar putea face același lucru din nou. Xiao Qian a susținut, de asemenea, în mod incorect că reprezentanții Japoniei nu și-au cerut scuze pentru acțiunile din cel de-al Doilea Război Mondial cu privire la statul australian. Comentariile ambasadorului chinez au survenit după ce un jurnalist a întrebat despre observațiile făcute de ambasadorul japonez, Shingo Yamagami, care a afirmat că oficialii din Australia și Japonia ar trebui să rămână „vigilenți” în legătură cu statul chinez. În timp ce relațiile dintre Australia și China s-au îmbunătățit în ultimele săptămâni odată cu vizita ministrului australian de externe Penny Wong la Beijing, relația Chinei cu Japonia rămâne nesigură, în special după ce reprezentanții din Tokyo au anunțat că vor dubla bugetul de apărare și vor achiziționa arme cu rază lungă de acțiune capabile să lovească China.

Autoritățile din Pakistan au început deportarea a sute de refugiați afgani, informează The Guardian. Aproximativ 250.000 de solicitanți de azil afgani au sosit în Pakistan din august 2021, dar o represiune a migranților a generat teama de a nu fi închiși sau deportați. Peste 600 de afgani au fost deportați din Pakistan în ultimele trei zile, iar alte sute se confruntă cu expulzarea. Din vară autoritățile au început să deporteze afgani pentru intrarea ilegală în țară, dar arestările și detențiile au crescut din luna octombrie. Liderii din Pakistan nu au adoptat Convenția ONU pentru Refugiați din 1951, care conferă țărilor obligația legală de a proteja persoanele care fug din calea amenințărilor grave. Un avocat pentru drepturile omului din Karachi, Moniza Kakar, a declarat că aproape 400 dintre afganii arestați aveau vize valabile pe pașapoarte, însă acestea au fost confiscate de poliție înainte de a fi închiși. Directorul Comisiei independente pentru Drepturile Omului din Pakistan, Farah Zia, a condamnat tratamentul acordat afganilor, în special arestarea femeilor și copiilor. Anul trecut, comisia a scris guvernului, îndemnându-l să dezvolte o politică mai umană față de refugiații afgani. 

Directorul general al aplicației TikTok, Shou Zi Chew, s-a întâlnit cu oficialii Uniunii Europene pentru a discuta despre noile reglementări digitale stricte în blocul celor 27 de țări, relatează ABC News. Aplicația de socializare se confruntă cu un control tot mai mare din partea autorităților occidentale cu privire la confidențialitatea datelor, securitatea cibernetică și dezinformarea. Aplicația este foarte populară în rândul tinerilor, dar originile sale chineze au generat temeri conform cărora Beijingul ar putea să o folosească pentru a stoca datele utilizatorilor sau pentru a promova narațiuni și dezinformare pro-China. Autoritățile statelor americane, inclusiv Kansas, Wisconsin, Louisiana și Virginia, au luat măsuri pentru a interzice aplicația de partajare a videoclipurilor de pe dispozitivele emise de stat pentru lucrătorii guvernamentali. Shou Zi Chew s-a întâlnit, de asemenea, cu comisarul pentru justiție, Didier Reynders, și cu comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson. În aceeași măsură, directorul aplicației este programat la o întâlnire video cu comisarul pentru politica digitală, Thierry Breton, pe 19 ianuarie.

Reprezentanții Departamentului de justiție al Statelor Unite ale Americii au anunțat că urmează să examineaze documentele marcate drept clasificate găsite în fostul birou al președintelui Joe Biden, informează BBC. Aproximativ 10 dintre dosare au fost descoperite într-un dulap încuiat la Centrul Penn Biden din Washington de către echipa de avocați ai președintelui. Lotul a fost predat Arhivelor Naţionale. Potrivit avocatului său, documentele descoperite în biroul domnului Biden datează din perioada lui ca vicepreședinte. Joe Biden, care a servit ca secund al președintelui Barack Obama, a părăsit această funcție în ianuarie 2017. Predecesorul lui Biden, Donald Trump, se confruntă cu o anchetă deoarece a transferat dosare secrete în Florida după președinția sa. În aceste condiții, republicanii l-au acuzat pe actualul președinte de ipocrizie. Cu toate acestea, procurorii federali susțin că echipa juridică a domnului Trump nu a cooperat în mod adecvat cu Arhivele Naționale pentru a returna în mod corespunzător documentele. Nu este cert la ce se refereau documentele găsite recent, nivelul de clasificare implicat sau motivul pentru care se aflau acolo. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …