Home / Politica si... / Drepturi / VIDEO: Ziua Internațională a Femeii, marcată de marșuri, greve și comemorări pe tot Globul
Egipt: O actriță performează un rol în cadrul unei demonstrații împotriva hărțuirii sexuale, la Cairo. Foto: Xinhua / Barcroft Images

VIDEO: Ziua Internațională a Femeii, marcată de marșuri, greve și comemorări pe tot Globul

Material realizat de Marina Ghiță

De Ziua internațională a Femeii, pornind de la greve economice la proteste de stradă, femeile din întreaga lume au atras atenția asupra inegalității de gen prin intermediul unui discurs politic bazat pe un accent major asupra forței de muncă.

Sub tema „Fii indrazneață pentru Schimbare”, organizatoarele protestelor au făcut apel pentru un număr cât mai mare care să se alăture unor „acțiuni revoluționare” menite să construiască o lume mai cuprinzătoare bazată pe egalitate de gen. Astfel, femeile din peste 40 de țări au protestat față de politicile de angajare și a locurilor de muncă plătite și neplătite, pentru a sublinia puterea femeilor în cadrul economiilor globale.

În cazul SUA, femeile au fost încurajate să participe la o grevă menită să sporească gradul de conștientizare asupra unor probleme, inclusiv asupra inegalității economice, drepturilor de reproducere, libertăților civile și violenței. Organizatorii au cerut femeilor să își ia o zi liberă de muncă sau de la școală, și au declarat că nu ar trebui să cheltuiască bani, în încercarea de a sublinia rolul femeilor în societate. Printre cei opt organizatori se numără: Angela Davis, autoare și activistă; Keeanga-Yamahtta Taylor, profesoară la Universitatea Princeton de Studii Americane; Tithi Bhattacharya profesoară de istorie la Universitatea Purdue din Indiana; Rasmea Yousef Odeh, director asociat al American Network Arab și Barbara Ransby, autoare, istoric și activistă. Protestul desfășurat sub motto-ul „O zi fără femeie”, a avut ca scop să atragă atenția asupra problemelor economice cu care se confruntă femeile. „Suntem alături de femeile din întreaga lume”, au declarat prostetatarele. Acestea au spus că au fost inspirate de recenta „bodega strike” a proprietarilor yemeniți de magazine alimentare din New York, care și-au închis magazinele pentru a protesta împotriva unui ordin care interzice intrarea yemeniților în SUA. De altfel, femeile din cadrul Congresului american s-au arătat solidare cu protestatarele și, astfel, democrații au luat parte la protestele concepute pentru a evidenția importanța femeilor pentru piața forței de muncă a SUA. „Cred că este important că femeile din Congres ne arată solidaritatea”, a declarat congresmanul Lois Frankel.

În Irlanda, femeile din întreaga țară au intrat în grevă și au purtat negru pentru a protesta împotriva legilor restrictive privind avortul. De asemenea, protestele de solidaritate față de cauza femeilor din Irlanda au avut loc la Londra și Amsterdam.

Femeile din Polonia au organizat mitinguri și marșuri pentru a cere protecție împotriva violenței, drepturi egale și respect. De altfel, au fost proteste feministe și la New York, Philadelphia, Baltimore, Milwaukee, Washington și Berkeley, California.

Sute de femei din Muntenegru au protestat împotriva reducerilor în domeniul ajutorului de stat pentru mamele cu trei sau mai mulți copii, iar în România, zeci de femei au citit numele femeilor ucise de partenerii lor pentru a evidenția necesiatea luptei împotriva violenței în familie.

De altfel, în plus față de o serie de marșuri și evenimente care au loc în Australia, Kate Jenkins, comisarul pentru discriminare sexuală a țării a emis un raport critic subliniind inegalitatea de gen existentă în țară. Aceasta a avertizat că Australia are un drum lung de parcurs pentru a atinge paritatea de gen. „Deși au existat câștiguri substanțiale în materie de egalitate conform legii, una dintre principalele concluzii ale acestor consultări este că noi nu avem egalitate de rezultate”, a declarat Jenkins.

Reporteri Fără Frontiere (RSF) a deschis, în timpul Zilei Internaționale a Femeii, primul centru din Afganistanul pentru a proteja jurnaliștii de sex feminin. Directoarea centrului, jurnalista Farida Nikzad, a declarat că scopul centrului este acela de a proteja, de a apăra și de a ajuta femeile din domeniul jurnalistic. „Vrem să sprijinim femeile jurnaliști, atât în zonele de război, cât și în cadrul organizațiilor de știri pentru care lucrează, pentru a le apăra atât drepturile, cât și siguranța lor fizică. În acest scop, avem nevoie ca guvernul și proprietarii trusturilor mass-media să se angajeze în cadrul luptei cheie pentru societatea afgană”, a declarat Nikzad.

În America Latină au fost organizate o serie de mitinguri sub stindardul Ni Una Menos ( „Nu una, mai multe”), pentru a cere respectarea drepturilor femeilor și pentru a adopta o poziție mai fermă împotriva femicidul din regiune.

De asemenea, o serie de oficiali europeni din cadrul ONU au observat necesitatea și consecințele pozitive ale acestor mișcări feministe. Astfel, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Raad al-Hussein a declarat că mișcarea femeilor a adus o schimbare majoră, cu toate că în multe țări rămân provocări. „În prea multe țări, vedem acum o reacție împotriva drepturilor femeilor, o reacție care ne doare”, a declarat al-Hussein.

Despre PoliticALL

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …