Home / Politica si... / Conflict / Ultimul supravietuitor din buncarul lui Hitler a murit la 96 de ani

Ultimul supravietuitor din buncarul lui Hitler a murit la 96 de ani

Rochus MischRochus Misch, fosta garda de corp a lui Adolf Hitler, ultima persoana aflata in viata care a fost alaturi de liderul nazist pana la deznodamantul evenimentelor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a incetat din viata joi, 5 septembrie, la varsta de 96 de ani, scrie The Guardian.

Nascut pe 29 iulie 1917, in orasul Alt Schalkowitz, aflat astazi in Polonia, Misch a ramas orfan de la o varsta frageda. A hotarat sa se inroleze in cadrul SS, o organizatie pe care tanarul Misch o considera o contrabalanta la amenintarea tot mai mare pe care o reprezenta atunci comunismul. La inrolare, a optat sa se inscrie in Leibstandarte SS Adolf Hitler, o unitate constituita pentru a servi la protectia personala a lui Hitler. „M-am inscris in razboiul contra bolsevismului, nu pentru Adolf Hitler. Era vorba despre anti-comunism, impotriva lui Stalin – pentru a proteja Europa”, a declarat Misch in trecut.

Aflat in prima linie a frontului care a invadat Polonia pe 1 septembrie 1939, viitorul bodyguard al lui Hitler a fost grav ranit in timp ce incerca sa negocieze predarea unei fortarete in apropiere de Varsovia. A fost trimis sa se recupereze in Germania, apoi din mai 1940 a devenit unul dintre cei doi oameni desemnati sa-l pazeasca si sa-l asiste pe Hitler, facand tot ce era nevoie de la a raspunde la telefon, pana la intampinarea demnitarilor cu care Fuhrerul avea intalniri. De atunci, Rochus Misch si Johannes Hentschel l-au insotit permanent pe Hitler, inclusiv in momentele in care acesta se retragea in Alpi, la Berchtesgaden, si in cartierul sau general „Fortareata Lupului”, din apropierea orasului Rastenburg.

Misch, care s-a declarat mereu mandru de trecutul sau, obisnuia sa vorbeasca despre Hitler ca despre „un sef minunat”. „Am trait cinci ani alaturi de el. Am fost cei mai apropiati oameni care au lucrat cu el. Hitler nu pleca nicaieri fara noi, zi sau noapte.” Astfel, Misch si Hentschel au ajuns sa-l insoteasca pe Hitler si in ultimele sale clipe, atunci cand Fuhrerul se retrasese intr-un buncar aflat in Berlin. „Hentschel se ocupa de lumini, aerisire si apa, iar eu de telefoane – nu mai era nimeni altcineva. Cand cineva cobora in buncar, nu puteam sa-i oferim nici macar un loc sa se aseze. Era prea stramt”, si-a amintit Misch intr-un interviu acordat cu cativa ani inainte de a muri.

Dupa capitularea Germaniei, pe 7 mai 1945, Misch a fost capturat de fortele Uniunii Sovietice si si-a petrecut urmatorii noua ani din viata ca prizonier de razboi intr-un lagar, fiindu-i permis sa se intoarca la Berlin in 1954. Aici s-a reintalnit cu sotia sa, Gerda, cu care s-a insurat in 1942, alaturi de care si-a deschis un magazin. Intr-un interviu acordat in 2005, Misch a declinat problemele legate de vina sau responsabilitate in privinta Holocaustului, afirmand ca nu a stiut niciodata despre uciderea celor 6 milioane de evrei, iar Hitler nu a adus niciodata in discutie tema Solutiei Finale in prezenta sa.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *