Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 14 martie
Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a subliniat că nu există „niciun plan B” pentru rezolvarea crizei și că singura consecință a unui eventual eșec al negocierilor de pace o reprezintă ”întoarcerea la război”.

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 14 martie

Rusia anunță o retragere militară surprinzătorare din Siria, la 5 luni de la intevenția în sprijinul regimului Bashar al-Assad, la începutul negocierilor de pace dintre regimul de la Damasc și opoziția moderată. În schimb, dacă armistițiul instaurat în Siria pare că rezistă, viața din zonele controlate de ISIS rămâne un coșmar, așa cum arată o filmare cu o cameră ascunsă realizată de două femei, în Raqqa. Iar principalul politician european care susține politica imigranților, Angela Merkel, are parte de un duș rece și de un apel pentru ”trezirea la realitate”, după un scor catastrofal obținut de formațiunea sa conservatoare în alegerile regionale din 3 landuri. În America, mai multe companii din Sillicon Valley anunță dezvoltarea capacităților de îmbunătățire a confidențialității datelor, anunțând premizele unui conflict potențial între state și corporații. Iar dacă oamenii de știință au celebrat 14 martie drept ziua numărului ”pi”, climatologii au anunțat un nou raport îngrijorător după cea mai călduroasă lună februarie din istoria măsurătorilor meteorologice. Și, în sfârșit, din titlurile zilei aflăm că a fost creat un robot capabil să miște obiecte de câteva mii de ori mai grele decât masa sa, iar în echipă cu alții, poate îndeplini sarcini aparent imposibile.

TITLURILE ZILEI

1. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un ordin surpriză cerând armatei să înceapă retragerea ”principalelor elemente de forță” din Siria, începând de marți, 15 martie, anunță BBC. Anunțul liderului de la Moscova a fost făcut în timpul unei reuniuni cu persoane din anturajul militar și guvernamental care a avut loc la Kremlin, liderul rus afirmând că obiectivele intervenției ruse în Siria au fost atinse într-o mare măsură. Decizia Rusiei survine odată cu demararea, la Geneva, a unei noi runde de discuții privind negocierile de pace din Siria.

2. Siria se află în fața unui moment al adevărului, a precizat emisarul ONU pentru situația din această țară, Staffan de Mistura, care a inaugurat prima din cele 3 runde de negocieri de pace care își propun să definească o ”foaie de parcurs clară” pentru viitorul Siriei, informează Reuters. Totodată, de Mistura a anunțat că ”nu există niciun plan B” decât revenirea la război, dacă discuțiile eșuează, menționând că va face apel la intervenția principalelor puteri, în frunte cu SUA și Rusia, dacă negocierile nu ating rezultatul dorit. Totodată, în paralel cu începutul negocierilor, UNICEF a anunțat că 80% dintre copiii sirieni au fost afectați de conflictul vechi deja de 5 ani, scrie Al Jazeera. 3,7 milioane de copii, sau o treime din populația de până în 18 ani s-au născut în Siria de la începutul conflictului, din martie 2011. Peste 250.000 de oameni, sau peste 1% din populația țării în 2011, și-au pierdut viața, iar jumătate din cetățenii sirieni s-au refugiat, fie în alte zone neafectate de conflict, fie în afara Siriei.

3. ”Vreau să trăiesc cum îmi doresc eu. Vreau să-mi cumpăr ce vreau eu. Vreau să ies pe stradă singură, liberă și fără să ma păzească cineva”, spune Om Mohammad, o femeie a cărei identitate nu este divulgată, într-un material video filmat cu camera ascunsă despre realitatea de zi cu zi din Raqqa, publicat pe site-ul publicației suedeze Expressen și preluat ulterior de Business Insider și alte publicații. Despre acest subiect, am scris pe larg, AICI.

germania angela merkel infrangere4. Cancelarul German Angela Merkel a declarat că partidul său are parte de ”o zi dificilă” după ce extrema-dreaptă a reușit să capitalizeze pe seama politicii anti-imigrare, în timp ce conservatorii din formațiunea condusă de Merkel au obținut rezultate dezamăgitoare în 3 landuri în care au avut loc alegeri regionale, scrie BBC. Între timp, publicația germană Handelsblatt a îndemnat la ”un semnal de trezire” din partea cancelarului german, după performanța catastrofală din alegerile de duminică. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că politica Berlinului privind politica de imigrare nu se va schimba. Partidul ”Alternativa pentru Germania” (AfD) a reușit cea mai spectaculoasă creștere a scorului obținut în cele 3 landuri, chiar dacă la nivel național rămâne o forță minoră. Creștin-democrații (CDU) lui Merkel au pierdut însă din voturile obținute la ultimele alegeri în toate cele 3 regiuni în care s-au desfășurat alegeri duminică. CDU a pierdut o treime din suportul electoratului în Baden-Wuerttemberg, unde au câștigat doar 27%, fiind devansați de Partidul Verde, în timp ce AfD a devenit a treia forță regională, cu 15%. În Rhineland-Palatinat, social-democrații și-au păstrat poziția de lideri, urmați de CDU – care sperau să câștige aici – și de AfD, cu 12,5%. În Saxonia-Anhalt, CDU a obținut victoria, chiar dacă cu un scor mai mic decât la ultimele alegeri, în timp ce AfD s-a clasat pe locul 2, cu 25% din voturi.

5. Aviația turcă a lovit ținte din taberele militante kurde aflate în nordul Irakului, ca răspuns după ce cu o zi înainte explozia unei bombe pe care autoritățile turce au pus-o pe seama militanților kurzi a provocat moartea a 37 de oameni în capitala Ankara, relatează Reuters. Potrivit oficialilor de securitate din Turcia, principala suspectă a atentatului din 13 martie este o membră cu o vechime de peste 30 de ani în lupta pentru independența kurzilor, aparținând Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune interzisă pe teritoriul Turciei. În același timp, răspunsul dur al Turciei este tratat într-un material The Guardian drept un semn de slăbiciune al președintelui Recep Tayyip Erdogan și al formațiunii neo-islamiste pe care o controlează, aceștia arătând o lipsă de idei în gestionarea unei situații care după toate semnalele indică o alunecare spre haos. Pentru SUA și aliații săi europeni, cea mai mare problemă o reprezintă cum să sprijine totuși o democrație musulmană de importanță strategică, membră NATO și candiată pentru aderarea la UE, considerată un avanpost vital pentru stabilitate într-o regiune volatilă. Cândva un aliat demn de încredere, țara se află acum în fața pericolului unei implozii, iar sub regimul lui Erdogan, Turcia este un aliat în dezintegrare al Vestului și un prieten imaginar al Europei.

grecia macedonia granita rau imigranti6. Sute de emigranți s-au îndreptat spre un râu de la granița dintre Grecia și Macedonia, încercând să găsească o metodă de a trece de un gard ridicat la granița dintre cele două țări, scrie BBC. Aceștia au părăsit tabăra din Idomeni, Grecia, pentru a încerca să treacă frontiera în zona râului. Poliția greacă a încercuit grupul, însă nu au fost raportate incidente. Ulterior, numărul migranților care a încercat să treacă granița prin albia râului Suva, a crescut. Autoritățile din Macedonia au declarat că o femeie și doi bărbați au fost găsiți înecați în apele râului, iar 19 emigranți au fost transportați la spital pentru a li se acorda îngrijiri medicale după ce au făcut față apelor reci.

7. Investigatorul ONU pentru drepturile omului a cerut inculparea liderului nord-corean Kim Jong un și a unor figuri din conducerea de la Phenian pentru crime împotriva umanității, relatează Reuters. Marzuki Darusman a declarat în fața Consiliului Pentru Drepturile Omului al ONU că liderii din Coreea de Nord direcționează resurse considerabile pentru dezvoltarea armelor nucleare de distrugere în masă, în timp ce mulți dintre cetățenii țării duc lipsă de suficientă hrană, iar alții lucrează ”în condiții de sclavagism”. ”Ne aflăm acum într-un moment crucial, așadar este o nevoie fundamentală ca țările să facă un pas înainte în a se asigura că astfel de fapte sunt pedepsite”, a afirmat Darusman.

8. Recentul atac din Coasta de Fildeș, revendicat de gruparea al-Qaida din Magrebul Islamic (AQIM), scoate încă o dată în evidență importanța acordată militantismului islamist ”noului front” din Africa, informează The Guardian. Coasta de Fildeș a devenit ultimul reper pe o hartă a unor astfel de conflicte atât în inima continentlui, cât și de-a lungul coastei sale meditareneene. Gruparea Boko Haram, afiliată Statului Islamic, încă operează într-un teritoriu vast din Nigeria, în timp ce insurgenții al-Shabaab par că se află în retragere în Somalia, însă continuă să fie o amenințare majoră De asemenea, și alte țări africane au fost ținta unor atacuri teroriste – Burkina Faso, în ianuarie, sau Mali, în noiembrie, când capitalele celor două țări au fost atacate de membri ai AQIM. Iar dacă până acum majoritatea atacurilor au fost îndreptate împotriva autortiăților și populației civile, creșterea recentă a numărului de atentate sugerează și o acumulare a unor tensiuni generate de rivalitatea celor două grupări islamiste radicale care caută să-și împartă ariile de influență din Africa.

9. Majoritatea atacurilor lansate de Palestinieni asupra israelienilor din Cisiordania au fost realizate de atacatori care au folosit arme artizanale, fabricate la producători locali, care au folosit modelul unei puști-mitraliere suedeze, din anii 1950, scrie The Guardian. În majoritatea celor 68 de atacuri care au avut loc în ultimele 5 luni, pistolul-mitralieră „Carl Gustav” sau ”Carlo” a fost cea mai des întâlnită armă pe care forțele de ordine israeliene au descoperit-o la atacatori. Astfel, acest tip de armă ”low-cost” pare a fi ușor de fabricat chiar și de către neprofesioniști și pare a îngreuna eforturile Israelului de a contracara valul de violențe izbucnit recent în teritoriile palestiniene.

10. Principalele companii din Silicon Valley, inclusiv Facebook, Google și Snapchat, lucrează la propriile versiuni de îmbunătățire a confidențialității tehnologiilor, în contextul în care Apple se luptă cu guvernul asupra dreptul de decriptare a unui telefon aparținând cunoscutei companii, informează The Guardian. În următoarele săptămâni, serviciul de mesagerie al Facebook, WhatsApp își propune să extindă serviciul de securizare a mesajelor astfel încât și apelurile de voce să fie encriptate, în plus față de opțiunile de confidențialitate deja existente. Deciziile companiilor tehnologice survin după ce guvernul SUA a cerut Apple să decripteze telefonul folosit de unul dintre teroriștii implicați în atentatul de la San Bernardino, în urma căruia 14 civili și-au pierdut viața.

”SUB RADAR”

  • ziua pi 14 martie matematicaÎn urmă cu 28 de ani, fizicianul Larry Shaw a început să celebreze pe 14 martie (luna 3, ziua 14), ziua Pi, care între timp a devenit cunoscută la nivel internațional printre pasionații de matematică și alte științe, scrie CNN. Ziua coincide și cu aniversarea lui Albert Einstein, așa că în multe colțuri din lume a devenit un obicei ca ziua de astăzi să fie marcată de evenimente dedicate științei și cercetării!
  • Temperatura globală din februarie a zdrobit recordurile anterioare și a devenit cea mai călduroasă lună din istoria de peste un secol a măsurătorilor meteorologice, potrivit The Independent. Potrivit datelor NASA, temperatura globală pe uscat și peste ocean a crescut în februarie cu 1,35°C față de temperatura medie pentru această lună, măsurată în perioada standard 1951-1980. Recordul anterior fusese înregistrat în ianuarie, când s-au înregistrat temperaturi cu 1,14°C mai mari decât mediile lunii.
  • Inspirați din exemplul lăcustelor și șopârlelor, cercetătorii universității Stanford, California, au realizat un robot minuscul capabil să miște greutăți mult mai mari decât dimensiunea sa, dar și să poată conlucra cu alți roboți, informează Russia Today. Roboții ”microTug” folosesc un adeziv special inspirat de degetele șopârlei gecko, fiind capabili să miște obiecte de cu o masă de 2000 de ori mai mare ca a lor. Iar atunci când roboții fac echipă, puterea lor crește semnificativ. Astfel, deși cântăresc în total doar 100 de grame în total, 6 roboți ”microTug” au fost capabili să tragă o mașină cântărind 1800 de kilograme.

  • norvegia parcul polar lupiParcul Polar, care s-a deschis în Norvegia în 1994, este cea mai nordică rezervație naturală din lume, și găzduiește totodată 7 lupi, o specie aflată pe cale de dispariție în această țară, ca urmare a vânătorilor masive și a campaniilor de eradicare a speciei de către fermieri, scrie CNN. Însă în rezervația aflată în apropierea orașului Narvik își propune să-i educe pe vizitatori cu privire la înlăturarea stereotipurilor privind atitudinea față de lupi. Mai mult, în cadrul Parcului Polar se află și o cabană care poate găzdui vizitatori ce doresc să audă ”concertul” de urlete nocturne ale lupilor și să stea în preajma acestora pe timpul zilei, pentru a învăța mai multe despre această specie.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …