Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 16&17 aprilie

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 16&17 aprilie

Știrea cu care începe o nouă săptămână din actualitatea internațională vine din Brazilia, acolo unde președintele Dilma Rousseff e mai aproape de o suspendare din funcție, după votul din camera inferioară a Congresului. Între timp, în Ecuador și Japonia autoritățile depun eforturi pentru a găsi supraviețuitori sub dărâmăturile provocate de seismele puternice care au lovit aceste țări în ultimele zile, situația din Ecuador fiind catalogată drept ”catastrofală” de oficiali. În Orientul Mijlociu, Iranul și-a prezentat noile rachete sol-aer S-300 furnizate de Rusia, și continuă conflictul economic cu Arabia Saudită și ceilalți mari producători de petrol, după ce a absentat de la un summit în care au avut loc discuții cu privire la reducerea producției la nivel global pentru a stimula o creștere a cotației țițeiului.

TITLURILE WEEKEND-ULUI

1. Cel puțin 235 de decese și 1.500 de răniți au fost confirmați în urma unuia dintre cele mai puternice cutremure care a lovit Ecudorul în ultimele decenii, conform BBC. Aproximativ 10 000 de forțe de ordine și 3 500 de polițisti au fost trimiși în zonele afectate pentru a participa în operațiuni de salvare. Cutremurul a avut 7.8 grade pe scara Richter și a lovit Ecudorul sâmbătă seara. Zonele de coastă și zona nord-vestică au fost cel mai aproape de epicentrul cutremurului iar oficialii susțin că numărul victimelor va continua să crească.

2. Trei familii de refugiați sirieni au plecat cu avionul Papei Francisc spre Vatican, după ce acesta a vizitat una din insulele grecești pe care sunt blocați mii de migranți la granița Europei, informează Reuters. Papa și-a dorit să facă un gest prin care să le ureze bun venit refugiaților, așa ca a decis să ajute trei familii siriene, 12 persoane în total, dintre care șase copii.

brazilia vot suspendare presedinte3. Camera inferioară a Congresului brazilian a votat suspendarea președintelui Dilma Rousseff, aprobând moțiunea împotriva șefului de stat cu 367 de voturi ”pentru”, 167 ”împotrivă”, din totalul de 514 voturi exprimate, informează BBC. Moțiunea a fost adoptată în condițiile în care trebuia votată de cel puțin două treimi dintre membrii camerei inferioare a Congresului, fiind necesare 342 de voturi. Votul a avut loc la capătul unei sesiuni lungi în care ambele tabere și-au susținut punctele de vedere, în timp ce în marile orașe ale țării au fost organizate proteste atât pentru, cât și împotriva președintelui acuzat de acte de corupție. Votul camerei inferioare înseamnă că procedura de demitere a președintelui continuă în Senatul brazilian, acolo unde dacă o majoritate simplă o consideră vinovată de acte de corupție, Rousseff își va pierde definitiv mandatul.

4. Acordul prin care se decidea prelucrarea petrolului de către OPEC și producătorii non-OPEC a picat duminică după ce Arabia Saudită a cerut ca Iran să se alăture, în ciuda apelurilor pe care Riadul le-a lansat pentru a spijini stabilizarea prețurilor, conform Reuters. Această măsură va provoca temeri în rândul industriei petroliere, existând posibilitatea ca producătorii majori să se afle într-o luptă pentru împărțirea pieței.

5. Iranul a desfășurat o parte din noul sistem de apărare cu rachete rusești S-300, pe parcursul Zilei Națioanale a Armatei Iraniene, sărbătorită duminică, anunță Reuters. Președintele Hassan Rouhani a declarat că forțele de apărare ale țării nu constituie o amenințare pentru statele vecine. În fiecare an forțele armate iraniene defilează în parade ce au loc pe teritoriul întregului stat.

6. Președintele columbian Juan Manuel Santos a făcut un apel pentru o soluție umană mai eficientă și mai de lungă durată în războiul împotriva drogurilor și susține că guvernul său va colabora chiar și cu foști dușmani împotriva FARC (Forțele Armate Revoluțioanare din Columbia), conform The Guardian. Președintele va prezenta în cadrul unei sesiuni speciale a Adunării Generale a ONU, un plan complet și radical ce va contribui la crearea unei politici globale de prevenire a traficului de droguri și a crimei organizate.

7. Salvatorii se află într-o cursă contra cronometru în Japonia, acolo unde a avut loc un cutremur puternic a provocat alunecări de teren, iar imediat după seism au început o serie de ploi torențiale, creând dificultăți în salvarea victimelor blocate, informează BBC. Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a recunoscut că operațiunile de salvare din regiunea Kyushu vor fi dificile. Cel puțin 32 de persoane au decedat și câteva sute au fost rănite după ce un cutremur de 7.3 grade pe scara Richter a lovit arhipelagul sâmbătă.

A British Union Jack flag and an European flag fly on the Amiens city hall during a a Franco-Britain summit in Amiens8. Tabăra pro-Uniunea Europeană conduce la limită, cu un avans de 1% în sondajele efectuate în Marea Britanie de către YouGov cu privire la referendumul ce urmează să aibă loc pe 23 iunie, pentru a se vota așa numitul Brexit-ieșirea britanicilor din cadrul UE, informează Reuters. Sondajul a dezvăluit că 40% dintre participanți vor ca Marea Britanie să rămână membru UE, 39% vor ca țara lor să nu mai fie membru UE, 16% au fost indeciși iar 5% nu intenționează să voteze.

9. Statele Unite ale Americii au eliberat nouă prizonieri din baza Guantanamo Bay, Cuba, aceștia fiind trimiși în Arabia Saudită pentru a fi relocați, conform Washington Times. Această măsură a fost anunțată de Pentagon, oficialii declarând că această acțiune face parte dintr-un efort al administrației Obama de a elibera deținuții considerați mai puțin periculoși.

10. Peste 150 de state au început să schimbe vaccinul anti-poliomielită, acesta fiind un pas esențial în eradicarea epidemillor provocate de acest virus, conform experților în sănătate, informează BBC. Noul vaccin va ataca ultimele două rădăcini ale virusului, după o schimbare ce a durat 18 luni. În 2015, poliomielita a provocat 74 de cazuri de paralizie, iar de la începutul acestui an s-au înregistrat 10 noi cazuri.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …