Home / Politica si... / Criza / Liderii europeni amenință cu sancțiuni dacă Rusia legitimează referendumul din Crimeea

Liderii europeni amenință cu sancțiuni dacă Rusia legitimează referendumul din Crimeea

Cameron+Meets+Merkel+Meseberg+0TW-7zlQ45WlDavid Cameron și Angela Merkel susțin că orice încercare a Rusiei de a legitima referendumul care va avea loc pe 16 martie în Crimeea va avea drept consecință impunerea unor sancțiuni dure împotriva Moscovei, informează The Guardian.

Consultarea populară care va fi organizată la finalul acestei săptămâni în regiunea Crimeea este văzută de Occident drept o încercare ”neconstituțională” și ilegală a Federației Ruse de a anexa provincia ucraineană de la Marea Neagră. După un dineu de lucru avut la Hanovra, premierul britanic și cancelarul german au avertizat că Moscova ar putea primi sancțiuni internaționale, menționând totodată că încă se lucrează la a convinge Rusia să accepte un grup de contact occidental care să conducă un proces de negocieri diplomatice pe tema crizei din Ucraina.

Cameron și Merkel ”și-au reiterat punctul de vedere că referendumul propus în Crimeea ar fi ilegal și că orice încercare a Rusiei de a legitima rezultatul său va avea unele consecințe. De asemenea, ei au fost de acord că trebuie menținut sprijinul pentru Guvernul din Ucraina, inclusiv prin identificarea modului în care comunitatea internațională poate ajuta la stabilizarea situației economice.”, se arată într-un comunicat emis de Downing Street și citat de The Guardian.

Potrivit cotidianului britanic, înainte de dineul cu Angela Merkel, prim-ministrul de la Londra a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. ”Premierul l-a sunat pe președintele Putin pentru a-l îndemna să detensioneze situația din Ucraina și să sprijine formarea unui grup de contact care să conducă la discuții directe între Guvernele Rusiei și Ucrainei.”, a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street. Potrivit acestuia, în cadrul discuției avute cu liderul de la Kremlin, David Cameron a ținut să sublinieze că Marea Britanie, împreună cu partenerii săi europeni și americani, își dorește să lucreze cu Rusia la găsirea unei soluții democratice la situația din Ucraina și la tensiunile din Crimeea. Președintele rus ar fi răspuns că susține ideea că o Ucraină stabilă este în interesul tuturor și că puterile internaționale trebuie să  furnizeze Kievului ajutor financiar în lunile următoare, adăugând că în ceea ce privește grupul de contact propus de liderii occidentali se va consulta cu ministrul de Externe, Serghiei Lavrov.

În schimb, șeful diplomației britanice, William Hague, avertizează că niciuna dintre opțiunile luate în calcul până acum – presiunea diplomatică și sancțiunile economice – nu va duce la eliminarea forțelor ruse din peninsula de la Marea Neagră. Întrebat ce se va întâmpla dacă trupele ruse vor avansa dincolo de Crimeea, ajungând pe continent, în estul Ucrainei, Hague a spus: Ar exista consecințe comerciale, economice și financiare mult mai mari. Ar aduce marele pericol al unui conflict armat real. Nu este niciun dubiu in aceasta privință”, arată The Guardian.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută că Rusia trebuie sancționată dacă nu își va arăta diponibilitatea de a se angaja într-un dialog diplomatic cu Kievul în următoarele zile.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *