Home / Politica si... / Afaceri / O retrospectivă a economiei mondiale în 2014

O retrospectivă a economiei mondiale în 2014

20101211_ldp001Anul 2014 a trecut fără vreun dezastru semnificativ în economia mondială, dar nici nu se poate afirma că am dus-o mult prea bine. În cele ce urmează voi arunca o privire de ansamblu asupra principalelor evenimente economice din anul ce tocmai s-a încheiat. 

La finele lui 2013, Fondul Monetar Internațional preconiza că 2014 va fi încă unul din mulții ani de tranzițieîn care economiile puternice își vor consolida poziția într-o lume în care statele cu o economie în curs de dezvoltare au fost deja lovite de criză. Câteva dintre aceste previziuni s-au adeverit: SUA și Marea Britanie au făcut progrese, în timp ce stagnarea din țările în curs de dezvoltare, resimțită din 2013, s-a extins și asupra unor state precum China, Brazilia și Rusia. În schimb, alte țări cu economii puternice au avut un parcurs dezamăgitor.

Statele BRICS

Acronimul BRICS provine din limba engleză și desemnează cele cinci economii emergente ale momentului de față: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Cele cinci erau până nu de mult considerate în stare să reformeze situația economică de pe mapamond. În special două dintre ele, Rusia și China, ar putea schimba situația economică mondială drastic și nu tocmai favorabil. În cazul Chinei, încetinirea progresului economic s-ar putea transforma în ceva mai dăunător. În ceea ce privește Rusia, conflictul cu Ucraina ar putea aduce repercusiuni economice din ce în ce mai negative. 

În ultimele trei decenii, China a înregistrat rate de creștere economică extraordinare de 10% anual. Însă situația s-a datorat ratelor de investiții foarte crescute, de 48% din PIB în momentul de față. Într-o astfel de situație, există pericolul ca multe proiecte să se dovedească inutile sau neprofitabile, cauzând pagube mari investitorilor. Un alt factor decisiv pentru creșterea economică rapidă a Chinei sunt exporturile, un mijloc nu prea de încredere în ziua de astăzi, când multe țări se străduiesc să se redreseze după criza financiară. Planul guvernului chinez este să mizeze pe o creștere economică de data aceasta ceva mai lentă, bazată pe vânzarea de bunuri și servicii pe piața locală. 

Pe de altă parte, Rusia se confruntă cu alt tip de probleme. Impactul viitor pe care îl va avea asupra economiei mondiale se bazează pe chestiuni politice iscate din conflictul cu Ucraina, care a determinat deja economia rusă să facă pași mari înapoi. Acest lucru se datorează sancțiunilor impuse de Occident care au alimentat reticența investitorilor de a activa în continuare pe piața rusă. Potrivit Băncii Centrale, aproximativ 85 de miliarde de dolari au fost retrași din Rusia în 2014. Probleme interne au cauzat deja efecte și dincolo de granițe, de menționat fiind relația cu Germania. Exporturile către Rusia au scăzut vertiginos în anul precedent, ceea ce explică oarecum de ce Germania a scăpat ca prin urechile acului de recesiune. În ceea ce privește situația în viitor, FMI avertizează că riscurile politice (cu referire la Ucraina și Orientul Mijlociu) sunt principalele amenințări la redresare economiei mondiale, un proces descris de FMI ca fiind „instabil și neuniform”.

world-economy-investwithalexEconomia Braziliei se confruntă și ea cu probleme, al căror impact însă nu este atât de periculos pentru ordinea de pe glob. Din grupul țărilor BRICS, India pare să ridice cele mai puține semne de întrebare pe piața financiară și în instituțiile economice internaționale în momentul de față. Economia indiană a înregistrat într-adevăr o creștere ușoară în anul acesta, care însă nu se poate compara cu progresul vertiginos din ultimul deceniu. Mulți investitori s-au arătat încântați față de alegerea noului guvern al lui Narendra Modi, care activează din mai 2014.

 Zona Euro

Economia în zona euro a înregistrat într-adevăr progrese, dar nu se poate vorbi despre o creștere spectaculoasă. În prezent economiștii se tem că și Germania ar putea să fie afectată de „bolile” zonei euro. Desigur că Europa s-a confruntat cu decădere în drepturi pe scena economică internațională după ce activitatea economică europeană a scăzut în ultimele luni ale lui 2014. Cu toate acestea, au fost și vești bune: Grecia a început în sfârșit să se pună din nou pe picioare. A fost totuși doar o tentativă de creștere după o scădere foarte puternică de peste 25%. Rata șomajului rămâne în continuare alarmant de crescută. 

Previziuni

Previziunile economice internaționale sunt legate de un element comun, și anume avertizarea cu privire la riscurile impuse de evenimentele din geopolitică. În primul rând, conflictul din Ucraina a lăsat urme adânci, atât în economiile din Rusia și Ucraina, cât și pe scena mondială. Pe de altă parte, un singur eveniment geopolitic nu a avut impactul economic la care toți se așteptau. Ascensiunea Statului Islamic în Siria și Irak nu a afectat piața petrolului, așa cum multe crize din trecut din Orientul Mijlociu au făcut-o, când prețul la petrol a crescut din cauza unor potențiale destrămări din zonă. La fel și în cazul situației instabile din Libia și al ultimului episod din conflictul dintr Israel și palestinieni. Statul Islamic nu a avut un impact prea mare asupra exporturilor de petrol la nivel mondial. Totuși, cererea a scăzut din cauza scăderii economice din China, șubrezirii zonei euro și Japoniei. Rezultatul a fost o scădere a prețului la petrol de peste 40% comparativ cu valoarea maximă pe care a atins-o în iunie 2014. Acest lucru a agravat problemele financiare ale Rusiei, dar în același timp a fost un eveniment fericit pentru toate țările importatoare de petrol, adică majoritatea statelor lumii.

 

Surse: [1], [2]

Foto: [3], [4]

Despre Volina Șerban

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *