Home / Politica si... / Conflict / Parlamentul britanic și-a dat acordul pentru începerea bombardamentelor aeriene împotriva Statului Islamic

Parlamentul britanic și-a dat acordul pentru începerea bombardamentelor aeriene împotriva Statului Islamic

Britain's Prime Minister David Cameron is seen addressing the House of Commons in this still image taken from video in LondonMarea Britanie s-a angajat într-un nou război în Orientul Mijlociu care va începe în următoarele 48 de ore, după ce Parlamentul a votat cu o majoritate covârșitoare începerea bombardamentelor aeriene împotriva Statului Islamic, anunță The Guardian.

Miniștrii cabinetului Cameron au argumentat în Camera Comunelor că singura modalitate de a învinge gruparea teroristă ISIS este de a-i urmări în bazele lor din Siria, chiar dacă ar conduce la un conflict care ar putea porni un război care să dureze câțiva ani. Deputații au votat cu 524 la 43 pentru începerea ofensivei, iar 69 de deputați s-au abținut. Votul a fost unul controversat, cu puțin timp înainte de începerea ședinței, un deputat al partidului Tower Hamlets a demisionat deoarece se temea „că atacurile aeriene vor crea vărsare de sânge și durere în Irak.”

Victoria în Parlament a primului-ministru David Cameron era previzibilă, după ce a ajuns la un acord cu liderul Partidului Laburist, Ed Miliband. Tonul general al dezbaterilor care au durat șapte ore a fost unul precaut și sceptic. Ministrul Apărării, Michael Fallon a declarat: „Nu veți vedea imediat o serie de realizări particulare. Va fi o campanie lungă de săptămâni sau poate luni pentru a învinge ISIS. Vom fi foarte atenți să nu provocăm victime în rândul civililor. Fiecare misiune va trebui să fie autorizată de mine personal și sunt reguli clare de angajament.

Chiar premierul David Cameron a deschis dezbaterile prin a spune parlamentarilor că semnele distinctive ale acestei campanii “vor fi răbdarea și perseverența, nu șocul și uimirea”. Intervenția Regatului Unit în Irak a venit după o solicitare de sprijin din partea guvernului irakian, în timp ce regimul sirian condus de președintele Bashar al-Assad este puțin probabil să fac la fel. El a mai subliniat că există o bază legală pentru a susține cererea guvernului de la Bagdad de a interveni.

Premierul a susținut că amenințarea Statului Islamic trebuie luată în serios: “Aceasta nu este o amenințare din partea cealaltă a lumii. Lăsat necontrolat, ne vom confrunta cu un califat terorist pe malul Mediteranei la graniță cu un stat NATO, care are o determinare declarată și demonstrată de a ataca țara noastră și oamenii noștri.”

Cameron a mai adăugat că această campanie “nu va dura luni, ci ani și de aceea trebuie să fim pregătiți pentru acest angajament”. Foarte important, Cameron și-a rezervat dreptul de a lua măsuri militare și în afara Irakului în cazul unor urgențe umanitare sau dacă este în interesul național, fără consultarea prealabilă a Parlamentului.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *