Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 22 aprilie în lume – Secretarul General al ONU a anunțat o nouă vizită la Moscova, Administrația Biden a fost criticată pentru gestionarea relocării refugiaților ucraineni, iar Marea Britanie și India au semnat un nou acord de apărare Indo-Pacific

A fost 22 aprilie în lume – Secretarul General al ONU a anunțat o nouă vizită la Moscova, Administrația Biden a fost criticată pentru gestionarea relocării refugiaților ucraineni, iar Marea Britanie și India au semnat un nou acord de apărare Indo-Pacific

Material realizat de Meda Dragomir 

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite a anunțat o nouă vizită la Moscova, relatează Reuters. Antonio Guterres, unul dintre oficialii Organizației Națiunilor Unite, urmează să viziteze Moscova marțea viitoare pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin. Eri Kaneko, purtătorul de cuvânt al acestuia a declarat că Guterres va avea și o ședință cu ministrul de externe rus, Sergei Lavrov. „El [Guterres] speră să poarte o discuție despre ce se poate face pentru a aduce pacea în Ucraina cât mai repede”, a adăugat Kaneko. Biroul secretarului general lucrează în același timp cu Guvernul Ucrainei pentru a programa o viitoare vizită în regiunea de conflict. De asemenea, Guterres a cerut o pauză umanitară de patru zile în perioada Paștelui ortodox, pentru a permite atât trecerea în siguranță a civililor din zonele de conflict, cât și furnizarea de ajutor umanitar în zonele grav afectate.

Administrația Biden a primit critici la adresa noului program de relocare a refugiaților din Ucraina, conform Politico. Președintele Joe Biden a prezentat o nouă inițiativă umanitară pentru a-și susține angajamentul de a aduce în Statele Unite 100,000 de persoane care fug din fața războiului. Numit „Uniți pentru Ucraina”, programul este menit să simplifice și să extindă procesul de aplicare pentru o parte din cei peste 5 milioane de cetățeni ucraineni care au fost relocați în urma războiului. Pentru a putea beneficia de acest program, solicitanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă și să fi trait în Ucraina începând cu 11 februarie. Cu toate acestea, de acum înainte, Departamentul de Stat va fi nevoit să refuze trecerea ucrainenilor care vor să între în Statele Unite prin frontierele terestre, fără o viză sau autorizație valabilă.

Marea Britanie și India au semnat un nou acord de apărare Indo-Pacific, declară Deutsche Welle. Prim ministrul britanic Boris Johnson s-a întâlnit vinerea aceasta în New Delhi cu Narendra Modi, omologul său din India, pentru a semna un nou pact ce va avea în vedere o serie de legături de securitate mai stranse, precum și achiziționarea mai ușoară de armament. Această vizită a avut loc pe fondul insistențelor din partea țărilor vestice care doresc distanțarea Indiei de Rusia. Detalii exacte cu privire la parteneriatul de securitate nu au fost făcute încă publice, dar Johnson a informat că acesta va fi conceput pentru a „face față amenințărilor terestre, maritime și aeriene, spațiale și cibernetice”. Cei doi oficiali au afirmat că, „prin urmare, este vital să ne întărim cooperarea pentru a cuprinde interesele noastre comune de a păstra zona Indo-Pacifică deschisă și liberă”. 

Vladimir Putin a acuzat oficialii din Ucraina de „inconsecvență” în negocieri, raportează AlJazeera. Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat liderii de la Kiev de incoerență în discuțiile de negociere pentru încheierea războiului din Ucraina. Acesta i-a transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel, că Guvernul Ucrainei a dovedit că nu este pregătit să admită o soluție reciproc acceptabilă. De asemenea, Putin a îndepărtat orice perspectivă în legătură cu o viitoare întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenskiy. Acesta a mai precizat și că orice întâlnire directă între cei doi depinde de progresul discuțiilor dintre cele două tabere, care s-au întâlnit ultima dată în Turcia, pe 29 martie.

Marea Britanie își va redeschide ambasada la Kiev, informează Euronews. În timpul vizitei sale în India, premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie plănuiește să redeschidă ambasada din capitala Ucrainei.  La începutul anului, cu câteva zile înainte de izbucnirea conflictului, guvernul britanic a anunțat că își va reloca temporar birourile ambasadei și cadrele diplomatice din Kiev în orașul Lviv.

Shanghaiul a întărit restricțiile de carantinare împotriva virusului Covid-19, anunță BBC. Autoritățile din Shanghai au declarat că urmează să consolideze măsurile de carantinare, pe fondul creșterii constante a cazurilor de covid în capitala financiară. Aceste noi măsuri includ plasarea de alarme electronice la uși pentru a îi preveni pe cei infectați să încalce condițiile de carantinare, cât și evacuarea persoanelor pentru a dezinfecta clădirile. La începutul săptămânii acesteia, sute de persoane au fost evacuate forțat de la domiciliul lor pentru a permite dezinfectarea cladirilor. Aceste noi măsuri marchează a cincea săptămână de lockdown din Shanghai.

Liderii din Coreea de Nord și Coreea de Sud au corespondat înainte de înlocuirea conducerii din Seul, conform Deutsche Welle. Printr-un gest de bunăvoință, liderii de stat din Coreea de Nord și Sud au făcut schimb de scrisori, subliniind speranța lor pentru evoluția unor relații bilaterale mai bune, pe fondul plecării din funcție a actualului președinte sud-coreean, Moon Jae-in, luna viitoare. În scrisoarea sa adresată liderului Kim Jong Un, Jae-in îl îndeamnă pe acesta să înceapă discuțiile cu președintele ales, Yoon Suk-yeol. Aceste formalități vin, de asemenea, ca urmare a tensiunilor create în Peninsula Coreeana de către autoritățile din Pyongyang, care au accelerat dezvoltarea armelor și au condus la efectuarea unor numeroase teste balistice în ultimele luni. 

Ucrainenii din Polonia se întorc acasă pentru a sărbători Paștele, documentează Routers. În ciuda riscului constant de bombardamente și atacuri din cauza războiului, sute de persoane sunt gata să se întoarca în Ucraina pentru sărbătorile de Paște. Maria Verbyana, o studentă de 19 ani din Lviv, s-a mutat în Varșovia acum o lună pentru a scapa de amenințarea bombardamentelor rusești. Acum, aceasta s-a îmbarcat într-un autobuz pentru a se reîntoarce acasă, hotărâtă să-și petreacă sărbătorile oferind ajutor armatei ucrainene. Deși mai bine de 5 milioane de ucraineni au părăsit țara din februarie și până în prezent, statisticile colectate de Agenția pentru Refugiați din cadrul ONU au arătat că, de asemenea, peste un milion de cetățeni au reintrat în țară. Majoritatea celor întorși au declarat că au ales să revină în țară deoarece nu au putut să își găsească locuri de muncă sau pentru ca doreau să fie alături de familie în această perioadă precară.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 9 octombrie în lume – Kemi Badenoch și Robert Jenrick au rămas ultimii doi candidați în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, Bolivia s-a alăturat cazului de genocid inițiat împotriva Israelului de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție iar. Uniunea Europeană a aprobat un plan istoric de a acorda Ucrainei un împrumut de 35 miliarde de euro

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a susținut un discurs în Parlamentul …