Home / GeopoliticALL / Europa / Un pas important în combaterea cancerului de piele

Un pas important în combaterea cancerului de piele

Prevenirea şi tratarea melanomului ar putea fi realizate cu ajutorul unei simple analize de sânge, anunţă o echipă de oncologi de la Universitatea Dundee

 

melanomO simplă analiză de sânge ar putea ajuta la identificarea extinderii pacienţilor care suferă de cancer de piele, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Dundee, anunţă BBC. O echipă condusă de medicul Tim Crook a explicat că măsurarea nivelului unei gene numită TFP12 în cadrul ADN-ului din sânge poate reprezenta răspunsul pentru această problemă.

Melanomul, cea mai gravă dintre formele de cancer de piele, este extrem de dificil de detectat şi de tratat odată ce se răspândeşte în organism. Descoperirea echipei conduse de dr.Tim Crook, prezentată în cadrul unei conferinţe la Institutul Naţional de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie (NCRI), ar putea deschide calea către o diagnosticare mult mai rapidă a acestei boli, precum şi la implementarea unor noi tratamente.

„Printr-o simplă analiză de sânge, avem baza unei modalităţi simple şi de acurateţe legată de cât de avansată este boala, precum şi o prevenire asupra eventualei răspândiri a acesteia. Acest lucru le poate oferi medicilor şi pacienţilor informaţii importante mult mai devreme decât este posibil în acest moment. Există tot mai multe dovezi care confirmă că tratamentele recente sunt mult mai eficiente în stadiile primare ale bolii şi, dacă reuşim să identificăm pacienţi al căror cancer abia a început să se răspândească, acest fapt ar creşte semnificativ şansele acestora de a învinge boala”, a declarat doctorul Crook.

„Folosirea analizelor de sânge pentru a evalua harta ADN-ului nostru este o metodă simplă de a afla ce se întâmplă sub straturile pielii. Activarea sau dezactivarea anumitor gene pare că afectează când, unde şi de ce se extinde melanomul”, a declarat profesorul dermatolog Charlotte Proby, de la Universitatea din Dundee. Potrivit acesteia, următorul pas al cercetării în reprezintă dezvoltarea unui mecanism similar de markeri biologici (n.r – „biomarkers”) care să ajute la identificarea pacienţilor care au nevoie de tratament intensificat pentru combaterea melanomului.

Cel puţin 8 pacienţi din 10 supravieţuiesc melanomului în ultimii 10 ani, însă experţii susţin că mai este foarte mult de făcut pentru pacienţii al căror cancer s-a extins la alte organe. Doctorul Harpal Kumar, directorul executiv al Cancer Research UK şi preşedintele NCRI a subliniat importanţa studiului prezentat de oncologii Universităţii Dundee. „Această lucrare ar putea conduce la o diagnosticare mult mai rapidă şi la potenţiale noi tratamente, oferind pacienţilor şi doctorilor o şansă mult mai mare de a învinge boala”, a declarat acesta.

Acelaşi studiu a identificat şi un alt potenţial biomarker, numit NT5E, care pare a fi legat de răspândirea melanomului agresiv. Cercetătorii au afirmat că acesta poate fi o ţintă posibilă pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru combaterea melanomului, în special a cancerului care s-a răspândit la nivelul creierului, plămânilor sau a altor organe.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *