Home / CulturALL / Evenimente / Școala Română de Dezvoltare – cel mai important eveniment național dedicat tematicii cooperării internaționale pentru dezvoltare, între 8 și 10 iulie, la București

Școala Română de Dezvoltare – cel mai important eveniment național dedicat tematicii cooperării internaționale pentru dezvoltare, între 8 și 10 iulie, la București

FOND – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România împreună cu Ministerul român al Afacerilor Externe și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală organizează, între 8 și 10 iulie, cea de-a VIII-a ediție a Școlii Române de Dezvoltare.

„Zilele Dezvoltării Internaționale” reprezintă un eveniment organizat în contextul Anului European pentru Dezvoltare – 2015, cu scopul de a atrage atenția asupra rolului României ca stat donator de asistență oficială pentru dezvoltare (AOD) și asupra eforturilor întreprinse de România, în calitate de actor global, pentru eradicarea sărăciei în lume.

În cei 8 ani, Școala Română de Dezvoltare a reunit peste 700 de participanți români și străini, experți guvernamentali, ai societății civile, reprezentanți media, ai mediului academic și sectorului privat cu scopul de a contribui la îmbunătățirea politicii naționale de cooperare pentru dezvoltare astfel încât aceasta să răspundă angajamentelor internaționale asumate în anul 2007 de România, odată cu aderarea la Uniunea Europeană.


În lumea întreagă, 1 din 5 persoane trăieşte în sărăcie extremă, cu mai puţin de un 1.25 dolari pe zi. Jumătate din populaţie trăieşte cu mai puţin de 2.5 dolari/zi, iar 80% cu mai puţin de 10 dolari, din cei 2.2 miliarde de copii, jumătate trăiesc în sărăcie iar 20.000 persoane mor în fiecare zi din cauza foametei.

scoala romana de dezvoltare
Prin Declaraţia Mileniului, adoptată în septembrie 2000 la Summit-ul Mileniului, 191 de ţări, printre care şi România, şi-au stabilit şi asumat 8 obiective de bază ce trebuie atinse până în anul 2015 – Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), această agendă globală urmând a fi reînnoită anul acesta în luna septembrie prin adoptarea la nivelul Națiunilor Unite a noilor obiective de dezvoltare durabilă.

Ediția de anul acesta va fi deschisă de dl. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe și de invitatul special Simon Maxwell, Senior Research Associate, Overseas Development Institute (www.odi.org).

Cu o carieră de peste 30 de ani în dezvoltarea internațională, din care 15 ani în cadrul Overseas Development Institute din Marea Britanie, acesta va susține o intervenție despre prioritățile și provocările actuale pentru asigurarea unei dezvoltări globale durabile și importanța implicării țării noastre în eforturile globale de eradicare ale sărăciei, oferind totodată recomandări pentru îmbunătățirea politicii naționale de cooperare pentru dezvoltare.

FONDPrincipalele sesiuni din cadrul evenimentului includ:

• Profilul României de donator internațional – Ce valoare adaugată poate aduce România în domeniul dezvoltării internaționale? Care este expertiza și lecțiile invățate ce pot fi date mai departe? Ce bune practici din alte state din Europa poate folosi România pentru dezvoltarea profilului de stat donator ? Cum poate contribui România ca stat donator în următorii 10-20 de ani?

• Asigurarea unei abordări coerente asupra dezvoltării în contextul noii agendei globale pentru dezvoltare – cum facem astfel încât politicile naționale și ale Uniunii Europene să nu submineze eforturile țărilor în curs de dezvoltare?

• Ateliere tematice:

– Migrație și dezvoltare – Cum arată viața unui migrant în România și cum poate contribui migrația la procesul de dezvoltare?

– Rolul băncilor multilaterale pentru dezvoltare – Care este impactul investițiilor financiare asupra statelor aflate în curs de dezvoltare?

– Crearea unui mecanism regional pentru protecția copilului – Cum contribuie România, împreună cu alte state din bazinul Mării Negre, la crearea unui mecanism regional de protecție a copilului?

– Asistența Umanitară – Ce proiecte și intervenții umanitare sunt desfășurate de organizații neguvernamentale din România ?

– Implicarea tinerilor în dezvoltare – Cum poate experiența tinerilor să joace un rol în procesul de dezvoltare?

– Egalitate de șanse și dezvoltare – Cum se traduce egalitatea de gen în realitățile vieții de zi cu zi din statele aflate în curs de dezvoltare ?

Ultima zi a evenimentului va fi dedicată unui târg de proiecte, oferind participanților oportunitatea de a afla mai multe despre activitățile desfășurate de organizații din România în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *