Home / Politica si... / Afaceri / Redresare economică lentă şi o scădere nesemnificativă a şomajului în zona euro

Redresare economică lentă şi o scădere nesemnificativă a şomajului în zona euro

În timp ce inflaţia creşte în zona euro la 0.9%, rata şomajului scade uşor, la 12.1%. Inflaţia în zona euro a rămas mult sub ceea ce îşi propusese Banca Centrală Europeană, în timp ce şomajul a rămas aproape de un nivel record potrivit rapoartelor oficiale publicate vineri.

În luna noiembrie, inflaţia a crescut la 0.9% în cele 17 state din zona euro conform estimărilor preliminare ale biroului de statistică al Uniunii Europene care sunt mai mari decât estimările analiştilor. Chiar dacă economiştii estimau că rata şomajului va rămâne constantă, după ce a atins un nivel record de 12,2% în luna septembrie, în octombrie aceasta a scăzut la 12,1%.

Eurostat a declarat că scăderea inflaţiei a venit odata cu scăderea preţurilor la energie, în timp ce preţurile produselor alimentare au crescut cu 1,5 la sută și a serviciilor cu 1,6 la sută, iar preţul produselor industriale a crescut doar cu 0,3 la sută. Banca Centrală a redus la începutul acestei luni, rata dobânzii de referință la un nivel record de 0,25 la sută, ca răspuns la încetinirea bruscă a inflației, care a fost de 1,1 la sută în luna septembrie, încălcând astfel scopul BCE de a păstra rata inflaţiei de 2%.

“Evaluarea generală arată că deflaţia este foarte scăzută. BCE trebuie să recunoască acest risc evident și să acționeze preventiv,” susţine într-un e-mail, Marie Diron, economist şi consultant al firmei Ernst & Young. Este puţin probabil ca datele publicate vineri să pună capăt discuţiilor referitoare la riscul deflaţiei în zona euro, dar ar putea să îi susţină pe aceia care consideră că temerile sunt exagerate.

Inflaţia rămâne mult sub nivelul propus de E.C.B şi odată cu intrarea în şomaj a aproximativ 61000 de persoane în luna octombrie, numărul şomerilor a ajuns la 19.2 milioane de persoane, în zona euro, chiar dacă datele susţin că economia acestei zone se află într-o creştere treptată. Economiştii şi factorii de decizie politică au păreri împărţite în ceea ce priveşte deflaţia zonei euro şi scăderea bruscă a preţurilor care ar putea fi distructivă pentru economie şi greu de amendat.

Unii economiști susțin că inflația scăzută este doar un semn că salariile sunt în scădere în țări precum Grecia și Spania, o ajustare durerosă, dar în cele din urmă necesară, care ar permite acestor țări să-și recâștige competitivitatea pierdută. Alţii avertizează, însă, că odată cu începerea deflaţiei, Europa ar putea fi aruncată înapoi în criză şi noi îndoieli ar plonja asupra supravieţuirii zonei euro. Deflația este considerată chiar mai rea decât inflația rapidă, deoarece consumatorii evită achiziționarea de bunuri în aşteptarea preţurilor tot mai scăzute. Astfel se reduc profiturile corporative, iar companiile sunt determinate să nu mai investească în instalații și echipamente noi.

Rezultatul este o creștere a șomajului și o presiune de scădere în continuare a prețurilor. Economiştii de la firma de consultanță Oxford Economics apreciază că, în cazul în care zona euro ar suferi o deflație, șomajul va crește până la 16,5 la sută din forța de muncă până în 2018, sau 25 de milioane de oameni.

În același timp , țări precum Grecia ar avea chiar mai multe probleme cu plata datoriilor, pentru că producția economică se va reduce iar veniturile fiscale s-ar diminua. “Chiar dacă au existat o mulțime de discuţii despre deflație, credem că implicațiile unui astfel de scenariu nu au fost pe deplin înțelese,” a declarat Oxford Economics, într-un raport emis vineri. Fără o acțiune politică decisivă, o prăbuşire a zonei euro ar fi greu de evitat. Din documentele oficiale publicate vineri cifrele au arătat că rata șomajului în cele 28 de țări din Uniunea Europeană, a fost la nivelul de 10,9 la sută .

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *