Home / CulturALL / Masterclass-uri cu nume sonore din lumea filmului, la cea de-a 12-a ediţie a TIFF

Masterclass-uri cu nume sonore din lumea filmului, la cea de-a 12-a ediţie a TIFF

tiff_2013_logoFestivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca, îi invită pe cinefili la proiecţia a aproape 200 de filme, dar şi la o serie de expoziţii, concerte, lansări de carte şi de DVD, ateliere şi masterclass-uri, pe lângă sutele de invitaţi ai celei de-a 12-a ediţii a celui mai mare festival de film din România.

Începând cu ziua de luni, 3 iunie, în cadrul TIFF vor fi organizate mai multe masterclass-uri susţinute de personalităţi precum Nik Powell (foto), directorul National Film and Television Schoold din Marea Britanie, vice-preşedinte în cadrul consiliului Academiei Europene de Film, preşedinte al comitetului de film şi membru al board-ului BAFTA, Ed Lachman, director de imagine multi-premiat, cu peste 70 de filme în portofoliu, sau Sebastián Lelio, unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani, elogiat recent la Festivalul de la Berlin pentru filmul Gloria.

Numele importante prezente la TIFF se vor reuni la Piano Cazola joi, 6 iunie, între 10.00 – 16.00, la o masă rotundă pe tema cooperării regionale pentru găsirea unor noi modele de distribuție și promovare a filmelor, și vineri, 7 iunie, de la 11.00 la 13.00, la două prezentări despre scheme de finanțare. Prima, oferită de Centrul Național al Cinematografiei din Franța, va fi susținută de Emmanuelle Deprats, responsabilă a programului Aide aux Cinémas du Monde al CNC, iar a doua de către Agnes Havas, directorul Hungarian Film Fund. Joi, 6 iunie, la 12.30, la TIFF Lounge, cineaști și producători vor discuta despre proiectul Exploratorul (r. Titus Muntean, Xantus Gabor), al Fundației Arte Vizuale.

Trainerii programului Transilvania Talent Lab (TTL) de anul acesta vor fi Nik Powell (dezvoltare), Jean des Forêts și Sirkka Möller (producție) și Marta Lamperová (marketing, distribuție și management cultural). Câteva dintre masterclass-urile susținute pentru cei 20 participanţi TTL sunt deschise și tuturor celor interesaţi. Intrarea este liberă, iar masterclass-urile vor avea loc la Mansarda Napoca 15.

Programul complet al masterclass-urilor este următorul:

Luni, 3 iunie, 11.00 – 13.00
Masterclass Nik Powell, unul dintre cei mai renumiți și influenți producători din Marea Britanie, directorul National Film and Television School, vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, Președinte al comitetului de film și membru al board-ului BAFTA. În anii 70, a înființat celebra casă de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai târziu, Palace Productions, producând zeci de filme, printre care și Company of Wolves și Crying Game, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar.

Marți, 4 iunie, 18.30 – 20.30
Prezentare de sisteme de crowdfunding susținută de Oana Radu & Elvira Lupșa, reprezentantele Romanian Film Initiative, plecând de la studiu de caz aplicat pe Festivalul Making Waves, New York.

Miercuri, 5 iunie, 15.00 – 16.30
Masterclass Ed Lachman, directorul de imagine multi-premiat, cu peste 70 de filme în portofoliu, unele semnate de Werner Herzog, Wim Wenders, Steven Soderbergh, Todd Haynes, Sofia Coppola, Robert Altman, Todd Solondz, Ulrich Seidl. Împreună cu Larry Clark, a regizat controversatul Ken Park (2002).

Joi, 6 iunie, 12.00 – 14.30
Masterclass pe muzică de film susținut de muzicianul și compozitorul Adrian Enescu, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european, premiat pentru întreaga carieră la TIFF.

Joi, 6 iunie, 16.00 – 17.00
Masterclass Sebastián Lelio, unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani, elogiat recent la Festivalul de la Berlin pentru filmul Gloria. Filmele sale au fost selecționate și premiate la Cannes, Locarno, San Sebastian sau Berlin. Lelio a câștigat Trofeul Transilvania în 2007, cu La Sagrada familia, și premiul FIPRESCI în 2010, cu Navidad.
Și anul acesta, între 1 și 8 iunie, jurnalistul Mihnea Măruţă va fi gazda întâlnirilor cu personalități din cinematografie, la TIFF Lounge (Piața Unirii), zilnic, de la 17.00.

De asemenea, criticul de film Angelo Mitchievici își lansa la TIFF Lounge cartea „Filmele care ne-au schimbat viața” (Ed. Eikon) joi, 6 iunie, ora 15.00; Marilena Ilieșiu va vorbi despre „Povestea poveștii în filmul românesc”, de la 15.30, iar criticul Valerian Sava își va prezenta vineri, de la 15.30, volumul al doilea din „O istorie subiectivă a tranziției filmice”.

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *