Home / GeopoliticALL / O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – Săptămâna în care statul garantează pe buzunarele cetățenilor

O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – Săptămâna în care statul garantează pe buzunarele cetățenilor

Săptămâna a fost toridă, atât în politică, dar și sistemul justițiar. Candu și Filip afirmă că datoria va fi plătită de către cetățeni, iar transferul miliardului ca datorie națională este inevitabil. Astfel, FMI-ul va avea mai multă încredere în reformele moldovenești. Șhor, principalul suspect în furtul secolului este eliberat, cu cindiția să nu iasă din casă. Acesta are interdicția de a folosi alte mijloace de a comunica, chiar dacă încă ocupă funcția de primar al orașului ORHEI. Tot după părerea celora care au făcut bilanțul datoriilor, fac și cel al autonomiei găgăuze. Candu spune că modelul de funcționare dintre Chișinău și Comrat este de succes, din păcate este vizibil numai în declarațiile sale. S-a aprobat prima tranșă de împrumut din România, sumă de bani ce va debloca fondul de pensii și salarii. Peste 100 de mii de basarabeni au început de săptămâna trecută să viziteze România pentru a se descotorosi de propaganda antiromânească. Între timp, stataliștii moldoveni se pregătesc de sărbătorirea independenței, s-a votat logo-ul evenimentului.

1. Banii pe care urmează statul să-i întoarcă Băncii Naţionale după „furtul miliardului” nu vor fi puşi în totalitate pe umerii cetăţenilor. Mai mult chiar, oamenii nu vor simţi  această povară. Astfel de asigurări dau preşedintele Parlamentului RM, Andrian Candu,  şi premierul Pavel Filip, transmite IPN. Acestea asigurări vin în urma constatărilor că Moldova este cel mai sărac stat din Europa, iar cetățenii acesteia se confruntă cu cea mai gravă criză economică, socială și politică întâlnită după destrămarea blocului sovietic. Pavel Filip a menţionat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transformarea în datorie de stat a creditului de urgenţă oferit de BNM băncilor devalizate deoarece aceasta a fost soluţia identificată şi discutată cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu FMI. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, a spus că cerinţa FMI este să fie găsite soluţii în privinţa recuperării acestei sume, iar cum o va face Republica Moldova este, de fapt, o chestiune internă.

2. Banca Mondială planifică implementarea în localităţile din stânga Nistrului a unor proiecte de asistenţă tehnică în mai multe domenii, scrie site-ul de informații INDEPENDENT. Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut marți o întrevedere cu un grup de experţi ai Băncii Mondiale, condus de Alex Kremer, Manager de Ţară pentru Moldova. Proiectele se prevăd în toate domeniile de activitate, inclusiv, agro-alimentare, eco-turism, instruire proiecte, etc.

3. Modelul autonomiei care funcționează în Republica Moldova este unul actual, dar, cu toate acestea, necesită anumite modificări. Declarația a fost făcută de speakerul Parlamentului, Andrian Candu, care a făcut totalurile sesiunii parlamentare, anunță site-ul GAGAUZINFO. În discursul său, Candu s-a referit la relațiile dintre Chișinău și Comrat. Candu a amintit că parlamentarii au reușit deja să se familiarizeze cu funcționarea a trei autonomii europene – Tirolul de Sud (Italia), Țara Galilor (Marea Britanie) și Insulele Aland (Finlanda): “toate aceste autonomii au fost create la sfîrșitul secolului 19 – începutul secolului 20, și pe parcursul a 100 de ani s-au dezvoltat într-un mod dinamic “.

4. Câştigătorul concursului privind elaborarea logo-ului „Moldova-25”, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, este artistul plastic Simion Zamşa, anunță agenția de știri IPN. Concursul, organizat de Ministerul Culturii, s-a desfăşurat în perioada iunie-iulie, iar membrii juriului l-au desemnat câştigător pe Simion Zamşa „pentru cea mai originală şi reprezentativă creaţie”. Republica Moldova îşi sărbătoreşte independenta în data de 27 august.

5. Shor – eliberat, trei șefi de la BNM – arestați, transmite REPORT. Principalul suspect în dosarul devalizării „Băncii de Economii”, Ilan Shor, a fost eliberat din izolator și plasat în 6 august în arest la domiciliu pentru 30 de zile de către judecătorii Curții de Apel. În paralel, procurorii anticorupție au reținut trei șefi de la BNM care ar fi permis spălarea a 20 de miliarde de dolari prin intermediul Moldinconbank. Ilan Shor a fost reținut pe 22 iunie pentru 72 de ore, iar pe 24 iunie a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Pe 21 iulie, mandatul de arest a fost prelungit pentru încă 30 de zile. El a predat pașaportul organului de urmărire penală și are interdicție de a părăsi țara. Judecătorul a precizat că învinuitul nu are voie să iasă din locuința sa, îi este interzisă utilizarea mijloacelor de comunicare, nu are voie să comunice cu anumite persoane și nici să primească vizitatori în locuința sa.

6. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, refuză să candideze la alegerile prezidențiale din Moldova. Întrebat dacă va candida la președinția Republicii Moldova, Traian Băsescu a spus că-i ajung cei 10 ani ca președinte al României, țară care nu este nici ea ușoară, scrie INDEPENDENT. Băsescu a afirmat că se simte în egală măsură cetățean al Republicii Moldova și cetățean al României.

7. Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) trebuie să aibă loc nu mai tîrziu de data de 11 ianuarie 2017, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale din autonomie, Ivan Comur. Potrivit lui, “mandatul actualei componențe a APG expiră în data de 11 octombrie, deși există opinii că pe 30”, scrie GAGAUZINFO.

8. Premierul Pavel Filip a anunțat că prima tranşă din împrumutul acordat R. Moldova de Guvernul României urmează să ajungă la Chişinău pe 24 august, scrie ZIARUL DE GARDĂ. Acesta a anunțat despre deblocarea primei tranșe a creditului în valoare de 150 de milioane de euro, precizând că decizia ar fi încă un pas pe care R. Moldova reușeşte să-l facă pentru recâștigarea credibilității externe și este startul concret al deblocării finanțării externe. Şeful Executivului a precizat că cele 60 de milioane de euro urmează a fi folosiţi pentru investiţii sociale şi suport bugetar pentru reformele iniţiate.

9. Până în prezent, 23 de mii de basarabeni au vizitat România prin programul naţional „Cunoaşte-ţi ţara!”, organizat şi derulat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”, susţinut de peste 100 de parteneri din România, a spus pentru JURNAL de Chişinău preşedintele Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion. Aflându-se printre basarabenii care au vizitat România pentru prima dată, preşedintele platformei susţine că mulţi şi-au schimbat opinia privind actul unirii. „Ei realizează cât de tare au fost minţiţi. Se conving că au o ţară mai mare şi sunt aşteptaţi acasă, la noi”. Până la sfârşitul acestui an, conform programului, vor vizita ţara circa 100 de mii de basarabeni. „Scopul proiectului este de a distruge propaganda antiromânească care s-a făcut în rândul populaţiei din Republica Moldova de-a lungul timpului prin mass-media şi prin alte forme. Să arătăm oamenilor cum este România cu adevărat – şi bune şi rele, să vină să vadă cu ochii lor realitatea de aici. Am ajuns la acest proiect după ce sondajele noastre de opinie ne-au arătat că numărul unioniştilor este mult mai mare în rândurile celor care au vizitat măcar o dată România, decât în rândurile celor care nu au vizitat-o”, conchide George Simion.

10. Dumitru Postovan, deputat în primul Parlament, semnatar al Declaraţiei de Independenţă declară pentru IPN că cei 25 de ani de Independenţă a Republicii Moldova sunt ani în care se putea de făcut mult mai mult. Am fi putut fi la un alt nivel, chiar alături de ţările baltice. Nu ne putem lăuda cu prea multe realizări – stăm cu mâna întinsă şi furăm miliarde. Fostul parlamentar consideră că, dacă am fi trăit mai bine, am fi putut vorbi despre realizări, am păşi înainte spre lumea civilizată. Realizările sunt atunci când omul este liber, dar şi când are mijloace de existenţă. Nivelul de viaţă de astăzi este dovada aşa ziselor-realizări. Jumătate din populaţia aptă de muncă este plecată peste hotare, iar acasă rămân doar bătrânii, satele sunt pustii, casele sunt dărâmate, drumurile stricate etc. Deşi oamenii sunt extrem de pesimişti, totuşi speranţă mai există. Dacă ar fi schimbată clasa politică, ar exista un scop, oamenii ar vedea că se face ceva. Dumitru Postovan afirmă că toată lumea trebuie să înţeleagă că doar populaţia trebuie şi poate face schimbarea. „Chiar şi la alegerile prezindeţiale trebuie de depus maximum efort pentru a ne izbăvi de cei care induc lumea în eroare”, spune fostul deputat. În opinia sa, ţara are nevoie de tineri, care şi-au făcut studiile peste hotare. Până acum poporul „a schimbat un tâlhar pe altul”. „În 2009 a venit altă putere pentru că am fost sătui de precedenta. E nevoie să-i taxăm mai des, să nu -i lăsăm câte 4-6 ani să se umple de râie, pentru că e greu să-i lecuieşti acum”, spune Dumitru Postovan.

Despre Alla Tofan

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …