Home / GeopoliticALL / Africa / Premierul Kenyei vrea o actiune a UE impotriva islamistilor al-Shabab din Somalia
kenya_al_shabab_somalia_premier_raila_odinga_trupe_ue

Premierul Kenyei vrea o actiune a UE impotriva islamistilor al-Shabab din Somalia

kenya_al_shabab_somalia_premier_raila_odinga_trupe_ueRaila Odinga, prim-ministrul Kenyei a cerut fonduri si trupe din SUA si Europa pentru un „asalt final” asupra portului somalez din Kismayo, sediul principal al grupului militant islamist Al-Shabab.

Premierul kenyan a declarat ca fortele din tara sa vor ajunge la Kismayo pana in august, iar infrangerea celor din Al-Shabab va putea fi realizata doar in urma unei „operatiuni pe uscat, pe apa si in aer”. Purtatorul de cuvant al politicii externe a UE, Michael Mann, a spus ca acest aspect a depasit mandatul sau, care a fost recent extins pentru a permite atacuri terestre impotriva piratilor somalezi.

Momentan, pana la 10 nave de razboi patruleaza in largul Cornului Africii, ca parte a operatiunii UE-Atalanta, care a fost lansata pentru a proteja transportul maritim comercial de atacurile piratilor.

„Trebuie sa fim foarte atenti sa actioneze in limitele dreptului international. Avem mandatul pentru misiunea noastra, care a fost creata in mod special pentru a lupta pe mare impotriva piratilor si pentru distrugerea depozitelor de armament”, a declarat Mann pentru BBC.

„Daca vrem sa schimbam mandatul, avem nevoie ca cele 27 de state membre sa fie de acord cu asta. In prezent, credem ca lupta impotriva Al-Shabab este mai eficient realizata prin alte mijloace”, a adaugat acesta.

Soldatii Uniunii Africane, fortele etiopiene si trupele guvernamentale somaleze au reusit in ultimele luni sa domine islamistii Al-Shabab din mai multe orase. Fortele kenyene au intrat in Somalia in octombrie anul trecut si de atunci au fost in miscare spre Kismayo.

Kismayo este considerat centrul de importanta strategica, deoarece militantii Al-Shabab, care il controlează, obtin o parte semnificativa din fondurile prin aplicarea „taxei” pe port. „Fara controlul portului Kismayo este foarte dificil sa-i neutralizam complet pe cei din Al-Shabab”, a declarat Raila Odinga jurnalistilor din Nairobi.

Despre Andreea Teiuşanu

Vezi și

Swine Flu Vaccine Testing Begins In Iowa

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *