Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 1 Aprilie în lume- Rusia a început recrutarea de luptători din Siria pentru a lupta în războiul din Ucraina, oficiali ai Israelului și Emiratelor Arabe Unite au încheiat negocierile privind un acord de comerț iar Summitul UE- China s-a concentrat asupra conflictului din Ucraina

A fost 1 Aprilie în lume- Rusia a început recrutarea de luptători din Siria pentru a lupta în războiul din Ucraina, oficiali ai Israelului și Emiratelor Arabe Unite au încheiat negocierile privind un acord de comerț iar Summitul UE- China s-a concentrat asupra conflictului din Ucraina

Material realizat de Meda Dragomir și Maria Pițigoi

Rusia a început recrutarea de luptători din Siria pentru a lupta în războiul din Ucraina, declara Al Jazeera. Prin intermediul companiei Wagner Group și a grupurilor de luptă siriene, autoritățile de la Moscova au început sa recruteze voluntari pentru a lupta alături de trupele rusești în Ucraina. Conform surselor, mii de oameni din întreaga țară și-au exprimat interesul de a se înscrie. Unul dintre aceste grupuri de luptă, supranumit și ,,Vânătorii ISIS” (The ISIS Hunters) a făcut apeluri de recrutare de cel puțin două ori în ultima lună. Cei interesați trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 23 și 43 de ani și să prezinte acte de identificare personală și documente care să ateste că au experiență militară. Oficialii din cadrul Pentagonului Statelor Unite ale Americii au declarat că Grupul Wagner a extins zona de recrutare în Libia și în alte țări din Orientul Mijlociu, cu scopul de a mobiliza ,,mii de trupe” către teritoriul de conflict din Europa de Est”. 

Uniunea Europeană va găzdui discuții între cele două țări rivale Azerbaidjan și Armenia, informează Euronews. Prim-ministrul armean, Nikol Pashinian și președintele azerbaijan, Ilham Aliyev, au căzut de acord asupra unei întâlniri comune în Bruxel, pe 6 Aprilie, pentru a începe o nouă rundă de negocieri asupra regiunii Nagorno Karabakh. În timp ce armata Rusiei este implicată în războiul din Ucraina, specialiștii susțin că autoritățile din Azerbaidjan au sesizat această ocazie pentru a-și solidifica prezența militară în regiunea discutată. Internațional, Nagorno Karabakh este recunoscută drept o parte din Azerbaidjan, dar, începând cu 1994, teritoriul este controlat de armenii etnici. În timpul ultimei incursiuni de săptămâna trecută, Rusia și Armenia au declarat că trupele azere au pătruns într-o zona controlată de trupele ruse de menținere a păcii și au acaparat cu forța satul Parukh. 

Președintele Parlamentului European a avut o vizită oficială în Kiev, conform Deutsche Welle. Primul oficial înalt al Uniunii Europene, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a avut o vizită oficială în Kiev vinerea aceasta. Deși majoritatea detaliilor cu privire la această călătorie nu au fost dezvăluite din motive de securitate, purtătorii de cuvânt au declarat că Metsola este în Ucraina pentru a dovedi sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă Ucrainei în acest conflict. Aceasta s-a întâlnit cu Ruslan Stefanchuk, președintele Parlamentul unicameral național, pentru a oferi o declarație comună. ,,Vă vom ajuta să vă reconstruiți satele și orașele când acest război ilegal, neprovocat și inutil se va termina”, a declarat oficialul UE. ,,Vom continua să avem grijă de familiile voastre care au fost obligate sa fugă din fața războiului, până când se vor putea întoarce înapoi”, a adăugat aceasta, făcând referire la sprijinul umanitar și militar oferit de blocul european.

Summitul UE – China s-a concentrat asupra conflictului din Ucraina, pe fondul relațiilor tensionate, raportează Deutsche Welle. Diplomații de top din Uniunea Europeană s-au întâlnit vineri, prin intermediul unei videoconferințe, cu liderii Chinei, pentru a discuta problemele urgente, precum conflictul din Ucraina, pandemia COVID-19 și schimbările climatice. Președintele chinez, Xi Jinping, a declarat în timpul sesiunii de discuții că UE și China trebuie să prevină ,,orice propagare a acestui conflict”. Cu toate acestea, Li Keqiang, premierul consiliului de stat, le-a precizat oficialilor UE că Republica Chineză ,,se opune divizării blocurilor și refuză să aleagă o parte”. La rândul ei, Ursula von der Leyen a precizat foarte clar că Beijingul nu ar trebui să interfereze cu sancțiunile aplicate Rusiei și că orice tentativă de a susține invazia din Ucraina va duce la ,,daune reputaționale majore” ale Chinei în Europa.  

Oficiali ai Israelului și Emiratelor Arabe Unite au încheiat negocierile privind un acord de comerț liber, relatează Al Jazeera. „Relațiile noastre sunt întărite astăzi de acest acord de comerța, care va îmbunătăți semnificativ cooperarea economică în beneficiul cetățenilor ambelor țări”, a declarat prim-ministru israelian, Naftali Bennett. Acordul este menit să elimine sau să reducă substanțial tarifele pentru o gamă largă de bunuri, să îmbunătățească accesul la piață pentru servicii, să promoveze fluxurile de investiții și să creeze mecanisme care să ajute întreprinderile mici și mijlocii să se extindă. Emiratele Arabe Unite și Israel au stabilit în mod oficial relații în 2020, ca parte a Acordurilor Abraham intermediate de Statele Unite ale Americii, care includeau și Bahrain și Maroc.

Un palestinian a fost ucis de către forțele israeliene în timpul confruntărilor din orașul Hebron, din Cisiordania, raportează Al Jazeera. Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, a fost identificat drept Ahmad al-Atrash, un fost deținut politic, care a petrecut șase ani în închisoarea israeliană. Confruntările au izbucnit în centrul Hebronului între palestinieni și forțele armate israeliene, care au deschis focul și au folosit gaze lacrimogene împotriva  mai multor tineri. Crimele recente din regiune au avut loc pe fondul tensiunilor crescute din dintre Israel și Cisiordania, pe care forțele israeliene au ocupat-o înainte de luna sfântă a Ramadanului.

Reprezentanții Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite au votat în unanimitate susținerea unei noi misiuni de tranziție a Uniunii Africane în Somalia, informează Al Jazeera. Votul a înlocuit Misiunea UA în Somalia (AMISOM), care se află de 15 ani în națiunea Cornului Africii, încercând să construiască pacea și securitatea, cu Misiunea de tranziție a UA în Somalia (ATMIS). Rezoluția adoptată de Consiliu recunoaște creșterea capacității Somaliei de a răspunde provocărilor de securitate, dar reafirmă și „necesitatea de a combate amenințările teroriste prin toate mijloacele”. Astfel, misiunea este autorizată să ia măsuri împotriva Al-Qaida și a grupurilor armate aliate ISIS, precum și să efectueze o predare treptată a responsabilităților de securitate de la puterile internaționale către guvernul Somaliei.

O echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) care se îndrepta spre Mariupol pentru a facilita evacuarea civililor nu a putut pătrunde în oraș, potrivit Reuters. Echipa, formată din trei mașini care transportau nouă membri ai personalului, ar fi trebuit să conducă un convoi de aproximativ 54 de autobuze ucrainene și mai multe vehicule private în afara orașului în care aproximativ 170.000 de persoane nu au curent și nici suficientă hrană. „Situația este îngrozitoare și se înrăutățește. Acum este necesar ca oamenilor să li se permită să plece și să le fie trimise proviziile”, a declarat purtătorul de cuvânt al CICR, Ewan Watson. După ce a anunțat că misiunea, aprobată de oficiali ai Ucrainei și Rusiei,  a eșuat, reprezentanții CICR și-au reînnoit apelul ca părțile să respecte acordurile înainte de următoarea încercare și să ofere „condițiile și garanțiile de securitate necesare”.

Primele provizii de alimente de urgență au ajuns în regiunea asediată Tigray, din nordul Etiopiei, informează The Guardian. La două săptămâni după ce oficiali ai guvernul lui Abiy Ahmed au anunțat încheierea unui „armistițiu umanitar” cu forțele rebele din Tigray pentru a permite intrarea ajutorului, reprezentanți ai Programului Alimentar Mondial au declarat că au primit asigurările necesare pentru a trimite 20 de camioane care conțin provizii vitale de alimente. Mii de oameni au murit și mulți alții au fost forțați să-și părăsească locuințele din cauza conflictului care durează deja de 16 luni și, pe măsură ce acesta se prelungește, populația civilă rămasă în Tigray are nevoie disperată de hrană, combustibil și provizii medicale. Reprezentanții ONU au acuzat guvernul etiopian că a plasat Tigray sub o blocadă de facto timp de luni de zile, lăsând populația civilă fără resursele de bază odată cu lupta împotriva forțelor Frontului Popular de Eliberare din Tigray (TPLF).

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 10 iunie în lume – Secretarul General al Partidului Popular European a declarat că formațiunea nu va căuta să ajungă la un acord cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Președinții Franței și Germaniei au comemorat victimele masacrului nazist din Oradour-sur-Glane, iar Ministrul Benny Gantz și-a dat demisia din cabinetul de război al Israelului

Material realizat de Mihai Marco Percă Secretarul General al Partidului Popular European (PPE), Thanasis Bakolas, …