Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 3 octombire în lume – Noul Secretar General NATO, Mark Rutte, a făcut presiune asupra statelor occidentale, cerându-le să permită Ucrainei utilizarea armamentului occidental pentru a lovi ținte militare în Rusia, Prim Ministrul belgian, Alexander De Croo, l-a convocat pe ambasadorul Vaticanului în Belgia, Franco Coppola, după declarațiile Papei Francisc despre avort, În Georiga a fost promulgată o nouă lege îndreptată împotriva comunității LGBTQ+
Sursa foto: Reuters

A fost 3 octombire în lume – Noul Secretar General NATO, Mark Rutte, a făcut presiune asupra statelor occidentale, cerându-le să permită Ucrainei utilizarea armamentului occidental pentru a lovi ținte militare în Rusia, Prim Ministrul belgian, Alexander De Croo, l-a convocat pe ambasadorul Vaticanului în Belgia, Franco Coppola, după declarațiile Papei Francisc despre avort, În Georiga a fost promulgată o nouă lege îndreptată împotriva comunității LGBTQ+

Material realizat de Paula Gănuci

 

Noul Secretar General NATO, Mark Rutte, a făcut presiune asupra statelor  occidentale, cerându-le să permită Ucrainei utilizarea armamentului occidental pentru a lovi ținte militare în Rusia, anunță Politico. Rutte, aflat într-o vizită neanunțată la Kiev, după doar 48 de ore de la preluarea conducerii NATO, a subliniat că Ucraina are dreptul de a se apăra conform legislației internaționale, adăugând că acest drept nu se oprește la graniță. El a argumentat că atacarea avioanelor și rachetelor rusești înainte ca acestea să fie folosite împotriva infrastructurii critice civile ucrainene ar putea salva vieți. Această poziție vine înaintea unui summit crucial pe 12 octombrie, condus de președintele american Joe Biden, unde se va discuta sprijinul pentru Ucraina. Rutte a criticat Rusia pentru escaladarea războiului, în timp ce președintele Zelenskiy a cerut asistență militară suplimentară, inclusiv pentru doborârea dronelor rusești.

Prim Ministrul belgian, Alexander De Croo, l-a convocat pe ambasadorul Vaticanului în Belgia, Franco Coppola, în urma declarațiile  Papei Francisc despre avort, declară Politico. Papa a comparat medicii care efectuează avorturi cu asasini plătiți, menținând o poziție conservatoare asupra avortului. Declarația a venit după vizita papei în Belgia, care a fost marcată de scandalul abuzurilor sexuale din cadrul Bisericii Catolice. De Croo a criticat intervenția papei în deciziile guvernamentale ale Belgiei, afirmând că țara nu are nevoie de lecții privind modul în care legile sunt aprobate. Comentariile Papei au stârnit reacții, în special din partea universităților și a oficialilor, fiind considerate jignitoare pentru medicii și populația belgiană. Declarațiile au venit într-un moment tensionat politic, în contextul dezbaterii privind extinderea accesului la avort.

 În Georiga a fost promulgată o nouă lege îndreptată împotriva comunității LGBTQ+, conform Politico.  Legea, introdusă de partidul de guvernământ Visul Georgian, interzice căsătoriile între persoane de același sex, adopția de către cuplurile de același sex, îngrijirea medicală de schimbare a genului, precum și modificarea documentelor de identitate sau reprezentarea persoanelor LGBTQ+ în media. Deși parlamentul a aprobat legea deja, președintele Georgiei a refuzat să o semneze, oferindu-i lui Papuashvili, președintele parlamentului georgian, un termen de cinci zile pentru a finaliza procesul. Papuashvili a susținut că legea reflectă „bunul simț, experiența istorică și valorile creștine, georgiene și europene”, deși a anticipat critici din partea partenerilor internaționali. Diplomatul european Josep Borrell a avertizat că această lege subminează drepturile fundamentale și ar putea afecta procesul Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.

Bursa japoneză a fost afectată de comentariile recente ale premierului Shigeru Ishida în urma discuțiilor cu guvernatorul băncii, Kazuo Ueda, anunță Reuters.  Ishiba a afirmat că nu vede necesitatea majorării suplimentare a ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la o vânzare masivă a yenului, ce a scăzut cu aproape 2% față de dolarului american, marcând cea mai mare scădere din februarie anul trecut. Comentariile au fost făcute la doar câteva zile după preluarea funcției de prim-ministru de către Ishiba. Această declarație a fost percepută ca un semnal că Japonia va adopta o politică prietenoasă pieței, provocând volatilitate pe piețe și ridicând îngrijorări legate de creșterea economică. În plus, s-a observat o poziționare extremă a pieței, cu fonduri de hedging deținând cele mai mari poziții „long” pe yen din 2016.

Cel puțin 78 de persoane au murit după ce un feribot s-a răsturnat pe Lacul Kivu, în estul Republicii Democrate Congo, indică BBC. Feribotul a plecat din orașul Minova, situat în provincia South Kivu, și s-a scufundat în apropierea orașului Goma. O înregistrare video distribuită în mediul online ce a arătat cum feribotul se înclină pe o parte și apoi se scufundat. Aproximativ 278 de pasageri se aflau la bord, conform declarațiilor unui oficial regional, Jean Jacques Purisi. Acesta a declarant că va dura cel puțin 3 zile pentru recuperarea corpurilor. Accidentele de acest tip sunt frecvente în statul Congo, deoarece navele sunt adesea supraîncărcate, iar pasagerii nu au veste de salvare și nu știu să înoate.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 27 septembrie în lume – Donald Trump și Volodimir Zelenskiy s-au întâlnit la New York într-un context important, pe fondul tensiunilor crescânde dintre președintele ucrainean și republicani, Finlanda va amplasa o bază NATO la mai puțin de 200 km de granița sa estică cu Rusia, Premierul Belgiei, a cerut Papei Francisc acțiuni concrete pentru a combate abuzurile sexuale comise de clerului catolic asupra copiilor

Material realizat de Mihai Turcu și Andrei Rus Furtuna tropicală Helene a provocat inundații și …