Home / Statele Lumii / Burundi

Burundi

BURUNDI        

by-lgflagDrapelul tarii: divizat de o cruce alba in diagonala intre care se afla panouri rosii (sus si jos) si verzi (spre catarg si spre exterior) cu un disc alb suprapus pe centru continand trei stele rosii cu sase colturi avand marginea verde, aranjate intr-un design triunghiular (o stea sus, doua dedesubt); verdele simbolizeaza speranta si optimismul, albul puritatea si pacea, iar rosul snagele varsat in lupta pentru independenta; cele trei stele din interiorul discului reprezinta cele trei grupuri etnice majoritare: Hutu, Twa si Tutsi, la fel care si cele trei elemente din motto-ul national: unitate, munca, progres.

ISTORIC: Primul presedinte democratic ales al Burundi a fost asasinat in octombrie 1993 dupa doar 100 de zile in functie, declansand o serie de violente etnice intre factiunile Hutu si Tutsi. Peste 200.000 de burundieni au pierit in timpul conflictului care a mocnit timp de decenii. Sute de mii de burundieni au fost stramutati in interiorul granitelor sau au devenit refugiati in tarile invecinate. O intelegere bilaterala mediata la nivel international intre guvernul domniat de Tutsi si rebelii Hutu, in 2003, a permis lansarea unui proces de tranzitie care a condus la o forta de aparare integrata, a stabilit o noua constitutie in 2005 si a ales un guvern majoritar Hutu tot in 2005. Noul guvern, condus de presedintele Pierre Nkurunziza, a semnat o incetare a focului mediata de statele africane cu ultimul grup rebel in septembrie 2006, insa este supus in continuare multor provocari.

GEOGRAFIE

Localizare: Africa centrala, la est de Republica Democrata Congo

Coordonate geografice: 3 30 S, 30 00 E

Suprafata totala: 27.830 kilometri patrati,  din care uscat: 25.680 km patrati si 2.150 km patrati de ape

Granite: 974 kilometri

Tari invecinate: Republica Democrata Congo 233 km, Rwanda 290 km, Tanzania 451 km Tarmuri: 0 km (fara iesire la mare

Ape maritime: ape teritoriale – fara iesire la mare

Climat: ecuatorial, cu doua perioade ploioase (februarie-mai si septembrie-noiembrie) si doua secetoase (iunie-august si decembrie-ianuarie)

Relief: deluros si muntos, cu o scadere a altitudinii spre est, campii razlete

Altitudini extreme: cea mai joasa – Lacul Tanganyka: 772 m; cea mai inalta – Heha: 2670 m

Resurse naturale: nichel, uraniu, oxizi de pamanturi rare, turba, cobalt, cupru, platina, vanadiu, pamant arabil, putere hidroenergetica, niobiu, tantaliu, aur, cositor, tungsten, kaolin, calcar

Nota: fara iesire la mare; strabatuta de mai multe ape curgatoare, dintre care Kagera, cel mai departat afluent al Nilului Alb.

POPULATIE

Populatie: 10.216.190 oameni (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 41,01 nasteri/1.000 de oameni

Rata mortalitatii: 9,61 morti/1.000 de oameni

Populatie urbana: 11%

Cele mai mari orase: Bujumbura (capitala) – 455.000 locuitori (2009)

Rata mortalitatii infantile: 61,82 morti/1.000 de nasteri noi

Speranta de viata la nastere: 58,78ani; barbati: 57,09 ani, femei: 60,52 ani

Grupuri etnice: Hutu (Bantu) 85%, Tutsi (Hamiti) 14%, Twa (Pygmy) 1%; europeni – circa 3.000, sud-asiatici – circa 2.000

Religii: crestini 67% (catolici 62%, protestanti 5%), religii indigene 23%, musulmani 10%.

POLITICA

Numele tarii:

Forma conventionala lunga: Republica Burundi

Forma conventionala scurta: Burundi

Forma locala lunga: Republique du Burundi/Republika y’u Burundi

Forma locala scurta: Burundi

Denumiri anterioare: Urundi

Forma de guvernamant: republica

Capitala: Bujumbura (455.000 locuitori), coordonate geografice: 3 22 S, 29 21 E

Diviziuni administrative: 17 provincii; Bubanza, Bujumbura Mairie, Bujumbura Rural, Bururi, Cankuzo, Cibitoke, Gitega, Karuzi, Kayanza, Kirundo, Makamba, Muramvya, Muyinga, Mwaro, Ngozi, Rutana, Ruyigi

Independenta: 1 iulie 1962 (fata de administrarea Natiunilor Unite sub conducerea Belgiei)

Ziua Nationala: Ziua independentei –1 iulie (1962)

Constitutia: ratificata in urma referendumului popular pe 28 februarie 2005

Sistem juridic: drept mixt intre cel belgian civil si dreptul uzual

Drept de vot: 18 ani; vot universal

Puterea executiva:

Seful statului: presedintele Pierre Nkurunziza – Hutu (din 26 august 2005); prim vicepresedintele Therence Sinunguruza – Tutsi (din 29 august 2010); al doilea vicepresedinte Gervais Rufyikiri – Hutu (din 29 august 2010).

Nota: presedintele este atat seful statului, cat si liderul guvernului.

Liderul Guvernului: presedintele Pierre Nkurunziza

Executivul: Consiliul de Ministri, nominalizat de presedinte

Alegeri: presedintele este ales prin vot popular pentru un mandat de cinci ani (eligibil pentru un al doilea mandat); ultimele alegeri au avut loc pe 28 iunie 2010 (urmatoarele sunt programate in 2015); vicepresedintii sunt nominalizati de presedinte, aprobati de parlament

Puterea legislativa: parlament bicameral (Parlement), alcatuit din Senat (54 de membri; 34 sunt alesi prin vot indirect pentru un mandat de cinci ani, in timp ce restul locurilor sunt asumate de grupurile etnice si de fostii sefi de stat) si Adunarea Nationala (Assemblee Nationale) (minimum 100 de membri, 60% Hutu si 40% Tutsi, dintre care cel putin 30% sunt femei; locuri aditionale sunt aprobate de Comisia Electorala Nationala Independenta pentru a asigura reprezentarea etnica; membrii sunt alesi prin vot popular pentru un mandat de cinci ani).

Alegeri: ultimele au avut loc pe 23 iulie 2010 (urmatoarele sunt programate in 2015).

Puterea juridica: Curtea Suprema (Cour Supreme); Curtea Constitutionala; Inalta Curte de Justitie (alcatuita din Curtea Suprema si Curtea Constitutionala).

Codul de internet al tarii: .bi.

Dispute transnationale:

Internationale: Burundi si Rwanda disputa regiunea Sabanerwa, o zona fermiera de doi kilometri patrati din Valea Rukurazi, unde cursul raului Akanyaru a fost deviat in urma ploilor torentiale din 1965; conflicte trans-vamale intre grupurile etnice Tutsi, Hutu si altele, precum si intre asocieri politice de rebeli, grupuri inarmate si forte guvernamentale persista in regiunea Marilor Lacuri.

Refugiati si persoane stramutate: refugiati din Republica Democrata Congo – 9.849. Persoane stramutate sau deportate: in jur de 100.000 (in urma conflictelor armate dintre guvern si rebeli; majoritatea acesotra se afla in nordul si vestul tarii).

Trafic de persoane: Actualmente, Burundi este o sursa pentru copii, si posibil femei, fortati sa cerseasca si sa munceasca sau sa se prostitueze; turistii de sex masculin din Orientul Mijlociu, in special Liban, exploateaza sexual fetele burundiene; acestea sunt fortate sa se prostitueze in Rwanda, Kenya, Tanzania si Uganda.

by_large_locator

by-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *