Home / Politica si... / Conflict / Proteste în Turcia: Premierul îi acuză pe demonstranți că vor să compromită alegerile locale
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan

Proteste în Turcia: Premierul îi acuză pe demonstranți că vor să compromită alegerile locale

erdogan1Cei care participă la proteste încearcă să creeze haos în țară pentru a influența alegerile locale de la sfârșitul lunii martie. Astfel s-ar putea rezuma declarațiile făcute de premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, în contextul manifestațiilor care au izbucnit după moartea unui adolescent rănit grav în timpul protestelor din vara anului trecut.

Moartea lui Berkin Elvan în vârstă de 15 ani, care a fost prins în luptele de stradă dintre protestatarii și polițiștii din Istambul în luna iunie a reaprins tensiunile în Turcia. În seara zilei de 12 februarie, poliția a folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și tunuri cu apă pentru a opri zecile de mii de protestatari din Istambul să ajungă în Piața Taksim. Secene similare au avut loc și în centrul Ankarei sau în orașul Izmir de la malul Mării Egee.

”Trebuiau să fie democrați, pro-libertate. Aceștia sunt șarlatani, nu au nimic în comun cu democrația, ei nu cred în urna de vot.(…) Își spun «hai să provocăm haos și poate vom obține un rezultat». Dar frații mei din Ankara și Turcia vor da răspunsul necesar pe 30 martie”, a declarat Erdogan în legătură cu protestele izbucnite în țară, potrivit Reuters. Premierul turc susține și că demonstranții au ”ars și distrus” birouri din Istambul ale partidului AK, aflat la guvernare.

În schimb, liderul partidului CH din opoziție, Kemal Kilicdaroglu,  îl acuză pe Erdogan că ar fi responsabil de moartea adolescentului pe care l-a descris drept ”un martir al democraței”. ”Îi îndem pe toți cetățenii. Vă rog nu răspundeți la provocări. Ne vom căuta drepturile pe cale democratică”, a spus Kilicdaroglu, citat de Reuters.

Șeful Executivului din Turcia susține că mișcările de protest izbucnite în urmă cu câteva zile și scandalul de corupție în centrul căruia s-au aflat membri ai anturajului său sunt un complot anti-guvernamental. Erdogan îl acuză pe fostul său aliat, clericul musulman Fethullah Gulen, că se folosește de influența pe care o are asupra poliției și sitemului judiciar din Turcia pentru a instrumenta ancheta menită să-i submineze autoritatea. Gulen neagă că ar fi implicat în acest scandal, în timp ce susținătorii săi îl acuză pe Erdogan că se comportă ca un lider autoritar, compromițând astfel reformele liberale pe care le-a introdus în primii ani ai mandatului său.

Alegerile locale de pe 30 martie vor reprezenta primul test real al popularității lui Recep Tayyip Erdogan și a partidului său de la revoltele din vara trecută.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *