Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 20 aprilie
sua harriet tubman bancnota 20 dolari

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 20 aprilie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Alexandra Iordache

TITLURILE ZILEI

Există posibilitatea ca aproximativ 500 de persoane să fi murit după ce o barcă supraîncărcată s-a scufundat în Marea Mediterană, anunță The Guardian. Incidentul s-a petrecut săptămâna trecută în sudul Mării Mediterane, accidentul fiind unul dintre cele mai grave petrecute în ultimele luni cu refugiații ce vin spre Europa. Pasagerii de pe ambarcațiune aveau ca destinație Italia și plecaseră din Libia . Numărul exact nu este sigur dar conform supraviețuitorilor victimele se ridică la numărul sutelor.

Criminalul Anders Behring Breivig a câștigat procesul împotriva statului norvegian după ce acuzat că statul a încălcat drepturile omului prin tratamentul pe care i l-a aplicat în timpul detenției, conform BBC. Instanța a decis că Breivik are dreptate când susține că o parte din tratamentul care i-a fost aplicat de autoritățile norvegiene încalcă demnitatea umană. Breivik, un extremist de extremă dreapta a ucis 69 de persoane ce participau la școală de vară pentru tinerii activiști politic orientați spre stânga sferei politice, pe Insula Utoeya în iulie 2011.

Secretarul trezoriei SUA a anunțat oficial una dintre cele mai importante schimbări din istoria monetară americană a ultimului secol, Andrew Jackson fiind înlocuit de pe bacnota de 20 de dolari cu Harriet Tubman, militantă pentru abolirea sclaviei, informează New York Times. Americanii vor să adauge femei și lideri ai mișcărilor pentru drepturile civile și pe bacnotele de 5 și 10 dolari.

Discuțiile de pace din Siria ar putea să fie amânate pentru încă un an dacă vor fi abandonate acum, avertizează un diplomat occidental, în contextul în care opoziția oferă tot mai mult suport militar rebelilor, informează Reuters. Luptele care început din nou în Siria au pus capăt celor șase săptămâni în care atacurile au încetat, punând în pericol negocierile de pace inițiate de SUA și de Rusia pentru a pune punct războiului de durează deja de cinci ani.

arabia saudita sua barack obama rege salmanPreședintele Barack Obama s-a întâlnit cu regele Arabiei Saudite Salman pentru a discuta posibile acțiuni comune la adresa amenințării constituite de Statul Islamic și Iran, conform Reuters. Cea de-a patra vizită a lui Obama în statul campion la exporturile de petrol a fost umbrită de dubiile pe care țările din Golf le au cu privire la promisiunea Washingtonului de a asigura securitatea regiunii.

Dilma Rousseff continuă să susțină că este victima unei lovituri de stat, declarându-se nevinovată de acuzațiile cu privire la practicile fiscale, declarând că sexismul este de asemenea un motiv aflat în spatele suspendării sale, informează CNN. Aceasta a declarat că adversarii politici se așteaptă să o vadă nervoasă în fața presiunii dar că ea nu este nici nervoasă și nici isterică. Rousseff este acuzată de delapidare de fonduri pentru a utiliza bani publici în campania electorală.

Israelul declară că a descoperit o rețea de extremiști israelieni care acționau în Cisiordania, acolo unde au avut loc în ultima perioadă o serie de atacuri la adresa palestinienilor, inclusiv incendierea mai multor case palestiniene, anunță New York Times. Anunțul a fost făcut de poliția israeliană și de Shin Bet-agenția de securitate națională domestică după tensiunile ce au apărut ca urmare a atacului ce a ucis un băiețel și pe părinții acestuia în timp ce dormeau, după ce casa le-a fost incendiată.

Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni asupra unui influent politician libian, ca parte a a unui efort comun depus de Occident pentru a obliga facțiunile politoce din Libia să accepte un guvern unitar susținut de Organizația Națiunilor Unite, conform New York Times. Khalifa al-Ghweil este liderul auto-declaratului guvern ce deține controlul asupra capitalei Tripoli iar sancținile îi vor bloca conturile din Statele Unite.

Residents walk on debris of a collapsed hotel after an earthquake struck off the Pacific coast, in Portoviejo, EcuadorDupă cutremurul devastator de sâmbătă, soldat cu peste 500 de morți, Ecuador este victima unui nou seism cu magnitudinea de 6.2 grade Reichter, titrează Reuters. Președintele Rafael Corea a declarat că țara ar putea cere sprijin financiar internațional pentru a își asigura fondurile necesare reconstrucției, estimând valoarea pierderilor economice cauzate de cutremur la 2-3 miliarde dolari.

Aproximatix 330 milioane de persoane sunt afectate de seceta din India, rezervele de apă diminuându-se iar recoltele suferind daune ireparabile, anunță The Guardian. Un reprezentant al guvernului a declarat că peste un sfert din populația țării, din aproximativ 10 state, suferă după ce recoltele au fost lovite doi ani la rînd de musoni slabi. ONG-urile au cerut ca guvernul să intervină cu mai multe fonduri pentru a sprijini populația.

Despre PoliticALL

Vezi și

myanmar rakhine rohingya minoritate musulmana conflict refugiati

Au fost 7 și 8 septembrie în lume – SUA cer Myanmarului să permită accesul umanitar în zonele populate de minoritatea rohingya, Rusia își intensifică prezența militară în Arctica, în timp ce Curtea Constituțională din Spania suspendă referendumul de independență a Cataluniei

Autoritățile din Myanmar au fost somate să permită accesul umanitar în statul Rakhine, pe fondul …