Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 1 martie
”Jungla” din Calais, o tabără de adăposturi improvizate de migranții care vor să traverseze Canalul Mânecii pentru a trece din Franța în Anglia, a început să fie evacuată de autorități, provocând ciocniri între forțele de ordine și populația taberei în ultimele 2 zile

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 1 martie

Dacă în SUA, subiectul zilei este reprezentat de ”Super-Marțea” în care au loc alegeri preliminare în 12 state, aflăm tototadă că forțele sale armate ar putea primi până în 2023 armament laser. De o testare a unor noi tipuri de arme aflăm că are loc și în Siria, de către forțele armate ruse. Iar subiectele privind migranții nu pot lipsi din nou, după ce conflictele din ”Jungla” din Calais, sau disperarea refugiaților de la granița dintre Grecia și Macedonia macină în continuare o Uniune Europeană paralizată fără a părea că este capabilă să poată gestiona cumva situația. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. ”Europa se află pe marginea unei prăpastii autoprovocată de o criză umanitară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisariatului ONU pentru Refugiați, Adrian Edwards, scrie The Guardian. Situația de la granița dintre Macedonia și Grecia, unde 8.500 de refugiați se află blocați, în timp ce alți 24.000 se află pe teritoriul Greciei, reprezintă un risc de a fi declanșat un dezastru umanitar. ”Condițiile aglomerate în care trăiesc refugiații conduc la lipsa hranei, adăpostului, a apei și nevoilor sanitare. Așa cum am putut vedea și ieri (când refugiații au incercat să dărâme un gard de la frontiera cu Macedonia – n.r.), tensiunile cresc, alimentează violența și îi conduc pe oameni la a se lăsa pe mâna traficanților”, a mai spus Edwards.

2. Migranții și refugiații din așa-zisa ”Junglă” din Calais, alături de câteva zeci de rezidenți și activiști francezi, au protestat prin ocuparea adăposturilor improvizate care ar fi trebuit demolate de autorități, relatează The Guardian. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și s-au ciocnit cu locuitorii ”junglei” care protestau împotriva ordinului de demolare a adăposturilor. Protestatarii s-au urcat pe acoperișul acestora și au încercat să oprească forțele de ordine să le demoleze, în cea de-a doua zi a operațiunii, după ce luni au existat ciocniri violente între locuitorii taberei improvizate și poliție.

3. Cel puțin 8.500 de migranți sunt blocați în condiții tot mai deteriorate la granița dintre Macedonia și Grecia, într-o tabără care are o capacitate de cel mult 1.500 de persoane, relatează BBC. Punctul de frontieră de la Idomeni a fost închis de mai bine de 24 de ore după protestele disperate ale migranților care cer să fie lăsați să-și continue drumul spre țările vest-europene. Condițiile din tabără s-au înrăutățit și din cauza vremii, după ce ploile abundente au provocat îngrijorare cu privire la condițiile sanitare și sănătatea celor din tabără.

4. Urnele de votare pentru alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului republican, respectiv democrat, la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii s-au deschis în cele 12 state în care acestea au loc, cu ocazia tradiționalei ”Super-Marți”, în care aceste alegeri sunt organizate concomitent pe teritoriul SUA, anunță BBC. Rezultatul alegerilor, în care republicanul Donald Trump, respectiv democrata Hillary Clinton, sunt favoriți, ar putea clarifica în mare măsură rezultatul final al luptei interne pentru desemnarea candidatului celor două partide. În funcție de scorurile obținute de candidați, se va cunoaște numărul de delegați pe care aceștia îl vor obține la conferința națională de desemnare a candidatului la președinție a Partidului Republican, respectiv a celui democrat, iar contracandidații lui Trump și Clinton vor afla ce șanse mai au înaintea restului bătăliilor din celelalte state în care vor urma alegeri preliminare.

5. Cardinalul George Pell, trezorierul Vaticanului și totodată cel mai important cleric al Bisericii Catolice chemat să depună mărturie în scandalul molestării sexuale a copiilor de către preoți, a declarat că reprezentanți înalți ai clerului l-au mințit pentru a acoperi abuzirile acestora, informează Reuters. Răspunsurile lui Pell au fost date în fața Comisiei Regale a Australiei pentru Răspunsul Instituțional față de Abuzurile Sexuale Asupra Copiilor. Cardinalul a precizat totodată că are sprijinul total al Papei Francisc în acest caz.

6. Secretarul american pentru Apărare, Ashton Carter, a declarat că Statele Unite ale Americii încearcă să lichideze aplicațiile de mesagerie criptată și operațiunile de hacking ale militanților Statului Islamic, afirmând că SUA a lansat un război cibernetic împotriva grupării teroriste și a cunoașterii tehnologice a acesteia, scrie Washington Times. ”Încercăm să izolăm ISIS atât fizic, cât și virtual, să le limităm abilitatea de a realiza operațiuni locale și tactice”, a afirmat Carter. Operațiunile cripto-militare americane constau în parcurgerea unui labirint virutal prin care militanții islamiști sunt depistați pe rețelele sociale și pe platformele de comunicare care le permit să recruteze persoane pe care le folosesc în misiuni sinucigașe sau pentru a răspândi materiale de propagandă, precum și pentru a ține legătura cu persoanele implicate în controlul și exploatarea teritoriilor ocupate.

masina google accident7. Una dintre mașinile autonome ale companiei Google s-a ciocnit de un autobuz pentru transport public din orașul Mountain View, statul California, acesta fiind primul accident provocat de unul dintre prototipurile companiei, relatează The Guardian. Incidentul s-a petrecut pe data de 14 februarie și a fost raportat departamentului pentru vehicule motorizate al statului, care l-a făcut public pe 29 februarie. Potrivit raportului, mașina Google avea viteza de 3 kilometri pe oră, iar autobuzul circula cu 15 km/h în momentul coliziunii. Nu a existat un vinovat indicat în raport, iar incidentul a fost unul minor, nefiind vorba de victime. Prototipul Google a lovit cu partea din stânga față partea dreaptă a autobuzului în timp ce încerca să evite câțiva saci de nisip de pe marginea drumului.

8. Invervenția militară în Siria i-a permis președintelui rus Vladimir Putin să ofere ocazia armatei sale testarea unor noi arme, dezvoltate ca urmare a strategiei de modernizare a industriei armamentului din Rusia, informează Washington Times. Publicația citează un material publicat în versiunea online a săptămânalului Expert, o publicație apropiată de Kremlin. Potrivit unui analist militar independent, cel mai potrivit termen care s-ar preta cu privire la acțiunile armatei ruse ar fi ”inaugurarea în misiuni de luptă a unor tipuri de armament”, sugerând că testarea acestora a avut loc anterior, iar teatrul de operațiuni din Siria reprezintă desfășurarea unor noi tehnici de luptă în premieră de către Rusia.

9. Perspectiva ca armata Statelor Unite ale Americii să dezvolte armament laser pentru soldați este ”foarte apropiată”, iar începând din 2023 acest tip de armament ar putea fi pus la dispoziția acestora, susține secretarul adjunct al Centrului pentru Cercetare și Tehnologie al Armatei, Mary, J. Miller, potrivit The Telegraph. ”Încercăm să fim siguri că înțelegem, înainte de a-i oferi (acest tip de armament – n.r.) unui soldat, ce se poate face și ce capacități are acest tip de armament”, a afirmat aceasta subcomitetului pentru amenințări iminente și capabilități din cadrul Comisiei Serviciilor Armate Interne.

emisii co2 europa gaze efect de sera10. Uniunea Europeană ar urma să emită cu 2 miliarde de tone de CO2 mai mult decât limita în care a promis că se va încadra în cadrul discuțiilor pentru combaterea încălzirii climatice de la Paris, din 2015, relevă The Guardian, care citează o notă provenită de la Comisia Europeană. Prețurile combustibililor fosili vor crește mult prea lent pentru a elimina emisiile de gaze cu efect de seră la nivel industrial, se arată în nota confidențială ai cărei destinatar sunt europarlamentarii comisiei de mediu, la care jurnaliștii The Guardian au avut acces. ”Uniunea Europeană este între ciocan și nicovală”, a afirmat europarlamentarul Bas Eickhout, membru al Verzilor Europeni și membru al comisiei amintite. Legislatorii europeni estimează că încălcarea promisiunilor asumate ar putea provoca revolta altor țări care au semnat acordul de reducere a emisiilor, care vizează 0 emisii până la sfârșitul secolului. Totodată, unele state europene, precum Polonia, sunt de așteptat să acuze reducerea folosirii combustibililor fosili, amenințând că industria lor energetică este afectată inechitabil.

”SUB RADAR”

  • Comisia Independentă pentru Drepturile Omului din Afganistan (CIDOA) își exprimă îngrijorarea cu privire la așa-zisele ”teste de virginitate” la care instituțiile judiciare din această țară recurg față de femeile sau fetele care sunt acuzate că au întreținut relații sexuale în afara căsătoriei, scrie Al Jazeera. Potrivit comisiei, persoanele de sex feminin sunt deseori forțate să suporte teste invazive vaginale sau rectale, după ce sunt acuzate de ”crime morale” de către instituțiile amintite. Rezultatele examinărilor sunt folosite apoi ca dovezi în procese de defăimare, pedeapsa pentru cele găsite ”vinovate” în urma controalelor putând să ajungă până la 15 ani de închisoare. CIDOA susține că a intervievat 53 de fete și femei, unele de doar 13 ani, care au fost supuse testelor de virginitate, unele dintre ele fiind examinate chiar de mai multe ori.
  • Liderii Al Qaida deveniseră tot mai îngrijorați de prezența unor spioni în interiorul rețelei, a raidurilor efectuate de drone și a dispozitivelor secrete de monitorizare a deplasării pe care Statele Unite ale Americii le-au desfășurat împotriva lor, se arată într-o serie de documente obținute în urma raidului din Pakistan asupra ascunzătorii lui Osama bin Laden, în 2011, relatează Reuters. Cele mai multe dintre cele 113 documente, care au fost traduse și declasificate de agențiile secrete americane, datează din perioada 2009-2011. Acestea relevă că Al Qaida continua să rămână neclintită în angajamentul său pentru un jihad global, dar nucleul conducerii sale, aflat în Pakistan și Afganistan, se afla sub o presiune tot mai mare de pe mai multe fronturi.
  • Guvenrul Tunisiei a anunțat că sprijină planul ca pe teritoriul său trupele germane să ofere antrenamente celor din Libia pentru a lupta împotriva militanților Statului Islamic, a precizat ministrul apărării, potrivit Reuters. Actualmente, puterile occidentale discută modalități prin care să contracareze activitatea Statului Islamic din Libia, ai cărui militanți au preluat recent controlul asupra orașului Sirte, într-o ultimă evoluție a ofensivei pe care aceștia au desfășurat-o într-o țară puternic afectată de conflictele izbucnite după înlăturarea regimului Gaddafi, în 2011. Ministrul tunisian al Apărării, Farhat Harchani, a anunțat că înțelegerea cu Germania a avut loc în urma vizitei unei delegații de la Berlin, în urmă cu o săptămână. ”Vom participa la formarea nucleului armatei libiene și a forțelor de securitate din Tunisia. Aceasta este datoria noastră și vom ajuta și Libia să și-o îndeplinească”, a afirmat Harchani.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …