Home / Politica si... / Conflict / Putin dezbină, cucerește și dezminte invazia în Ucraina, în timp ce Kievul vrea să adere la NATO

Putin dezbină, cucerește și dezminte invazia în Ucraina, în timp ce Kievul vrea să adere la NATO

Armata ucrainiană încearcă să apere Mariupolul, oraș din regiunea Donețk, care se presupune a fi următoarea țintă a rebelilor. Aceștia sunt ajutați de cei 5000 de soldați ruși care au trecut granița în ultimele zile, în timp ce oficialitățile de la Moscova dezmint “invazia”, dar rebelii confirmă ajutorul trupelor rusești. În condițiile în care actualele state NATO doresc să intervină în mod direct doar pentru membrii Organizației, astfel că în ultimele zile Ucraina își afirmă tot mai vehement dorința de a intra în NATO, informează Reuters.

După ce au fost fotografiate prin satelit trupe rusești trecând granița, Vladimir Putin continuă să afirme că nu are niciun aport în conflictul de pe teritoriul ucrainian. Mai mult, acesta dorește să pară solidar cu victimele din Ucraina și sfătuiește oficialitățile de la Kiev la o negociere directă cu rebelii. Guvernarea de la Kiev nu dorește un dialog cu aceștia pe motiv că nu reprezintă o forță legitimă.

Ministrul Apărării ucrainian a declarat că au fost capturați și omorâți mai mulți soldați ruși. Drept răspuns, presa rusă de stat dezminte aceste informații negând că au fost implicați soldați ruși în conflictul ucrainian ce ia amploare. Cu toate acestea, Putin consideră poporul rus și cel ucrainian ca fiind unul și același. Această credință trădează neimplicarea rușilor în Ucraina, așa cum o susține președintele rus.

Miniștrii de Externe europeni condamnă în schimb atitudinea Moscovei și denumesc trecerea granițelor ucrainiene de către trupele rusești drept o invazie. Sancțiunile economice aplicate Rusiei n-au avut niciun efect asupra lui Putin până acum. Astfel, se prevăd noi sancțiuni, însă “doar sancționarea nu este suficientă, el (Putin) este pregătit să sacrifice propriii oameni”, declară suedezul Carl Bildt.

Țările europene nu intervin în mod direct, trimițând trupe în spațiul ucrainian, însă la Summitul NATO, ce va avea loc în Țara Galilor pe 4 și 5 septembrie, acestea vor încerca să găsească soluții pentru a le veni în ajutor ucrainienilor. Dacă Putin se dezvinovățește de orice acțiune întreprinsă în conflictul din Estul Europei, sfătuind oficialitățile ucrainiene la dialog cu rebelii, ministrul de Externe german îndeamnă la comunicare între Ucraina și Rusia. Președintele rus se bazează pe puterea energetică a țării sale și cu aroganța-i caracteristică afirmă: “partenerii Rusiei ar trebui să înțeleagă că este mai bine să nu se pună cu noi”.

În momentul de față situația conflictului din Ucraina este incertă, sunt voci care afirmă că următorul pas al armatei pro-ruse este de a asalta Mariupol. Alții sunt de părere că unicul scop al Rusiei este acela de a destabiliza puterea ucrainiană în teritoriu, după modelul “Dezbină și cucerește!”. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat despre pătrunderea soldaților ruși în Ucraina că “Aceasta nu este o acțiune izolată, este parte a unui proces periculos pe mai multe luni de a destabiliza Ucraina din postura de țară suverană”.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *