Home / GeopoliticALL / Africa / Un lider al revoluţiei anti-Gaddari ameninţă Parlamentul libian cu suspendarea

Un lider al revoluţiei anti-Gaddari ameninţă Parlamentul libian cu suspendarea

Khalifa HaftarGeneralul-maior Khalifa Haftar (foto), unul dintre liderii revoluţiei din Libia care l-a înlăturat de la putere pe Muammar Gaddafi în 2011 a cerut formarea unei comisii prezidenţiale pentru a prelua conducerea statului până se vor organiza noi alegeri, relatează Reuters.

Premierul Ali Zeidan a declarat că guvernul a fost în siguranţă chiar împotriva declaraţiilor făcute de Haftar, care a cerut suspendarea Parlamentului şi intervenţia forţelor armate pentru a salva ţara.

După aproape trei ani de la căderea lui Gaddafi, Libia a avut doar guverne fragile, iar armata nu a reuşit să îşi impună autoritatea asupra facţiunilor politice concurente sau asupra brigăzilor de foști luptători revoluționari care refuză să se dezarmeze. Mai mult, Libia nu are nici până în prezent o nouă constituţie.

,,Libia este un stat stabil, Congresul Naţional General îşi face datoria si la fel face şi Guvernul. Armata se află în sediul central, Khalifa Haftar nu are nici o autoritate, iar unităţile militare nu au luat nici o măsură care ar putea prejudicia  vreo instituţie”, a declarat Zeidan pentru Reuters. El a mai adăugat că procedurile legale prevăzute de legislația militară vor fi luate împotriva lui Haftar pentru declarația sa.

Situaţia a fost liniştită în capitala Tripoli şi nu s-au semnalat activităţi diferite ale trupelor armate, iar Parlamentul, biroul prim-ministrului şi celelalte ministere şi-au continuat activitatea obişnuită. Nu este încă destul de clar de câtă influenţă dispune Haftar în armata unui stat în care grupările brigăzilor de miliţie şi foştii rebeli sunt mult mai puternici. În înregistrarea furnizată către Reuters, Haftar este îmbrăcat în uniformă militară şi solicită Congresului Naţional General ca parlamentul interimar să fie suspendat.

,,Comandamentul naţional al armatei libiene declară iniţierea unei mişcări pentru o nouă foaie de parcurs. Vom organiza întâlniri cu partidele politice şi diferite organizaţii pentru a ne pune de acord asupra acestei foi de parcurs ”– a declarat Haftar spunând că forţele armate cer salvarea Libiei de noi răsturnări de situaţie.

Armata libaneză se confruntă cu mari dificultăţi, în condiţiile în care soldaţii săi care sunt încă în curs de pregătire, majoritatea făcând parte din rândurile foștilor rebeli, care sunt de multe ori mai loiali propriilor regiuni, comandanților lor sau triburilor lor, decât unei comenzi centrale.

Haftar e un fost aliat al lui Gaddafi cu care a încheiat relaţii politice în urma războiului cu Ciad din 1980, care a părăsit apoi Libia, ajungând în America, dar s-a întors pentru a deveni comandant al armatei în revoluţia din 2011.

Congresul Național General este profund divizat de lupte interne între partidul naţionalist Forţele Aliate Naţionale şi islamiştii grupaţi în Partidul Justiţie şi Reconstrucţie, care este legat de Fratia Musulmană, și mișcarea Al Wafaa.

De la alegerea sa în 2012, GNC a devenit tot mai puţin acceptat de libieni datorită progreselor nesemnificative în drumul spre democraţie. Tensiunile au crescut, însă, şi mai mult după ce mandatul său iniţial a expirat la 7 februarie, iar membrii săi au decis înfiinţarea unui comitet special pentru a elabora o nouă constituţie.

Facţiunile politice rivale şi grupurile de miliţie au opinii diferite cu privire la modul în care ar trebui să continue situaţia din ţară, unii susţinând organizarea de alegeri anticipate, iar alte grupuri vor prelungirea mandatului Parlamentului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *