Home / Politica si... / Conflict / Președintele afgan a purtat negocieri de pace în secret cu talibanii

Președintele afgan a purtat negocieri de pace în secret cu talibanii

afghanistan-president-hamid-karzaiPreședintele afgan, Hamid Karzai, a purtat discuții în secret cu oficialii talibani cu scopul de a-i convinge să facă pace cu guvernul, potrivit purtătorului de cuvânt al şefului statului, Aimal Faizi . De asemenea, un membru al Consiliului de Pace din Afganistan a confirmat că discuțiile au avut loc, dar au fost realizate astfel încât să fie în beneficiul lui Karzai, menţionează Reuters.

Oficialii occidentali și afgani au declarat că discuțiile nu au avut un rezultat până acum, însă ei ar putea să explice ostilitatea publică crescândă a lui Karzai față de Washington. Relația a fost sub presiune încă din noiembrie, când el a anunțat intenția de a evita semnarea unui acord de securitate bilateral cu Statele Unite până după alegerile prezidențiale de pe 5 aprilie, fapt ce i-a nemulţumit profund pe diplomații din Occident. Această decizie a înjumătățit ajutorul pentru asistența civilă în anul fiscal 2014.

Președintele Barack Obama, frustrat de refuzul lui Karzai, trebuia să se întâlnească marți cu comandanții la Casa Albă pentru a discuta viitorul misiunii SUA în Afganistan. Washington a semnalat faptul că ar urma să evacueze toate trupele din Afganistan dacă nu se va semna un acord în curând. În acest fel, forțele de securitate din Afganistan ar rămâne să se lupte singure cu insurgența talibanilor, fără sprijinul militar și financiar al Statelor Unite.

În ciuda negocierilor de pace, talibanii au promis să împiedice alegerile prezidenţiale și au intensificat atacurile din capitala Kabul.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *