Home / Politica si... / Drepturi / Comisia Europeană ameninţă Italia cu sancţiuni ca urmare a tratamentului inuman aplicat imigranţilor

Comisia Europeană ameninţă Italia cu sancţiuni ca urmare a tratamentului inuman aplicat imigranţilor

Flag_of_Italy_and_EuropeComisia Europeană amenință Italia cu sancțiuni pentru posibile încălcări ale normelor UE cu privire la tratamentele la care sunt supuși migranții africani ajunși pe insula Lampedusa, transmite Reuters.

Anunțul a venit în contextul în care o înregistrare video, ce prezintă mai mulți imigrați care stau la coadă pentru a face duș, dezbrăcați, în frig și în curent, pregătindu-se să fie tratați cu produse dezinfectante, a provocat indignare în Italia. ”Imaginile pe care le-am văzut de la centrul de primire din Lampedusa sunt îngrozitoare și inacceptabile. Nu vom ezita să lansăm o procedură de infringement pentru a ne asigura ca standardele UE sunt pe deplin respectate.”, a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne, potrivit Reuters.

Cu aceeași indignare, primarul din Lampedusa a afirmat la postul de televiziune Rai2 că imaginile sunt asemănătoare cu cele dintr-un ”lagăr de concentrare”, în timp ce premierul Enrico Letta, care s-a declarat ”șocat” de condițiile din centrul de primire, a promis că va fi deschisă o anchetă ”aprofundată” și că responsabilii vor fi sancționați.

Liderii europeni vor aborda subiectul migrației în cadrul unui summit care are loc săptămâna aceasta la Bruxelles. În timpul întâlnirii se vor analiza propuneri legate de posibile schimbări ale regulilor în materie de azil, care le-ar permite oamenilor să solicite protecție înainte de a intra efectiv pe teritoriul european.

De asemenea, Comisia Europeană a solicitat guvernelor statelor membre să ofere mai mult sprijin agenției Frontex. În ceea ce privește această agenție care are ca misiune asigurarea securității frontierelor externe ale UE, se pune problema dacă instituția ar trebui să se concentreze mai mult pe salvarea imigranților care încearcă să traverseze Marea Mediterană sau pe consolidarea măsurilor preventive și a cooperării cu țările din Africa de Nord. Unele state membre, printre care Danemarca, Luxemburg, Grecia și Spania, au avertizat că, dacă se va pune accentul pe acțiunile de căutare și salvare, tot mai mulți imigranți vor fi încurajați să traverseze Mediterana, riscându-și astfel viața.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, în 2013, peste 7000 de persoane ar fi murit pe mare sau străbătând deșertul în încercarea de a găsi refugiu pe pământ european.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *