Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Premierul Thailandei a fost demis de Curtea Constituţională

Premierul Thailandei a fost demis de Curtea Constituţională

shinawatraCurtea Constituțională a Thailandei a decis miercuri destituirea din funcția de prim-ministru a lui Yingluck Shinawatra, acuzată de abuz de putere, pe fondul protestelor de stradă violente și al prăbușirii economiei în ultimele luni, relatează Reuters.

Shinawatra este acuzată că a abuzat de putere prin concedierea șefului Consiliului pentru Securitate Națională, imediat după ce a venit la putere în 2011, mișcare prin care partidul din care face parte ar fi avut de câștigat.“Statutul său de prim-ministru s-a încheiat, Yingluck nu mai poate păstra funcția de premier”, a spus un judecător într-o declarație de presă. De asemenea, mai mulți miniștri din cabinet au fost destituiți, iar senatorii din partidul de guvernământ au depus deja contestație la decizia Curții.

Ministrul Comerțului, care este și prim-ministru adjunct, Niwatthamrong Boonsongphaisan, a fost ales să o înlocuiască pe Yingluck Shinawatra, iar guvernul interimar își va continua activitatea până la alegerile din 20 iulie.

“Responsabilitatea guvernului este acum de a organiza alegeri cât mai curând posibil”, a declarat Niwatthamrong, ce a ocupat și funcția de director executiv într-o companie deținută de Thaksin Shinawatra, fratele lui Yingluck, și el însuși un fost prim-ministru, demis în 2006. “Sper ca situația politică nu se va deteriora şi mai tare”, a mai spus acesta.

Criza politică prelungită din Thailanda se datorează confruntărilor dintre clasa de mijloc care susține monarhia și clasa săracă ce sprijină familia Shinawatra, inclusiv pe Thaksin, ce trăiește în exil pentru a evita executarea pedepsei cu închisoarea, la care a fost condamnat în 2006 tot pentru abuz de putere.

Yingluck, care s-a confruntat în ultimele șase luni cu proteste în stradă foarte violente în capitala Bangkok pentru răsturnarea guvernului său, a avut o intervenție televizată după destituire, unde a mulțumit susținătorilor săi, așa numitelor Cămăși Roșii pro-Taksin. Optimistă, s-a declarat încrezătoare de ceea ce va urma: “De-a lungul timpului în calitate de prim-ministru, am dat totul pentru concetățenii mei… Nu am făcut niciodată ceva ilegal, așa cum am fost acuzată.”

Statele Unite ale Americii, un aliat al Thailandei, au cerut o soluție pentru depășirea într-un mod pașnic și democratic a crizei prin care trece țara. “Noi îndemnăm toate părțile să arate cumpătare și repetăm că violența nu este acceptată ca soluție pentru rezolvarea problemelor politice”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din Washington.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *