Home / Politica si... / Afaceri / OPEC scade finalmente producția de petrol, în urma unui acord fragil cu producătorii non-OPEC. Prețurile cresc, tensiunea din piață se menține ridicată
Valoarea extracțiilor principalelor state producătoare de petrol (barili pe zi)

OPEC scade finalmente producția de petrol, în urma unui acord fragil cu producătorii non-OPEC. Prețurile cresc, tensiunea din piață se menține ridicată

Ultimii trei ani au fost dificili pentru piața petrolului din cauza supraproducției de petrol și prin extensie din cauza scăderii constante a prețurilor. Această situație a fost cauzată de lipsa de coordonare între țările producătoare de petrol. Țările din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, OPEC (Algeria, Angola, Ecuador, Gabon, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Venezuela) și țările non-OPEC nu puteau ajunge la un consens pentru a scădea nivelul de producție, ceea ce ar fi dus la o scădere a surplusului de petrol și respectiv la revenirea la normalitate a prețurilor de pe piață.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat recent că cel mai probabil în 2017 pentru al treilea an consecutiv investițiile în producția de petrol vor scădea din cauza supraproducției continue și a volatilității cărbunelui și a altor combustibili pe piețele brute. ”Analizele noastre ne arată că intrăm într-o perioadă de mare volatilitate a prețurilor petrolului din cauza a trei ani consecutivi de scădere globală a investițiilor: în 2015, 2016 și cel mai probabil în 2017,” a declarat directorul general al AIE, Fatih Birol, la o conferință de energie din Tokyo săptămâna trecută. Birol a mai adăugat că ”este pentru prima dată în istoria petrolului ca investițiile să scadă trei ani consecutivi. Acest lucru va produce dificultăți la nivel global pe piața petrolului în câțiva ani.”

În septembrie 2016 țările OPEC au avut o întâlnire în Algeria în urma căreia au hotărât să scadă nivelul de producție a petrolului pentru prima dată din 2008 până la o valoare cuprinsă între 32.5 milioane și 33 milioane barili pe zi. Cu toate acestea, țările OPEC, în special Arabia Saudită, insistă să existe cooperare și din partea țărilor non-OPEC, cum ar Rusia și SUA, astfel OPEC nu acceptă ca scăderea producției de petrol să vină doar din partea sa, dar și din partea celorlalte mari țări producătoare.

Ministrul energiei al Arabiei Saudite, Khalid al-Falih, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că își menține poziția de la conferința din Algeria și consideră în continuare că nu se poate ajunge la o stabilitate pe piața petrolului decât dacă există o cooperare din partea tuturor țărilor implicate în producție. ”Ne așteptăm ca cererea de petrol din 2017 să fie încurajatoare și piețele de petrol vor ajunge la normalitate în 2017 chiar dacă nu există nicio intervenție din partea OPEC. Cu toate acestea, intervenția OPEC are scopul de a grăbi revenirea la normalitate a piețelor,” a adăugat Falih.

Distribuția geografică a principalelor țări producătoare de petrol - zonele marcate cu roșu
Distribuția geografică a principalelor țări producătoare de petrol – zonele marcate cu roșu

 

Concluziile întâlnirii țărilor OPEC de la Viena

Miercuri, 30 noiembrie 2016, țările OPEC au avut o întâlnire la Viena pentru a discuta despre scăderea producției de petrol. Scopul principal al acestei întâlniri a fost convingerea Arabiei Saudite să scadă producția de petrol, întrucât aceasta refuza să o facă în condițiile în care celelalte țări din afara OPEC nu colaborează. Toate cele 14 țări membre OPEC au ajuns la un consens în această întâlnire pentru a reduce producția de petrol pentru prima dată din 2008, au anunțat țările membre ale organizației producătoare de petrol de la sediul acestora din Viena.

Miniștrii OPEC au confirmat că au ajuns la înțelegerea de a reduce producția de petrol de la 33.8 milioane de barili pe zi, la 32.5 milioane de barili pe zi, pentru a optimiza creșterea prețurilor, întrucât prețurile la petrol s-au înjumătățit de la mijlocul anului 2014 din cauza supraproducției globale și a boomului producției gazului de șist al SUA.

Valoarea extracțiilor principalelor state producătoare de petrol (barili pe zi)
Valoarea extracțiilor principalelor state producătoare de petrol (barili pe zi)

În urma anunțului făcut de OPEC, prețurile petrolului au crescut cu 8%, ajungând la 50.12 $ pe baril în timp ce prețurile la West Texas Intermediate (WTI) de asemenea au crescut cu 8%, vânzând petrolul cu 48.97 $ per baril.

Qatar a susținut că Rusia, unul dintre producătorii de petrol non-OPEC este dispus să reducă producția de petrol cu 300.000 barili pe zi, iar cele 14 țări OPEC urmează să se întâlnească cu țările producătoare de petrol non-OPEC pe 9 decembrie 2016.

Potrivit unui raport Reuters, Kuwait, Venezuela și Algeria și-au dat consimțământul că vor monitoriza respectarea înțelegerilor la care s-a ajuns la Viena. Reducerea producerii de petrol implică și Irakul, astfel acesta va reduce producția cu aproximativ 200.000 barili pe zi, până la 4.35 milioane de barili pe zi până în ianuarie 2017. Reducerea producției OPEC se estimează că va elimina 1% din producția globală de petrol. În ultimele două decenii nu a fost luată nicio măsură de reducere a supraproducției de petrol, chiar dacă în ultimii doi ani s-a depus presiune asupra OPEC să scadă cantitatea producției. Totodată, acordul dintre membrii OPEC și cei aflați în afara grupului rămâne fragil și nu are vreo garanție că va fi respectat în totalitate dacă interesele unuia dintre jucători se va schimba, menținând astfel o tensiune pe bursele de mărfuri și perspectiva unei volatilități ridicate care va constitui o atracție pentru speculanți și un risc pentru planificarea pe termen lung a investițiilor și strategilor macroeconomice.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/rankorder/2241rank.html
2. http://www.opec.org/opec_web/en/about_us/25.htm
3. http://www.reuters.com/article/us-iea-oil-investment-idUSKBN13J08H
4. http://uk.reuters.com/article/opec-meeting-saudi-idUKL8N1DS0IC
5. http://www.cnbc.com/2016/11/30/opec-reportedly-reaches-agreement-to-cut-oil-production.html

Despre Valeria Bortă

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …