Home / GeopoliticALL / Africa / După zece ani de încercări, Libia și-a distrus stocurile de arme chimice

După zece ani de încercări, Libia și-a distrus stocurile de arme chimice

Libya-chemical-weaponsLibia și-a distrus arsenalul chimic deținut încă din timpul dictaturii lui Muammar Gaddafi, la zece ani de la semnarea Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice, a anunțat Mohamed Abdelaziz, ministrul de Externe de la Tripoli, potrivit The Guardian.

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o împreună cu Ahmet Uzumcu, șeful Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Abdelaziz a anunțat că ”Libia este total lipsită de arme chimice utilizabile care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității comunităților locale, a mediului și a zonelor învecinate”. Procesul de eliminare a arsenalului chimic, care s-a încheiat pe 26 ianuarie, nu ar fi fost posibil ”fără ajutorul comunității internaționale sau fără sprijinul logistic și asistența tehnică din partea Canadei, Germaniei și Statelor Unite care au pus la dispoziție tehnologii avansate și sigure”, a adăugat șeful diplomației de la Tripoli, citat de cotidianul britanic.

Potrivit OIAC, arsenalul distrus de Libia intră în ”categoria 1”, adică este vorba despre cele mai periculoase arme chimice care sunt folosite foarte rar în scopuri pașnice. Reprezentanții organizației au precizat și că Libia mai trebuie să distrugă o serie de precursori chimici, produse de categoria a doua, utilizate în fazele de fabricare a substanțelor chimice toxice. Aceast proces ar urma să fie încheiat în decembrie 2016.

Un moment foarte important pentru țară – astfel a caracterizat Ahmed Uzumcu, eliminarea armelor chimice din Libia, operațiune care, în opinia șefului OIAC, este ”un bun exemplu de cooperare internațională, reprodus acum în Siria, la o scară mult mai mare”.

Muammar Gaddafi a semnat Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice în 2004, ca parte a eforturilor sale de a-și îmbunătăți relațiile cu Occidentul. În acel moment Libia deținea 13 tone de gaz muștar. Înainte de revoltele din 2011, când instalațiile e distrugere a substanțelor chimice au fost oprite, Guvernul de la Tripoli reușise să elimine 54% din stocurile de gaz muștar și aproximativ 40% din pecursorii chimici.

Procesul de distrugere, supravegheat de experții OIAC, a fost reluat în 2012 și intensificat în septembrie 2013, odată cu semnarea unui acord cu Washingtonul, care se temea că stocurile de arme chimice ar putea ajunge în mâinile milițiilor ex-rebele pe care actualul Guvern de la Tripoli încearcă să le țină sub control.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *