Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 19 februarie
Informațiile publicate de cercetătorii care analizează impactul creșterii temperaturilor asupra planetei au semnalat creșteri de până la 4 grade Celsius în Arctica, în ianuarie 2016, față de media temperaturilor înregistrate în această lună în perioada 1951-1980 !

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 19 februarie

Sfârșitul săptămânii lucrătoare îi surprinde pe liderii europeni blocați la Bruxelles, unde summitul UE care trebuia să propună soluții pentru criza refugiaților, dar mai ales să ajungă la un acord privind propunerile Marii Britanii pentru rămânerea în spațiul comunitar s-a prelungit pe fondul unor ”progrese mici, dar insuficiente”, așa cum au fost prezentate de majoritatea oficialilor. Iar în timp ce liderii europeni își prelungesc șederea la Bruxelles, oamenii de litere și admiratorii autoarei unuia dintre cele mai de succes romane ale secolului XX, ”Să ucizi o pasăre cântătoare” îi aduc un ultim omagiu lui Harper Lee, autoritățile din Columbia anchetează dispariția a peste 100 de persoane ale căror rămășițe umane au fost decoperite în canalul colector al unui penitenciar, iar protestele studenților din India capătă dimensiuni naționale. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Summitul Uniunii Europene în care sunt negociate propunerile pentru care Marea Britanie să accepte să rămână membră a fost prelungit în cursul serii de vineri, semnalând disensiuni majore între setul de reforme propus de premierul David Cameron și o parte dintre liderii europeni care se opun unor măsuri despre care consideră că nu le reprezintă interesele, relatează Reuters. În aceste condiții, Cameron a anulat o reuniune de urgență a cabinetului său, la Londra, pe care o anunțase că este pregătită în cazul unui succes al negocierilor. După ce discuțiile de joi seară s-au prelungit până la ora 5.30 în dimineața de vineri, acestea s-au reluat după câteva ore, iar liderii statelor europene și-au prelungit șederea la Bruxelles pentru încă o noapte. Pentru a înțelege mai exact miza negocierilor dintre UE și Marea Britanie, un material CNN încearcă să răspundă la cele mai importante întrebări pe această temă.

harper lee sa ucizi o pasare cantatoare2. Scriitoarea americană Harper Lee, autoarea celebrului roman ”Să ucizi o pasăre cântătoare”, publicat în 1961, a încetat din viață, la vârsta de 89 de ani, anunță The Guardian. Deși în urma succesului care i-a adus și un premiu Pulitzer a devenit cunoscută pe plan mondial, Harper Lee a preferat să ducă o viață discretă și a insistat că nu va mai publica. Scriitoarea a trăit în ultimii ani într-un azil aflat în vecinătatea casei în care a copilărit, din Monroeville, Alabama. Pe fondul deteriorării sănătății și a controverselor privind păstrarea discernământului, avocatul acesteia a anunțat descoperirea unui manuscris care avea să fie publicat ulterior sub forma romanului ”Go Set a Watchman/Du-te și pune un străjer”, o continuare a romanului care i-a adus notorietatea, la peste cinci decenii de la lansarea acestuia.

3. Rusia a anunțat intenția convocării Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, în cursul serii de vineri, după ce Turcia și-a manifestat intenția unei operațiuni militare terestre în Siria, scrie Reuters. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova, a anunțat că Rusia cere convocarea Consiliului de Securitate pentru a cere încetarea acțiunilor care au rolul de a submina suveranitatea Sirei.

4. După un deceniu de dominare a forțelor conservatoare, suporterii taberei politice reformatoare din Iran își fac speranțe că pot obține un rezultat pozitiv, pe fondul reușitei negocierii asupra progrmaului nuclear al țării, în urma căruia sancțiunile internaționale au fost ridicate, și al începerii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, anunță The Guardian. Peste 6.200 de candidați, dintre care aproape 600 de femei, concurează pentru cele 290 de mandate parlamentare, cea mai acerbă concurență fiind în capitala Teheran, unde 1000 de candidați se luptă pentru 30 de locuri. Scrutinul va avea loc pe 26 februarie, în aceeași zi urmând să aibă loc alegeri și pentru Consiliul Experților, o instituție clericală extrem de influentă, care are și rolul de a alege liderul suprem al țării.

5. Criminalizarea homosexualității provoacă o creștere a cazurilor de tortură și crime în cele 76 de țări în care relațiile între persoane de același sex se află în afara legii, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite, potrivit The Guardian. Raportorul special pentru cazuri de tortură, profesorul Juan Mendez, a cerut decriminalizarea homosexualității în ultima sa adresă pentru consiliul drepturilor omului din cadrul ONU, susținând că interdicțiile, care ajung uneori sub incidența pedepsei cu moartea, legitimiează homofobia și crimele comise în numele urii. ”Astfel de legi încurajează un climat în care violența împotriva persoanelor LGBT comisă atât de autorități, cât și de autori care nu dețin funcții în stat, este scuzată și trecută cu vederea fără sancțiuni”, a mai afirmat Mendez.

6. Autoritățile din Columbia investighează dispariția și dezmembrarea a cel puțin 100 de persoane, ale căror cadavre ar fi fost aruncate într-un sistem de canalizare aflat sub o cunoscută închisoare din capitala Bogota, anunță CNN. Ancheta se concentrează asupra penitenciarului La Modelo, una dintre cele mai mari și suprapopulate închisori din Columbia. Descoperirea a fost făcută în urma unui dosar care-i vizează pe Mario Jaimes Mejia și Alejandro Cardenaz Orozco, doi lideri paramilitari anchetați în multiple cazuri, inclusiv răpirea și violarea unei jurnaliste care ancheta dispariția și uciderea unor persoane în penitenciarul La Modelo, în urmă cu 16 ani.

7. Nigeria este țara sub-sahariană cu cel mai mare număr de cazuri de sclavie modernă, circa 8 milioane, în ciuda faptului că agenția sa de combatere a traficului de oameni, Naptip, este considerată una dintre cele mai eficiente de pe continentul african, relatează CNN. Un reportaj realizat de jurnaliștii americani relevă ușurința cu care pot fi ”adoptați” copiii în această țară, în care 8 milioane de minori sunt implicați în activități de muncă forțată. Convorbirea telefonică cu intermediarul care se ocupă de ”adopții” este frapantă: ”Depinde ce doriți. Să fie un băiat? Sau o fată? Preferați să fie mai tânăr, mai matur?” Iar negocierea prețului nu este deloc complicată – pentru 500$, tranzacția este ”oficializată”.

8. Peste 1.500 de străzi, piețe și poduri de pe teritoriul Poloniei urmează să își schimbe numele, în cadrul unei campanii de ”decomunizare” a țării, care își propune să elimine orice simboluri care ar putea promova sistemele totalitare, informează The Telegraph. ”Este innacceptabil că încă mai există nume de străzi care comemorează criminali”, susține Michal Dworczyk, un parlamentar al formațiunii ”Lege și Justiție”, aflată la putere. Decizia ar urma să fie impusă în urma adoptării unui proiect de lege care în prezent se află depus în parlamentul de la Varșovia, în care este interzisă promovarea oricărui sistem totalitar, printre care și comunismul.

9. Înregistrarea celor mai mari temperaturi din istoria măsurătorilor meteorologice pentru luna ianuarie în 2016 nu a reprezentat singura îngrijorare privind încălzirea globală și gestionarea creșterii temperaturii pe mapamond, scrie Washington Post. Însă o situație cu un potențial efect catastrofal o reprezintă distribuția creșterii temperaturilor înregistrate luna trecută, față de media înregistrată în perioada 1951-1980: astfel, zona Arctică s-a confruntat cu cele mai mari creșteri față de medie, de până la 4 grade celsius, potrivit informațiilor furnizate de NASA și de National Ocean and Atmospheric Administration. Concomitent, una dintre consecințe o reprezintă și reducerea calotei glaciare, care măsoară peste 500.000 de kilometri pătrați mai puțin decât media obișnuită.

10. Mii de studenți protestează în India, la Universitatea Jawaharlal Nehru, după ce Kanhaiya Kumar, liderul unei mișcări studențești a fost arestat fiind acuzat de rebeliune după o demonstrație care a marcat comemorarea execuției din 2013 a lui Afzal Guru, un cetățean din Kashmir condamnat pentru un atact asupra parlamentului indian, în 2001, informează Al Jazeera. Arestarea lui Kumar a survenit după ce o grupare studențească, cu legături în partidul Bharatiya Janata, aflat la putere, a depus o plângere la poliție în care acesta era acuzat de sloganuri anti-India, chiar dacă o înregistrare a discursului său dată publicității contestă acuzațiile. Între timp, protestele s-au înmulțit și au cuprins mai multe universități, iar mișcările studențești cer demisia premierului Narendra Modi.

”SUB RADAR”

  • dawnlight nava singapore coreea de nordNava cargou ”Zorii Zilei/Dawnlight” – o ambarcațiune masivă de oțel prevăzută cu macarale de mari dimensiuni, nu arată diferit de alte nave-container care își fac loc pe rutele aglomerate din estul Asiei, cu plecări și sosiri în agitatul port din Singapore. Dar ”Dawnlight” nu este o simplă navă-container: este vaporul suspectat de tranzacții ilegale folosit de Coreea de Nord, explică Washington Times. Potrivit materialului publicației americane, deși a fost trecut pe o listă neagră de către Statele Unite ale Americii, iar compania din Singapore care îl deținea l-a vândut unui armator din Hong Kong, ”Zorii Zilei” continuă să efecuteze transporturi între Singapore și peninsula Coreea, cu abateri ocazionale în China. În ultimii doi ani și jumătate, nava a efectuat nouă curse, însă destinațiile acestora au rămas neclare, potrivit datelor analizate de sursa citată, care a consultat transmisiunile radar care monitorizează traficul pe mare. Mai mult, datele arată că deși părea că se îndreaptă spre un port nord-corean, ambarcațiunea a ocolit coasta de sud a Peninsulei Coreea și s-a intors fără să fi acostat într-un port.
  • Renato Bialetti, fiul inventatorului ibricului espresso Moka, care a decedtat săptămâna trecută la vârsta de 93 de ani, a fost omagiat de familie și prieteni în cadrul unei ceremonii religioase la finalul căreia cenușa sa a fost plasată într-o urnă în forma unui espressor, scrie CNN. Neobișnuita urnă a avut imprimată inclusiv faimoasa figură a ”Micuțului om cu mustață”, pictograma folosită de familia Bialetti pentru a își diferenția produsele de cele ale competitorilor.
  • Chiar dacă Biserica Catolică este considerată principalul opozant al legalizării parteneriatelor civile pentru persoane de același sex în Italia, acțiunea Mișcării Cinci Stele (M5S), devenită a doua forță politică a țării, a determinat subminarea adoptării legislației care ar fi dat cuplurilor de persoane de același sex aceleași drepturi ca și celor heterosexuale, precizează The Guardian. Deși și-a asumat promovarea parteneriatului civil la preluarea mandatului, în 2014, premierul Matteo Renzi se confruntă cu opoziția M5S în Senatul italian, coroborată cu o serie de opozanți inclusiv din propriul său partid, fapt care a determinat o incertitudine privind dacă proiectul mai are un număr suficient de susținători ca să fie aprobat. Principala nemulțumire a opozanților o constituie o interpretare controversată a legii care, în anumite cazuri speciale, ar putea acorda drepturi parentale unuia dintre partenerii care alcătuiesc un cuplu homosexual, aceștia argumentând că această prevedere deschide calea cuplurilor de a deveni părinți prin mame surogat, un fapt care este ilegal în Italia.
  • Statul Islamic se confruntă cu o criză de lichidități, fapt care a antrenat o reducere a salariilor pentru militanții loiali autoproclamatului califat, precum și luarea altor măsuri precum cerința ca rezidenții din Raqqa să-și plătească facturile la utilități folosind dolari americani de pe piața neagră sau eliberarea prizonierilor pentru răscumpărări de 500$, scrie Business Insider, care a preluat un material al Associated Press.
  •  Lumea de astăzi este tot mai dependentă de tehnologii avansate și rețele elaborate: linii de alimentare electrică, finanțele internaționale, controlul traficului aerian sau producția dispersată la nivel global a unor bunuri, explică Huffington Post. Invențiile și beneficiile cercetării au avut deseori un impact pozitiv asupra omenirii, însă întotdeauna a existat și o ”latură întunecată” a tehnologiei. Despre inovațiile roboticii și geneticii sau prevenirea pandemiilor în contextul cooperării la nivel global între oameni, aflați mai multe din materialul publicației americane.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 16 aprilie în lume – Autoritățile Israeliene au anunțat că vor lansa o “ofensivă diplomatică” împotriva Iranului, Clădirea bursei de valori a Danemarcei din Copenhaga a fost cuprinsă într-un incendiu, Autoritățile din Bruxelles au ordonat suspendarea unei întruniri a politicienilor de dreapta

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Președintele Venezuelei a declarat că dorește …