Home / Politica si... / Conflict / Irakul ramane o tara macinata de violente puternice, la 10 ani dupa capturarea lui Saddam Hussein

Irakul ramane o tara macinata de violente puternice, la 10 ani dupa capturarea lui Saddam Hussein

Saddam_Hussein_at_trial,_July_2004La zece ani de la capturarea lui Saddam Hussein, Irakul inca se confrunta cu consecintele dicataturii acestuia si cu atacurile teroriste ale Al-Qaida, se arata intr-o analiza publicata in cotidianul The Telegraph.

Dupa o scadere a violentelor intre 2009 si 2011, in ultimul an, membrii gruparii teroriste, aliata cu factiunile jihadiste care lupta in razboiul civil din Siria, au fost autorii a circa 68 de atacuri cu bomba pe luna, aducand din nou teroarea pe strazile din Bagdad, unde multi tineri irakieni nu-si mai doresc decat sa paraseasca tara. „Nu este la fel de rau ca in timpul razboiului civil, dar de fiecare data cand plecam de acasa, nu putem fi siguri ca ne vom mai intoarce. Traim in teroare.”, a declarat pentru The Telegraph, un student irakian, el insusi tinta a unui atac cu masina capcana, in 2007.

Cea mai mare parte a atacurilor lansate de grupul terorist sunit vizeaza comunitatea musulmanilor siiti, majoritari in Irak. Pana acum clericii siiti nu au fost de  acord cu represaliile, insa atat diplomatii straini, cat si liderii politici irakieni preconizeaza ca aceasta atitudine nu va mai fi promovata multa vreme. De fapt, principala temere este aceea ca un razboi intre secte poate izbuni din nou, asa cum s-a intamplat intre anii 2006 si 2007, cand confruntarile dintre suniti si siiti s-au soldat cu 3.000 de victime. „Al-Qaida incerca sa intoarca tara in epoca razboiului civil, ucigand siiti. Pana acum nu a reusit, dar nimeni nu stie cat timp va mai dura aceasta situatie. Cand oamenii sunt furiosi, nu stii cum vor reactiona.”, a declarat, pentru cotidianul britanic, Sami al-Askary, deputat irakian si consilier al premierului Nouri al-Maliki.

Noul val de violente a pornit de la o serie de proteste ale sunitilor, privilegiati in timpul regimului lui Saddam Hussein, prin care aceastia se plangeau ca sunt tratati ca cetateni de rangul al doilea de catre noul guvern irakian, dominat de siiti, avand in vedere arestarile in masa la care au fost supusi de catre fortele de securitate.

Cu o armata de 933.000 de soldati, aproape la fel de numeroasa ca cea din timpul dictaturii lui Saddam Hussein, zonele ostile sunt greu de tinut sub control atata vreme cat fortele militare irakiene sunt inca slab echipate, insuficient pregatite si indisciplinate, explica jurnalistii de la The Telegraph.

In contextul alegerilor programate anul viitor, executivul de la Bagdad incerca sa contracareze amenintarea Al-Qaida de pe mai multe fronturi. In cadrul unei intalniri avute recent la Washington, premierul Nouri al-Maliki a incheiat cu SUA o serie de acorduri privind schimbul de informatii. In plus, guvernul irakian urmeza sa primeasca elicoptere din partea Rusiei, cu ajutorul carora pot fi lansate  atacuri surpriza asupra ascunzatorilor Al-Qaida din zonele desertice indepartate.

Potrivit statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite, 7.000 de persoane au fost ucise in Irak in 2013, dintre care 979 au murit doar in luna octombrie. 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *