Home / Politica si... / Conflict / VIDEO: Viața din Raqqa, filmată cu camera ascunsă de două femei aflate permanent sub spectrul pedepsei cu moartea
Filmarea realizată de cele două femei reprezintă un act de curaj și o rară ocazie de a vedea realitatea de zi cu zi din Raqqa, orașul transformat în capitala de-facto a așa-zisului ”califat islamic” instaurat în 2014 în Siria și Irak

VIDEO: Viața din Raqqa, filmată cu camera ascunsă de două femei aflate permanent sub spectrul pedepsei cu moartea

”Vreau să trăiesc cum îmi doresc eu. Vreau să-mi cumpăr ce vreau eu. Vreau să ies pe stradă singură, liberă și fără să ma păzească cineva”, spune Om Mohammad, o femeie a cărei identitate nu este divulgată, într-un material video filmat cu camera ascunsă despre realitatea de zi cu zi din Raqqa, publicat pe site-ul publicației suedeze Expressen și preluat ulterior de Business Insider și alte publicații.

Gestul acesteia, acompaniată de o altă femeie identificată drept Om Omran, reprezintă un act de curaj și o raritate din punct de vedere al informațiilor privind viața femeilor și a minorităților după ocuparea orașului sirian de către militanții Statului Islamic care au făcut din Raqqa o capitală de facto a așa-zisului ”califat” pe care l-au proclamat.

Filmarea, realizată cu riscul de a fi descoperite și ucise, arată condițiile oribile în care femeile din zonele controlate de ISIS sunt forțate să trăiască. Într-una dintre secvențe, cele două femei merg cu un taxi din care se aud versuri care-l preamăresc pe liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Strictețea legii sharia, impusă peste toate zonele controlate de insurgenții sunniți le interzice femeilor să iasă din case singure. Ele trebuie să fie însoțite fie de un bărbat, fie de o altă femeie, permanent. Nu li se permite să meargă la școală și sunt obligate să își acopere corpul în întregime, iar o divizie de ofițeri de poliție femei patrulează permanent străzile orașului pentru a se asigura că femeile respectă un cod vestimentar strict: tot corpul trebuie să fie acoperit de un văl negru, mănuși și abaya – un tip de mantie neagră și lungă.

Nerespectarea codului vestimentar poate conduce la pedeaspsa cu moartea sau la pedepsirea celor găsite vinovate prin cu un instrument de tortură care smulge carnea de pe mâini, spate, picioare sau alte zone în care femeile sunt prinse cu acesta de către torționari și despre care cei care au povestit despre el spun că ar acționa precum un clește sau o gheară metalică.

De când au preluat controlul asupra orașului, insurgenții au eradicat orice altă formă de manifestare religioasă, în special cea creștină, distrugând majoritatea vestigiilor de natură spirituală. În privința execuțiilor, femeile care sunt lapidate sunt aduse în locuri publice, iar oamenilor li se cere să aducă pietre, fără a se spune măcar care este vina pentru care aceasta este condamnată. După ce sunt ucise, victimele sunt de cele mai multe ori lăsate la marginea drumului, fiind călcate de mașini și lăsate să putrezească până când tot ce mai rămâne sunt resturile hainelor cu care erau îmbrăcate. De cele mai multe ori, la execuții asistă și copii, mai spun cele două femei, inclusiv atunci când sunt executate persoane acuzate de homosexualitate, pentru care pedeapsa este să fie aruncate în gol de pe acoperișul unor clădiri înalte.

Cele două femei care au relizat filmarea au plănuit să fugă din zona controlată de ISIS, dar au rămas după ce o prietenă de-a lor a rămas însărcinată cu copilul unui bărbat care nu era soțul său – o situație pedepsită cu moartea de către conducătorii ”califatului”. Iar pentru că avorturile sunt interzise, Om Omran și Om Mohammad au efectuat un avort clandestin la domiciliul prietenei lor. ”Mi-e dor să mă pot îmbrăca așa cum îmi doresc, așa cum o făceam înainte. Îmi doresc enorm să mă pot plimba pe străzi fără să-mi fie frică și fără să văd arme sau străini care mă sperie”, spune cu disperare Om Mohammad.

 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …