Home / Politica si... / Criza / Sancțiunile impuse de UE Rusiei vor intra în vigoare pe 17 martie

Sancțiunile impuse de UE Rusiei vor intra în vigoare pe 17 martie

Vladimir+Putin+Sergei+Lavrov+Arrivals+BRICS+A3oJHVYxJgZlPremierul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat că Uniunea Europeană va impune sancțiuni Rusiei din cauza intervenței militare în Crimeea, începând de luni, 17 martie, informează Reuters.

“În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, o decizie a fost de fapt luată deja, în special în privința procedurii de introducere a sancțiunilor. Consecința acesteia va fi începerea aplicării sancțiunilor de luni”, a declarat Tusk, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Anterior anunțului liderului de la Varșovia, premierul britanic, David Cameron, a avertiza că unele sancțiuni ar putea fi impuse Rusiei în termen de câteva zile, dacă situația din Crimeea continuă să fie tensionată, informează The Guardian.

Oficialii europeni se întâlnesc pe 11 martie la Londra pentru a decide care sunt cetățenii ruși ale căror active vor fi înghețate și cărora li se va interzice să călătorească în străinătate, liderii europeni sperând că astfel vor convinge Moscova să-și retragă trupele din Crimeea.

Și ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, anunțase că sancțiunile împotriva Moscovei ar putea intra în vigoare începând din această săptămână dacă liderii ruși nu vor fi dispuși să accepte propunerile occidentale cu privire la rezolvarea crizei din Ucraina. ”Dacă vor răspunde pozitiv, John Kerry va merge la Moscova, iar în acel moment sancţiunile nu vor fi imediate. Dacă nu răspund sau dacă răspund negativ, va exista o serie de sancţiuni, care pot să fie adoptate încă de săptămâna aceasta”, a declarat șeful diplomației franceze la postul de radio France Inter, citat de The Guardian.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a trimis Rusiei o serie de propuneri în vederea detensionării situației din Ucraina, propuneri despre care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că sunt nepotrivite, adăugând că în documentul primit de la John Kery, în care este explicat punctul de vedere american  cu privire la criza din fosta republică sovietică, “totul a fost formulat în sensul unui pretins conflict între Rusia şi Ucraina”. De asemenea, oficiali ruși au declarat că vor elabora niște contrapropuneri la planul înaintat de SUA.

Între timp, Casa Albă a făcut un apel la comunitatea internațională pentru a nu recunoaște rezultatele referendumului din Crimeea, programat la 16 martie și a dat cel mai puternic semnat de până acum că Rusia ar fi exclusă din G8, în contextul în care în luna iunie, la Soci ar trebui să aibă loc o întâlnire a grupului marilor puteri industriale din lume. Țările G7 (adică G8 fără Rusia) au anunțat deja suspendarea pregătirilor pentru summit-ul G8. ”Nimeni nu se pregătește în acest meoment pentru G8 din cauza măsurilor luate de Rusia. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar fără o pregătire este greu să ne imaginăm că G8 va avea loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, citat de The Guardian.

Carney a afirmat și că referendumul care va avea loc în Crimeea duminică nu corespunde prevederilor Constituției din Ucraina și ”prin urmare, nu va fi acceptat de SUA, aliații și partenerii săi interanționali”. Există o preocupare în Europa și în Statele Unite că referendumul privind statului regiunii Crimeea ar putea reprezenta un punct de cotitură periculos în criza din Ucraina, permițâdu-i lui Vladimir Putin să sporească prezența rusă în peninsulă pe motiv că în acest fel protejează dreptul Crimeei la auto-determinare.

Discuțiile cu privire la sancțiunile care vizează Rusia au loc în contextul în care la începutul săptămânii, persoane neidentificate au tras focuri de avertizare în apropierea unei baze militare ucrainene din Crimeea.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *