Home / Politica si... / Afaceri / Patimile Europei pentru sancționarea Rusiei

Patimile Europei pentru sancționarea Rusiei

Occidentul s-a străduit în ultimele luni să adopte o atitudine fermă față de imixtiunile Rusiei în estul Ucrainei. Însă, în timp ce liderii europeni sunt conștienți de amenințarea păcii venită dinspre est, statele cele mai amenințate nu au reușit să alcătuiască până acum cu hotărâre un front comun. Doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines reprezintă însă un moment de schimbare al abordării, reprezentând totodată un subiect prea periculos pentru a fi trecut cu vederea cu ușurință, apreciază CNN.

Dependența economică îngreunează sancțiunile

În prezent, în timp ce Europa se pregătește să facă pași decisivi pentru sancționearea Rusiei, liderii continentali vor trebui să recunoască până la urmă că, dacă strategia va avea efect, economia va avea cel mai mult de suferit. Aspectul financiar în privința relațiilor economice cu Rusia cântărește deosebit de greu în luarea unor decizii comune, iar Kremlinul încearcă să profite la maximum de acest detaliu. Exporturile UE în Rusia valorează 100 de miliarde de euro, în timp ce importurile ating cifra de 200 de miliarde de euro.

Aceste sume sunt unele considerabile pentru blocul European, însă nu rolul de consumator al Rusiei este cel mai important fapt, ci acela pe care Moscova îl reprezintă ca principal furnizor de energie. Dacă Rusia va întrerupe gazele către Occident, pierderea în producția europeană va fi mult mai mare decât lovitura balanței comerciale. Însă, în funcție de relațiile fiecărui stat, unele țări vor avea mai mult de pierdut decât celelalte.

Franța, Marea Britanie și Germania, ”troica prieteniei” cu Moscova

În același timp, Europa menține relații strânse cu Rusia și într-un domeniu industrial delicat, precum cel al industriei armamentului. Astfel, contra unui contract de 1 miliard $ pentru cele două nave de război Mistral – o înțelegere care a creat circa 1.000 de locuri de muncă într-o țară cu o rată a șomajului de 10% – Franța este furnizorul principal de armament pentru Rusia la ora actuală.

Marea Britanie aprovizionează de asemenea Rusia cu armament militar și exportă mașini. În privința energiei însă, Londra se bazează pe propriile sale câmpuri de gaze naturale din Marea Nordului și cu potențialul ca în viitor să-și exploateze propriile zăcăminte de petrol și gaze de șist. Totuși, dacă decizia luată de UE va afecta băncile de stat din Rusia, centrul financiar al Londrei ar avea de suferit, iar locuințele luxoase din capitală ar deveni mai puțin interesante pentru oligarhii ruși care s-au mutat în Marea Britanie în ultima vreme.

Pentru Germania însă, limitarea comerțului cu Rusia ar putea să afecteze puternic economia. Mai mult de 6.000 de firme germane operează în Rusia, direcționând miliarde de dolari pentru investiții în străinătate. Aproximativ 300.000 de angajați germani depind de comerțul țării lor cu Rusia pentru a-și asigura traiul.

Europa are nevoie de o singură voce

Prin extinderea sancțiunilor asupra băncilor din Rusia, Europa speră nu numai să îi îndepărteze pe industrialiștii cheie din țară  de președintele Putin, dar și să limiteze abilitatea Kremlinului să își finanțeze băncile pe piața internațională, asta înseamnând că Rusia ar trebui să sape adânc în rezervele valutare și să submineze valoarea rublei, o monedă ce și-a păstrat în mod uimitor stabilitatea până în prezent.

Sancțiunile dictate împotriva echipamentelor și tehnologiilor înalte în domeniul energetic pe termen lung, estimate între 3 și 5 ani, ar putea împiedica planurile Rusiei de a continua exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale. Între timp, UE speră ca situația din Ucraina să se stabilizeze în această perioadă. Însă, dacă Bruxelles-ul vrea să transmită un mesaj puternic pe o singură voce, liderii europeni trebuie să găsească numitorul comun pentru a formula un mesaj clar, fie și cu asumarea riscului pierderii unor procente din PIB-urile statelor pe care le conduc.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *