Home / Slideshow / A fost 1 mai în lume – Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat prin decret regal, Liderul grupării Statul Islamic s-a sinucis în timpul unei operațiuni conduse de către echipele de informații turcești iar Oficialii guvernului din Canada au încheiat un acord cu 120.000 de lucrători federali, punând capăt celei mai mari greve din sectorul public

A fost 1 mai în lume – Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat prin decret regal, Liderul grupării Statul Islamic s-a sinucis în timpul unei operațiuni conduse de către echipele de informații turcești iar Oficialii guvernului din Canada au încheiat un acord cu 120.000 de lucrători federali, punând capăt celei mai mari greve din sectorul public

Material realizat de Andra Așibreiner.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că liderul grupării Statul Islamic (IS) s-a sinucis în timpul unei operațiuni conduse de către echipele de informații turcești din nordul Siriei, informează AP News. Președintele a declarat pentru televiziunea TRT Turk și pentru presa națională că liderul grupării IS, Abu Hussein al-Qurayshi, s-a aruncat în aer pentru a evita capturarea de către agenții de informații turci din cadrul Organizației Naționale de Informații (MIT). Erdogan a declarat în același interviu „Vom continua lupta împotriva organizațiilor teroriste”. Un membru al poliției militare a forțelor de opoziție siriene a declarat că agenții de informații din cadrul MIT, s-au luptat cu gruparea IS într-o fermă din satul Miska din provincia Alep. Pe măsură ce luptele s-au intensificat, al-Qurayshi, care se ascundea într-o clădire din fermă, s-a sinucis, aruncându-se în aer. Gruparea teroristă Statul Islamic nu a confirmat încă decesul liderului. 

 

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat prin decret regal, notează Al Jazeera. Cu toate că a fost reintrodus abia în martie, după o dizolvare anterioară, corpul legislativ a fost suspendat pe baza unei hotărâri a Curții Constituționale. Decretul a fost emis în urma declarației prințului moștenitor al Kuweitului, Sheikh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, în care a anunțat că legislatura va fi dizolvată și că noi alegeri parlamentare vor fi organizate în lunile ce urmează. Parlamentul, ales pentru prima dată în 2020, a fost dizolvat anul trecut în încercarea de a pune capăt unui conflict care împiedica adoptarea unor reforme fiscale. În luna septembrie a anului trecut au fost organizate alegeri câștigate de către opoziție, însă Curtea Constituțională a anulat acele rezultate în luna martie a acestui an. Sheikh Meshal a declarat luna trecută că „voința poporului” necesită noi alegeri și noi reforme juridice și politice. 

 

Autoritățile franceze au fost criticate de Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite pentru violența sporită a poliției împotriva protestatarilor adunați cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, relatează Al Jazeera. Reprezentantul Suediei în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva a declarat că oficialii din Franța trebuie să „ia măsuri pentru a aborda, într-o manieră transparentă, acuzațiile privind utilizarea excesivă a forței de către poliție și jandarmerie împotriva protestatarilor în timpul demonstrațiilor”. În cadrul Consiliului Organizației Națiunilor Unite, reprezentanta Rusiei, Kristina Sukacheva, a cărei țară a fost de asemenea criticată pentru violența autorităților, a declarat că „măsurile dure și uneori violente care vizează dispersarea cetățenilor pașnici” din Franța reprezintă un motiv de îngrijorare. 

 

Oficialii guvernului din Canada au încheiat un acord cu 120.000 de lucrători federali, punând capăt celei mai mari greve din sectorul public, informează Reuters. Un reprezentant al Uniunii Serviciului Public din Canada (PSAC) a declarat că în timp ce majoritatea protestatarilor s-au întors la muncă, peste 35.000 de lucrători ai agențiilor de venituri, care au intrat și ei în grevă pe 19 aprilie, încă negociază. Acest impas va continua să încetinească economia statului și procesarea declarațiilor fiscale anuale. Pe pagina de Twitter a PSAC ului, referindu-se la Ziua Internațională a Muncitorilor, reprezentantul uniunii a scris „În data de 1 mai sărbătorim o victorie uriașă, venită în urma celei mai mari greve din istoria Canadei”. 

 

Victoria noului președinte din Paraguay, Santiago Pena, a fost celebrată în rândul oficialilor de la Taiwan, notează Reuters. Pena, care a obținut o victorie considerabilă în scrutinul prezidențial, s-a angajat pe tot parcursul campaniei electorale să apere relațiile diplomatice de aproape 70 de ani dintre Paraguay  și Taiwan. Problema Taiwanului cu China continentală i-a dus pe parlamentarii taiwanezi în pragul eforturilor de menținere a aliaților în întreaga lume, Paraguayul fiind unul dintre aceștia și, totodată, singurul din America de Sud. Un diplomat european a declarat că „Aceasta este o ușurare pentru Taipei. Le oferă opțiunea mai ușoară.”. Oficialii ambasadei Taiwanului în Paraguay l-au felicitat pe Pena pentru câștigarea alegerilor și au declarat că vor continua să lucreze la „relația fructuoasă” dintre cele două state. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …