Home / Politica si... / Conflict / Razboiul diplomatic din Ucraina se intensifica

Razboiul diplomatic din Ucraina se intensifica

UKRAINE-1-articleLargeDecizia guvernului ucrainian de a nu semna un acord pentru legaturi mai stranse cu Uniunea Europeana, a dus la cateva saptamani de mitinguri in masa. Motivul refuzului de a semna accordul cu Uniunea Europeana de catre Yanukovych, in noimebrie, a fost acela ca tara nu si-ar permite sa sacrifice comertul cu Rusia.

Demonstratiile de la Kiev reprezinta frustrarea natiunii datorata unei stari generale ingrijoratoare a economiei si a esecului de a dezradacina nepotismul si coruptia.

O apropiere de Uniunea Europeana ar putea duce la o economie mai deschisa si transparenta, atingand standardele Uniunii in ceea ce priveste competitia, reglementarea si protejarea investitiilor. Multi dintre protestatarii ucrainieni isi doresc ca tara lor sa prinda din urma celelalte tari est europene care au aderat la UE, insa parteneriatul cu UE necesita reforme vaste, spre deosebire de uniunea vamala a lui Putin. Presedintele Rusiei declara joi ca uniunea vamala dinte Rusia, Belarus si Kazakhstan “se bazeaza pe drepturi egale si interese economice reale” intre tarile participante si mai mult isi doreste o sporire a interesului pentru aceasta alianta si din partea “partenerilor ucrainieni”, precizeaza The Guardian.

Guvernul si suporterii acestuia se tem ca liberalizarea economiei ar periclita multe actiuni care se bazeaza pe comertul cu Rusia, tinand cont si de faptul ca Moscova pune deja presiuni economice asupra Ucrainei prin intarzieri vamale si interzicerea ciocolatei Ucrainiene, masuri ce s-ar putea agrava. Mai mult, Ucraina se bazeaza pe importul de gaz rusesc, in timp ce 75% din exporturile tehnologice ucrainiene merg in Rusia.

Dupa demonstratiile intense ce au avut loc in weekend, prin care sute de mii de oameni au ocupat Piata Independentei si au distrus o statuie a lui Lenin, miercuri dimineata, cateva mii de politisti au intrat in piata independentei pentru a darama baricadele protestatarilor. Desi au existat cazuri izolate de violenta, guvernul ucrainian a afirmat ca scopul politistilor a fost de a debloca drumurile si nu de a ataca protestatarii. Cu toate acestea, actiunea fortelor de ordine a fost criticata atat de Uniunea Europeana cat si de SUA. “Toate optiunile politice, inclusiv sanctiunile, sunt luate in considerare, insa evident situatia este inca sub evaluare”, a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat al SUA pentru BBC.

Joi, razboiul diplomatic s-a intensificat odata cu declaratia sefului de politici externe a UE, Catherine Ashton ca “Viktor Ianukovici si-a facut clara intentia de a semna acordul de asociere”, in timp ce Rusia a facut o noua incercare de a-si promova alianta alternativa.

Protestatarii anunta un nou miting in weekend pentru a pune presiuni asupra presedintelui. Baricadele din Piata Independentei au fost din nou ridicate, de data aceasta fiind mult mai mari, cu ajutorul tevilor de metal si a sacilor umpluti cu zapada, pentru a preveni orice incercare a autoritatilor de a elibera Piata.

In acelasi timp, exista zvonuri ca guvernul va organiza un miting pro-Yanukovych in weekend, aproape de cladirea parlamentului de la Kiev, unde vor fi adusi cu autobuze suporteri din est si sud. Exista deja  un miting pro-Yanukovych la scara mai mica, unde cateva mii de suporteri flutura steaguri si asculta melodii pop rusesti in fiecare zi. Unii dintre ei recunosc ca au fost platiti pentru a sta acolo.

Saptamanalul influent Zerkalo Nedeli a citat o sursa guvernamentala potrivit careia circa 200.000 de oameni vor fi mobilizati la mitingul pro-Ianukovici, determinand anumite temeri cu privire la o posibila ciocnire a celor doua grupuri protestatare.

Despre Andreea-Ioana Păpurică

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *