Home / Uncategorized / Peste 1.000 de civili sirieni evacuaţi cu ajutorul ONU în timpul armistiţiului din jurul oraşului Homs

Peste 1.000 de civili sirieni evacuaţi cu ajutorul ONU în timpul armistiţiului din jurul oraşului Homs

homs-mission-003

Un convoi conținând provizii cu mâncare, apă potabilă și medicamente a ajuns marți în Homs, oraș aflat sub stare de asediu în Siria. De asemenea, mai multe sute de civili au fost evacuați din orașul ce se află sub controlul rebelilor, grație unui armistițiu temporar valabil din 7 februarie şi care expiră astăzi, 12 februarie, scriu BBC și The Guardian.

Mașinile care transportau proviziile și care aparțin Semilunii Roșii au fost atacate în drumul lor spre Homs, însă au reușit să ajungă la destinație. Grație eforturilor depuse, peste 1.000 de civili, din cei 2.500 prinși în asediu au reușit să părăsească orașul.

Conform surselor de la fața locului, oamenii care au fost prinși timp 18 luni în oraș suferă de malnutriție. O problemă destul de gravă este și sănătatea mintală a copiilor care au reușit să plece din oraș și care au avut de suferit din cauza bombardamentelor. Odată ieșiți din Homs, ei sunt luați în primire de trupele umanitare și inspectați din punct de vedere fizic și psihic.

Există totuși un număr mare de bărbați care au fost opriți pentru verificări de către forțele care dețin control asupra orașului. Conform acestora, este nevoie să se asigure că cei ce părăsesc orașul nu sunt „teroriști”. Conform declarațiilor, aceștia sunt ținuți într-o școală abandonată, fiindu-le asigurate condiții prielnice, însă nu este clar ce se va întâmpla cu ei odată ce armistiţiul încetează.

Din păcate, discuțiile cu Rusia pentru a permite unui număr mai mare de trupe umanitare ale ONU să pătrundă în Siria și să ajute civilii nu au fost încheiate cu succes. Rusia a declarat că propunerea ONU este formulată într-un mod inacceptabil și pare să aibă ca scop crearea unei forțe militare în cadrul Siriei. Aceștia au declarat de asemenea că propunerea nu va fi acceptată până când formularea acesteia nu este pe placul lor.

Conflictul dintre rebeli și guvernul din Siria a dus la moartea a peste 100.000 de oameni, din 2011 până în prezent. Una din cerințele rebelilor este ca guvernul să se supună Comunicatului de la Geneva din 2012, prin care o nouă administrație de tranziție să fie formată. Reprezentanţii guvernamentali, sub conducerea lui Bashar al-Assad, au respins până acum această posibilitate, în timp ce negocierile de pace desfăşurate în prezent la Geneva nu au reuşit la rândul lor să identifice o modalitate de încheiere a conflictului.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Statele Unite se împotrivește planurilor UE pentru ”Schengen Cloud”

Statele Unite a criticat propunerile de elaborare a unei retele europene de comunicare pentru a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *