Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Traseul avionului dispărut al companiei Malaysia Airlines a fost deviat în mod intenţionat; misterul rămâne nerezolvat

Traseul avionului dispărut al companiei Malaysia Airlines a fost deviat în mod intenţionat; misterul rămâne nerezolvat

Anchetele în cazul cursei MH370 Malaysia Airlines aflate în plină desfășurare iau în considerare inclusiv deturnarea avionului de către teroriști. Dovezile demonstrează că traseul aeronavei a fost deviat cu sute de mile diferență față de traseul prestabilit, informează Reuters.

Semnalele avionul au fost receptate ultima oară, sâmbătă, în jurul orei 1:30 a.m., la mai puțin de o oră după decolare. Radarele forțelor militare aeriene din Malaezia au detectat o aeronavă care ar fi putut fi zborul MH370, miercuri, la ora 2:15 a.m., la 200 de mile Nord-Vest de Insula Penang.

Anchetatorii analizează cinci ipoteze, inclusiv pe aceea în care momentul ieșirii de pe radar a fost unul plănuit, dar iau în considerare și posibilitatea unei explozii la bordul aeronavei. „O anchetă normală se concretizează cu timpul, însă în acest caz, ancheta nu este una standard. Volumul mare de informații ne-a condus la mai multe ipoteze”, a afirmat Ministrul Transporturilor malaezian, Hishammuddin Hussein.

Se suspectează că aerona ar fi urmat o rută utilizată în mod frecvent de către alte companii aeriene în momentul în care a fost depistată. Avionul se îndrepta în direcția Mării Andaman, spre Golful Bengal din Oceanul Indian.

Avionul Boeing 777 a dispărut de pe radarele civile, conexiunea cu turnul de control fiind oprită. Un radar al armatei l-a putut detecta, iar anchetatorii suspectează că o persoană de la bordul aeronavei a oprit sistemele de comunicare.

O altă anchetă a lansat ipoteza conform căreia unul dintre pasageri ar fi știut să piloteze avionul și i-ar fi schimbat destinația, deviind de la traseul prestabilit dintre Kuala Lumpur și Beijing. „În prezent, analizăm ipoteza unui sabotaj, dar și pe cea a unei deturnări”, a declarat un reprezentant al poliției malaeziene.

Între timp, țările învecinate și cele ale căror cetățeni sunt pasageri ai aeronavei dispărute au mobilizat forțele pentru o eventuală intervenție. Ministerul Apărării de la New Delhi a dat asigurări că va cerceta zona coastei Chennai a Golfului Bengal.

China, care are 150 de cetățeni la bordul aeronavei dispărute, a lansat în larg patru nave de război, patru vase ale pazei de coastă, opt avioane și a recalibrat zece sateliți pentru a cerceta cu atenție zona. Presa chineză scrie că aceasta este cea mai mare echipă de salvare lansată vreodată de către China.

Printre țările carora Malaezia a cerut ajutorul, se numără Thailanda și Indonezia. Modelul Boeing 777 este cunoscut ca unul dintre cele mai sigure aeronave folosite în transportul de pasageri civili. Singurul accident în care a fost implicat acest model a avut loc pe 6 iulie 2013, în urma căreia trei oameni au murit.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *