Home / Statele Lumii / Georgia

Georgia

GEORGIA

Georgia Drapelul tarii: un dreptunghi de culoare alba cu o cruce situata central, ale carei capete se extind pana la toate cele patru laturi ale steagului; in centrul fiecaruia din cele patru cadrane formate, este o cruce bolnur-katskhuri, de culoare rosie; desi adoptat ca steag oficial al Georgiei in 2004, modelul drapelului cu cele cinci cruci rosii dateaza inca din secolul XIV.

ISTORIC: Primele organizatii statale de pe teritoriul Georgiei de azi au fost Colchis si Kartli-Iberia. Teritoriul a intrat sub stapanire romana la inceputul secolului I d.Hr. iar crestinismul a devenit religie de stat in anul 330. Dupa dominatiile persilor, arabilor si turcilor, a urmat o Epoca de Aur (secolele XI-XIII), care a luat sfarsit o data cu invazia mongolilor din 1236. Ulterior, doua mari imperii, Imperiul Otoman si Imperiul Persan, s-au luptat pentru influenta asupra teritoriului. In secolul al XIX-lea, teritoriul Georgiei cade sub stapanire rusa. Avand un statut independent timp de trei ani (1918-1921), dupa revolutia ruseasca, a fost integrat cu forta in URSS, pana in momentul dizolvarii Uniunii Sovietice, din 1991. Ca urmare a unor grave acuzatii de coruptie si de fraudare a voturilor la alegerile parlamentare, presedintele Eduard SHEVARDNADZE, si-a dat demisia in noiembrie 2003. Noile alegeri din 2004, i-au adus la putere pe Mikheil SAAKASHVILI, impreuna cu partidul sau Miscarea Uniunii Nationale. Dupa castigarea independentei, in urmatorii ani s-au facut progrese in ceea ce priveste piata reformelor si democratizarea, insa acest proces a fost ingreunat din cauza interventiei Rusiei si a suportului oferit regiunilor separatiste, Abkhazia si Ossetia de Sud. Dupa o serie de demonstratii din partea rusilor si a separatistilor din vara anului 2008, actiunile intreprinse de armata militara georgiana in Ossetia de Sud, au condus la o reactie din partea armatei ruse, care au reusit sa ocupe mare parte din regiunile separatiste si alte portiuni din teritoriul Georgiei. Trupele militare rusesti s-au retras de pe teritoriile ocupate, iar in august 2008, Rusia a recunoscut unilateral, independenta teritoriilor Abkhazia si Ossetia de Sud. Aceasta hotarare a fost condamnata de majoritatea statelor lumii si de organizatiile internationale.

GEOGRAFIE

Localizare: in sud-vestul Asiei, marginita de Marea Neagra, situata intre Turcia si Rusia, cu o parte din nordul teritoriului extinzandu-se pe continentul european.

Coordonate geografice: 42 00 N, 43 30 E

Suprafata totala: 69.700 km patrati, din care suprafata uscatului 69.700 km patrati, iar suprafata acoperita cu apa: 0 km patrati

Granite: 1.461 km

Tarmuri: 310 km

Ape teritoriale: mare teritoriala: 12 mile marine, zona exclusiv economica: 200 mile marine

Climatul: calduros, pe tarmul Mariii Negre se resimt influentele Mediteranei

Relieful: in mare parte intalnim un relief muntos, cu Muntii Caucazului situati in partea de nord si in partea de sud; zona depresionara Kolkhida are deschidere la Marea Neagra in partea de vest; bazinul fluviului Mtkvari situat in partea de est; soluri fertile in vaile raurilor, in lunci si la poalele Depresiunii Kolkhida

Altitudinii extreme: cele mai joase: Marea Neagra 0 m, cele mai inalte: Muntele Shkhara 5.201 m

Resurse naturale: lemn, hidroenergie, depozite de mangan, minereuri de fier, cupru, depozite de carbune si de petrol; cresterea citricelor si a frunzelor de ceai, datorita solurilor fertile.

POPULATIE

Populatie: 4.585.874 (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 10.73 nasteri/1.000 locuitori(estimare 2011)

Rata mortalitatii: 9.92 decese/1.000 locuitori (estimare iulie 2011)

Populatia urbana: 53%

Cele mai mari orase: Tbilisi (capitala) 1.115 milioane locuitori (2009)

Rata mortalitatii infantile: 15.17 decese/1.000 nasteri

Speranta de viata la nastere: total: 77.12 ani, barbati: 73.8 ani, femei: 80.82 ani (estimare 2011)

Grupuri etnice: georgieni 83.8%, azeri 6.5%, armeni 5.7%, rusi 1.5%, altele 2.5% (recensamant 2002)

Religii: crestin-ortodocsi 83.9%, musulmani 9.9%, armeni-gregoriani 3.9%, catolici 0.8%, altele 0.8%, nici una 0.7% (recensamant 2002)

POLITICA

Numele tarii:

Forma conventionala scurta: Georgia

Forma locala scurta: Sak`art`velo

Forma de guvernamant: republica

Capitala: Tbilisi, coordonate geografice: 41 43 N, 44 47 E

Diviziuni administrative: 9 regiuni (Guria, Imereti, Kakheti, Kvemo Kartli, Mtskheta-Mtianeti, Racha-Lechkhumi si Kvemo Svaneti, Samegrelo si Zemo Svaneti, Samtskhe-Javakheti, Shida Kartli), 1 oras (Tbilisi) si 2 teritorii autonome (Abkhazia – centru administrativ: Sokhumi, Ajaria – centru administrativ: Bat`umi)

Independenta: 9 aprilie 1991 (fata de Uniunea Sovietica)

Ziua Nationala: Ziua Independentei, 26 mai (1918)

Nota: 26 mai 1918 este data in care statul si-a dobandit independenta fata de Rusia Sovietica, 9 aprilie 1991 si-a dobandit independente fata de Uniunea Sovietica

Constitutia: adoptata in 24 august 1995

Sistemul juridic: sistem de drept civil

Drept de vot: universal, 18 ani

Puterea executiva:

Seful statului: presedintele Mikheil SAAKASHVILI (din 25 ianuarie 2004); presedintele este seful Ministerului de Afaceri Interne si a Ministerului de Aparare

Alegeri: presedintele este ales prin vot popular pentru a servi unui mandat de cinci ani; ultimele alegeri au avut loc in 5 ianuarie 2008 (urmatoarele alegeri vor avea loc in ianuarie 2013)

Puterea legislativa: parlament unicameral (150 membrii, 75 dintre acestia sunt alesi conform formulei reprezentarii proportionale, 75 alesi pe circumscriptii uninominale; membrii servesc unui mandat de patru ani)

Puterea juridica: Curtea Suprema (judecatorii sunt alesi de catre Consiliul Suprem, la recomandarea presedintelui sau a sefului Curtii Supreme); Curtea Constitutionala; Curti de prima si a doua instanta

Codul de internet a tarii: .ge

Dispute transnationale:

Internationale: suportul armatei rusesti si recunoasterea ulterioara a independentei celor doua teritorii Abkhazia si Ossetia de Sud, din 2008, continua sa inrautaeasca relatiile cu Georgia; statul georgian continua sa impiedice intoarcerea turcilor Meshkhetian raspanditi de catre Stalin; armenii din regiunea Javakheti isi doresc autonomia fata de guvernul georgian; fortele locale de frontiera se lupta pentru controlul transportului ilegal de marfa si de oameni.

Droguri ilicite: culturi de canabis si de mac (opiu), majoritatea pentru consum local; transportul de marfuri dintr-un tren in altul, pentru opiu, via Asia Centrala – Europa de Vest si Rusia.

gg_large_locatorgg-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *