Home / GeopoliticALL / Europa / Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, comemorată pe Twitter

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, comemorată pe Twitter

În mai 1939, timp în care Hitler și nazismul își răspândeau și consolidau puterea în Europa, guvernul Statelor Unite ale Americii a refuzat să permită vaporului SS St. Louis să intre în Portul din Miami. Vaporul transporta 937 refugiați germani. Aproape toți pasagerii vaporului au fost evrei ce încercau să fugă de violențele din Germania și Europa de Est, potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA. Într-un final, corabia a fost forțată să revină în Europa, unde 254 dintre pasagerii care s-au aflat la bordul său aveau să fie uciși.

Vineri, când a fost Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, doi oameni de știință evrei, Russel Neiss și Charlie Schwartz, au creat un cont de Twitter în care au distribuit numele și pozele persoanelor ce au fost pasageri pe SS St. Louis și au fost ulterior uciși în Europa de regimul nazist.

Numele meu este Lutz Grünthal. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucis la Auschwitz.

Numele meu este Evelyn Greve. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucisă în Italia.

Numele meu este Erich Dublon. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucis la Auschwitz.

Numele meu este Josef Köppel. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucis la Auschwitz.

Numele meu este Ilse Karliner. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucisă la Auschwitz.

Numele meu este Bertha Ellen Grünthal. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucisă la Auschwitz.

Numele meu este Sibyll Grünthal. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucisă la Auschwitz.

Numele meu este Joachim Hirsch. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucis la Auschwitz.

Numele meu este Max Hirsch. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucis la Auschwitz.

Numele meu este Eva Dublon. SUA nu mi-a permis accesul la vamă în 1939. Am fost ucisă la Auschwitz.

De asemenea, lui Anne Frank și familiei ei i-a fost refuzat accesul în SUA, când aceștia au cerut azil și statut de refugiat. ”Anne Frank ar fi putut fi acum fi o femeie de 87 ani, ce trăiește în Boston – scriitoare,” a declarat Richard Breitman, un profesor de istorie de la Universitatea Americană.

Anne Frank a fost fetiță născută în Germania, într-o familie de evrei. Ea este una dintre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului, datorită jurnalului despre război pe care l-a scris în timp ce se ascundea de Holocaust împreună cu familia sa într-o casă din Amsterdam. Ea și familia ei au fost trădați și respectiv arestați de SS la 4 august 1944. Anne Frank a murit în Auschwitz, bolnavă de tifos, în 1945, la doar câteva luni până la eliberarea tuturor deținuților din lagărele de concentrare naziste. Singurul din familia lui Anne care a supraviețuit a fost tatăl acesteia, Otto Frank, care a publicat post-mortem jurnalul lui Anne – ”Jurnalul unei fete tinere”.

Holocaustul a fost o politică nazistă de exterminare sistematică a evreilor cu scopul de a purifica lumea și de a crea o societate constituită doar din arieni – rasa supremă în ideologia nazistă. Această politică a fost promovată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de liderul nazist german, Adolf Hitler. În perioada 1939 – 1945 au murit: 5 – 6 milioane evrei, peste 6 milioane deținuți de război sovietici, peste 2 milioane civili sovietici, peste 1 milion civili polonezi, peste 1 milion civili iugoslavi, aproximativ 70.000 bărbați, femei și copii cu handicap fizic și mintal, peste 200.000 romi, și un număr necunoscut de luptători de rezistentă, deținuți politici, homosexuali și persoane deportate.

Surse:

  1. https://mic.com/articles/166948/this-powerful-twitter-account-is-sharing-the-names-of-jewish-refugees-the-us-turned-away-in-1939#.NPuUhVEE8
  2. https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/24/anne-frank-and-her-family-were-also-denied-entry-as-refugees-to-the-u-s/?utm_term=.37aa03e730fb
  3. http://www.telegraph.co.uk/news/1481975/The-Holocaust-death-toll.html

Despre Valeria Bortă

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …