Home / GeopoliticALL / Europa / Procesul ieșirii Marii Britanii din UE a început oficial. Declarațiile premierului Theresa May, ce înseamnă defapt invocarea Articolului 50 și ce pași urmează pentru definitivarea procesului
Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeana, Tim Barrow, i-a înmânat președintelui Consiliui European, Donald Tusk, scrisoarea oficială care invocă articolul 50 din Tratatul UE, declanșând astfel procesul ieșirii Marii Britanii din UE

Procesul ieșirii Marii Britanii din UE a început oficial. Declarațiile premierului Theresa May, ce înseamnă defapt invocarea Articolului 50 și ce pași urmează pentru definitivarea procesului

Material realizat de Marina Ghiță

Prim-ministrul britanic Theresa May a declanșat, miercuri, procesul formal de doi ani de negocieri, care va conduce la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, după mai mult de 44 de ani, într-un proces cunoscut sub numele de Brexit.

„Acesta este un moment istoric pentru care nu poate exista nici o cale de întoarcere. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană“, a declarat May în cadrul Camerei Comunelor din Londra.  De asemenea, premierul a declarat că  ziua de 29 martie a fost „o zi de sărbătoare pentru unii și de dezamăgire pentru alții“. „Referendumul din iunie trecut a fost motiv de dezbinare a societății. Nu toată lumea a avut același punct de vedere sau a votat în același mod. Argumentele ambelor părți au fost puternic susținute“, a declarat May. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat că  „Marea Britanie a început Brexitul“  la  nouă luni de la referendum.

Cu toate acestea, Theresa May a declarat în cadrul unei scrisori adresate Parlamentului European că acceptă faptul că  Brexitul va avea o serie de consecințe importante pentru Marea Britanie.  „Noi suntem conștienți că vor exista consecințe pentru Marea Britanie după ce va ieși din UE. Știm că vom pierde influența asupra regulilor care afectează economia europeană. Știm că  firmele din Marea Britanie  care fac comerț cu UE vor trebui să se alinieze la  normele stabilite de către instituțiile din care noi nu mai facem parte, la fel cum facem în alte piețe de peste mări. Acceptăm toate aceste lucruri“, a declarat May.

De altfel, May a declarat că guvernul britanic a acceptat avertismentele repetate ale liderilor europeni potrivit cărora Marea Britanie nu va avea doar de câștigat în timpul negocierilor și de aceea nu va rămâne un membru cu drepturi depline al pieței unice. Aceasta a cerut omologilor săi europeni să asigure realizarea unui „acord de liber schimb îndrăzneț și ambițios“, iar aceasta s-a angajat  să ppoarte o serie de discuții „constructive, cu respect și într-un spirit de cooperare sinceră“. May subliniat, de asemenea, de mai multe ori că dorește realizarea unui  „nou parteneriat profund și specială“ cu restul Uniunii Europene.

De asemenea, May a precizat că nu există nici o modalitate de a opri Brexitul, adăugând că guvernul său a acționat în conformitate cu  „voința democratică a poporului britanic“. „Acesta este un moment istoric, din care nu poate fi nici o cale de întoarcere. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Vom lua propriile noastre decizii și vom avea propriile noastre legi. Vom prelua controlul asupra lucrurilor care contează cel mai mult pentru noi. Și vom lua această oportunitate de a construi o mai puternică, mai echitabilă Marea Britanie – o țară pe care copiii și nepoții noștri vor fi mândri să o numească acasă“,a declarat May.

În cadrul unei scrisori a ambasadorului UE din Marea Britanie, Sir Tim Barrow, adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk,  sunt stabilite cinci principii-cheie care vor constitui fundamentele negocierilor din cadrul Brexit și anume: stabilirea unui angajament  „constructiv și cu respect, într-un spirit de cooperare sinceră“; ideea de superioritate a cetățenilor pentru a ajunge la un acord pentru cetățenii UE din Marea Britanie și poporul britanic de pe întregul continent; realizarea unui acord comercial cuprinzător, precum și cu cooperarea profundă în materie de securitate; eliminarea tuturor incertitudinilor și menținerea zonei comune de călătorie între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, cu o revenire la granițele din trecut.

Ce înseamnă declanșarea articolului 50 (Al Jazeera)

marea britanie articol 50 declansare brexit

Ce pași are de făcut Marea Britanie pentru a oficializa ieșirea din UE? (BBC)

marea britanie articol 50 consecinte brexit

Despre PoliticALL

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …